Nytt: danska folkräkningsregister

Kommentarer

Vi har lagt till 1890, 1901, 1906, 1911, 1916, 1921 och 1925 års danska folkräkningar till MyHeritage Super Search. Dessa danska folkräkningar är en värdefull samling av historisk information för någon vars familjer har sitt ursprung i regionen. De omfattar Danmark, liksom Grönland och Färöarna. Folkräkningarna utges i samarbete med det danska Riksarkivet.

Alla folkräkningar inkluderar namn, bostäder, kön, födelsedatum, civiltillstånd, ställning i familjen, och yrke. 1911, 1921, och 1925 räkningar inkluderar även födelsedatum. Folkräkningarna från 1890, 1901, 1911 och 1921 inkluderar religiös tillhörighet.

I början av 19-hundratalet var Danmark fortfarande ett ungt industriland. Befolkningen kan i huvudsak delas in i två kategorier: arbetare och bönder. I storstäder som Köpenhamn och Århus bodde arbetarklassen och lägre medelklass i små lägenheter utan duschar, inga toaletter och ofta inget rinnande vatten. De hade tillgång till uthus på gården. Medelklassen och övre medelklass bodde i bättre lägenheter och hus, oftast med tillgång till dessa bekvämligheter. Medan män oftast arbetade i hamnen eller fabriker, stannade de flesta mödrar hemma för att ta hand om barnen.

På landsbygden, inom jordbrukarfamiljer, arbetade hela hushållet på gården eller på fälten och hjälpte till att ta hand om boskapen. Beroende på sin rikedom, kan bönder ha haft arbetare för att hjälpa familjen. Barnen var befriade från skola för att kunna arbeta på gården. Vissa dagar innebar det att stiga upp vid soluppgången för att arbeta på fälten tills middagstid. Alla jobbade. Vuxna som barn. Kvinnor arbetade vanligen hemma med matlagning, städning, och andra lättare sysslor.

Här är några intressanta exempel på personer, som hittades i en sökning av samlingarna med SuperSearch:

Följande post från Danmarks folkräkning år 1925, visar Niels Bohrs hushåll. Niels Bohr var en framstående dansk fysiker som fick Nobelpriset i fysik 1922 för sina insatser för att förstå atomära strukturer och kvantteorin. Han levde på Blegdamsvej, København, Danmark. Han folkbokförs i folkräkningen med sin hustru Margrethe och deras fem söner.

Johannes V. Jensen, den hyllade danska författare som fick Nobelpriset i litteratur 1944, visas i folkräkningen från 1911. Han och hans familj bodde på Jacobys Allé, København, Danmark.

Håll utkik efter ännu mer historiska dokument från Skandinavien!9-

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej