Har du haft en sumprunkare i släkten – yrken som försvunnit

Kommentarer8

Genom tiderna har många yrken försvunnit eller anpassats. Modernisering och industrialisering har betytt att de göromål som förr krävde mänsklig arbetskraft i stort antal antingen försvunnit eller att hjälpmedel gjort att arbetet idag kan göras av färre antal arbetare. Automatisering och införandet av robotar har omformat arbetsuppgifterna, så att nya sysslor och titlar ersatt de gamla.

Jordbruket som förr sysselsatte 90 procent av svenska folket och idag bara sysselsätter cirka 1,5 procent av befolkningen hade många olika yrken och sysslor; drängar, pigor, daglönare, sörkörare (bönder från Norrland som körde varor söderut) och vandringsrättare (i dag jordbruksinspektörer) är alla exempel på sådana. Efter motoriseringen av jordbruket sjönk behovet av manuellt arbete i det direkta jordbruksarbetet, men istället uppstod behovet av kvalificerad arbetskraft som servade de nya `hästarna` och för att underhålla alla tekniska apparater.

Utvecklingen av nya material och byggtekniker har lett till att hela näringsgrenar försvunnit. För två hundra år sedan tillverkade tusentals smålänningar och norrlänningar tjära från kådrik stubbved. Det var en av Sveriges största exportvaror. Omkring 10 miljoner liter Stockholmstjära skeppades varje år ut från stadens hamn. Inte ett av dessa jobb finns idag kvar.

Innan kylskåpets intrång efter andra världskriget, försåg en armé av iskarlar landet med is för kylförvaring. Deras jobb bestod av att skära ut isblock ur frusna sjöar. Med ny teknik i form av kylskåp och frysar fick iskarlarna lägga sågarna på hyllan.

 

Råttfångarens jobb bestod av att bekämpa råttinvasioner som drabbade ungefär alla städer. Oftast fångade de råttorna med händerna. Kanske har vi inte färre råttor idag, men som tur är har vi utvecklat andra bekämpningsmetoder.

rottefaenger-jjlppw7bhc_qw6oxbda6ja

Det är roligt att tänka sig att innan införandet av elektricitet så var det ett yrke att se till att stadens gatlyktor, som drevs av antingen gas eller olja, var tända och att de släcktes. Detta sköttes av lykt-tändarna.

Visst är det tur att det idag finns stränga lagar och regler angående hanteringen av avlidna så att vi slipper utsättas för yrkesgruppen liktjuvar. Yrket var populärt i början av 1800-talet, då universitet hyrde liktjuvar för att förse studenterna med material att dissekera. Idag kan man ju välja att skänka sin kropp till forskning för att slippa bli uppgrävd och stulen.

Andra yrkesgrupper som försvunnit: roddarmadam – kvinnor som rodde personer över kortare vattensträckor – en form för färjetrafik, kittelflickare som tillverkade kopparredskap, korg flätare, hissflickor som såg till att du kom till rätt våning med hissen, gårdfarihandlare – en vandrande försäljare (kring mitten av 1800-talet fanns det 5000-7000 gårdfarihandlare) och kolportörer som sålde tidningar på gatan.

Vilka var då sumprunkarna? Sumprunkarnas uppgift var att syresätta vattnet runt fisksumparna för att hålla fiskarna vid liv tills de skulle säljas på marknaden. Det var ett fysiskt hårt arbete då det var tvunget att med hjälp av en tung sten hålla vattnet runt sumpen i konstant rörelse.

Kanske du rent av har ett yrke som inte fanns på din farfars eller farmors tid och som kanske inte finns när ditt barnbarn växer upp och går ut i yrkeslivet. Svenskt Näringsliv räknar med att en halv miljon jobb/yrkestitlar försvinner mellan 2016 och 2020.

Har du i din forskning lärt dig om ett utdött yrke?

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Conny marcusson


  november 15, 2016

  Det var intressant att få reda på vad en sumprunkare var.

 • Birgitta


  november 16, 2016

  Så roligt att få veta vad de gamla yrkena innebar

 • Anders Carlsson


  november 17, 2016

  Hej !

  Det var intressant att få reda på gamla yrken som här sumprunkare.

  Med stor förvåning – DNA provet visade att min mor f.1898 dog samma år, vilket förbryllar,- jag har två bröder och en syster…..hur skall man tolka detta ?

  • Sara


   november 17, 2016

   Hej Anders,
   Vad menar du att DNA-provet visade att hon dog samma år?
   MVH
   Sofie

 • Göran


  december 15, 2016

  Lysande rolig och intressant artikel, och smart att lägga in något som inte är strikt kommersiellt!

 • Frans


  september 23, 2017

  Tack för förklaringen och berättelsen vad en sumprunkare var. Jag trodde det var ett påhittat roligt ord.
  http://roligaord.se/roliga-ord/sumprunkare/

 • Evert Strandell


  januari 11, 2018

  Att såga ut isflak på frusen sjö har t.o.m. jag varit med om. Trotts att jag är född 1940 så fanns fortfarande isflaken sågade ur isen. Den lades sedan i sågspån för att inte smälta. Sågspånen kund sedan hålla så kallt att inte isen lakade ens på sommaren. Dagsbehovet höggs loss varje kväll för att hålla matvaror och liknande kalla under natten.

 • Maj


  februari 16, 2018

  Min mormor var mursmäcka på husbyggen i Stockholm i i slutet av 1800- och början av 1900-talet och bar murbruk uppför rangliga landgångar till murarna.