Svensk jultradition i TV

Svensk jultradition i TV

Gumman som blev liten som en tesked, Trolltider, Fem myror är fler än fyra elefanter och Mysteriet på Greveholm är några av de julkalendrar som brukar nämnas som favoriter när det börjar närma sig jultider och man börjar prata om just julkalendrar.

Vilken som är ens egen favorit bland alla Sveriges televisions julkalendrar har mycket att göra med när man är född. Själv är jag född på slutet av 1980-talet och för mig är Sunes jul och T. Sventon praktiserande privatdetektiv två favoriter. Vilken julkalender är din favorit? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan.

Läs vidare: Det här är ursprunget på våra  jultraditioner.

Julkalendern i Sveriges television fyller i år 56 år och det är numera en vedertagen jultradition, för barn och vuxna, att titta på julkalenderns 24 avsnitt.

"Gumman som blev liten som en tesked" har gått som julkalender två gånger. Och anses fortfarande som den mest populära.

Årets julkalender lovar riktigt äventyr och sann julkänsla. Serien heter Selmas saga om 8åriga Selma som med hjälp av en gammal karta och en kompass åker på jakt efter tomten. Det är en magisk saga fylld med magi, elaka skurkar och möten med mystiska tomtevettingar.

Detta år heter Sveriges Radios julkalender ”Lyckoborgen” och är skriven av Alex Haridi, Cilla Jackert och Daniel Karlsson. Den handlar om Sasha som sugs in i en magisk borg där all världens lycka tillverkas.

Först ut som julkalender på TV var Titteliture 1960. 1969 sändes julkalendern för första gången i färg, och 1972 byttes namnet från adventskalender till julkalender.

Två av julkalendrarna har visats två gånger om. Gumman som blev liten som en tesked sändes 1967 och gick i repris 1976 och Trolltider visades för första gången 1979 och därefter 1985. När Fem myror är fler än fyra elefanter gick som julkalender 1977 var man tvungen att sända det första avsnittet redan på första advent, 28 dagar innan jul. Detta så att varje bokstav skulle få ett eget  avsnitt. Att visa det första avsnittet på första advent var standard fram till att Fem myror är fler än fyra elefanter sändes, sedan dess har det första avsnittet alltid visats den första december.

Årets julkalender Selmas saga

Årets julkalender Selmas saga

Vi får ju inte glömma att nämna Sveriges radios julkalender som har sänts under namnet barnets adventskalender sedan 1957. Mellan 1960-1972 sändes samma program i radio och TV. Därefter har de sänt olika program, förutom 1976, då båda sände Gumman som blev liten som en tesked.

Är julkalendern en viktig del av din jul? Vilken julkalender är din favorit? Dela din favorit i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida.

Källa: Wikipedia, SVT, SR