DNA löser ett mysterium och återförenar en familj

Kommentarer2

Susie W, 39 år, har varit medlem på MyHeritage sedan december 2015. Hon växte upp med sin mamma på Papua Nya Guinea. Hon är nu gift med sex barn. Under sin uppväxttid kände Susie alltid att hon uppförde sig annorlunda än resten av sina syskon och att hon inte såg likadan ut som dom. Hon frågade sin mamma om sina rötter, men mamman svarade alltid att Susie var lik sin mormor, som hon inte kände.

Susie, 4 månader , med sin mamma

 

År 1994 berättade hennes farfar sanningen. Susie, som då var 16, hade alltid vetat att hon hade en annan pappa, men hon blev chockad och arg. Hon konfronterade sin mamma, som bekräftade att Susie var en produkt av ett kort möte med någon okänd man. Susie hade inget namn och inget land att gå efter. Baserat på den begränsade information hon hade från sin mamma, visste Susie att han var en amerikansk turist som arbetade med en lutheransk missionärsorganisation.

I många år sökte Susie efter mer information om hennes biologiska far. Hon lämnade ingenting orört, hon frågade alla som kanske skulle kunna ha några ledtrådar. Men ingen visste någonting annat om hennes pappa. Hon kom ingen vart och tappade motivationen. Efter en lång och ansträngande forskning, bestämde hon sig för att sluta leta.

Flera år senare, tog Susie ett DNA-test, och kunde då äntligen få svar om sin biologiska far.

År 2014, när hon först hörde om DNA-prov, blev hon förvånad att höra att man kan hitta släktingar endast genom ett DNA-prov. Hon bestämde sig för att prova. Hennes resultat bekräftade att hennes far var övervägande av nordvästeuropeiskt ursprung. Förvånansvärt var alla hennes närmaste DNA-matchningar från Storbritanien.

När mina resultat var färdiga i oktober 2015, fick jag mitt livs överraskning! Jag loggade in på mitt konto och fann en lista över främlingar, som visade sig vara mina kusiner i fjärde och femte led. Äntligen fick jag veta var min biologiska far kom ifrån … Europa.

Det var ett spännande ögonblick för Susie, men hon nöjde sig inte med det. Hon visste inte hur hon skulle fortsätta härifrån, hon förstod inte hur hon skulle använda sina DNA-matchningar för att få mer information om sin pappa. Men hon bestämde sig för att detta inte var tillräckligt. Hon började söka på nätet, och fann MyHeritage.

Min instinkt sa mig att jag skulle hitta något på MyHeritage, så jag registrerade mig och började söka igenom historiska dokument. Medan jag sökte på MyHeritage såg jag länken till ”Hyr en expert”.

Hon värvde Legacy Tree Genealogists, vår forskningspartner, för att fördjupa sin sökning. Som ett första steg hittade forskarna brittiska födelse-, äktenskaps- och dödsdokument, samt brittiska folkräkningar, för hennes DNA-matchningar. Detta hjälpte till att bestämma att matchningarna var ättlingar av Charles A. och Louisa V. av Grays Thurrock, Essex, England. De drog slutsatsen att Susie också sannolikt var en efterkomling av Charles och Louisa.

En ättling av Charles och Louisa delade DNA med Susie på X-kromosomen. Eftersom den genetiska kusinen inte hade något avkomma från Papua Nya Guinea, antogs det att hon delade DNA med Susie genom hennes faderliga X-kromosom. Susie härstammade alltså från Charles och Louisa genom sin farmor. Och Susies farmor var i sin tur parets barnbarn.
En av Susies andra nära genetiska kusiner hade inget gemensamt DNA med Susies andra släktingar. Men hon hade bara en enda linje av förfäder från Storbritanien. Kusinens sannolika förfäder blev inskränkt ner till ett enda par, Charles P. och hans fru, Mary.

Efter att ha identifierat två av paren som troligtvis var Susies förfäder, spårades ättlingar till varje par. Teamet sökte efter äktenskap och relationer bland de respektive familjernas efterkommande. Ett barnbarn till Charles och Louisa visade sig vara gift med sonsonen till Charles och Mary P. Detta par hade två söner, varav var och en kunde ha varit Susies far!

Susie var extatisk. Hon kontaktade en av sönerna och hans dotter, och upptäckte att han aldrig hade varit på Papua Nya Guinea, däremot hade hans äldre bror varit där. En Legacy Tree Genealogists i Australien kontaktades, för att lokalisera invandringsdokumenten för honom. Dessa uppgifter avslöjade att denna äldre broder hade en dotter, som bodde i Queensland, Australien.

Susie kontaktade sin halvsyster i januari 2017, och även om hennes syster blev ganska förvånad över nyheterna, blev hon också väldigt glad. De utbytte information och bilder, och halvsystern kunde inte komma över hur lik sin far Susie var. De två bestämde sig för att träffas.

Återföreningen var väldigt känslosam. Vi kände en samhörighet på en gång, och pratade i timmar. Det var som om vi alltid hade känt varandra. Det var en fantastisk känsla att för första gången på 40 år, omfamna varandra och fälla glädjetårar tillsammans.

Sedan detta möte har förhållandet mellan Susie och hennes far bekräftats genom ett MyHeritage-DNA-test. De har varit i kontakt, och Susie har fått reda på att hon har ytterligare en halvsyster.

Våra liv har förändrats nu när vi är familjer. Vi är glada att kunna skapa nya minnen tillsammans med våra barn. Min äldre systers barn är glada att träffa mig och mina barn, och vice versa. Vi ser fram emot en stor släktträff snart.

 

Chris med sina döttrar

När Susie började sin forskning ville hon hitta mer information om sitt arv och hon ville ”sluta cirkeln”.

Det visade sig att mina resultat utvecklades till något vackert. Min pappa accepterade mig som sin dotter. Jag fick två nya systrar, en systerdotter och en brorson. Jag har också fått lära mig namnen på mina farföräldrar, farfars föräldrar och farfarsfars föräldrar.

Efter att ha sökt i över två årtionden, är Susie äntligen nöjd med sina resultat.

Jag har hittat min familj och kunde äntligen få den avslutning som jag behövde, genom MyHeritage och deras forskningspartner Legacy Tree Genealogists. MyHeritage DNA-matchning är fantastisk eftersom du får en uppdelning av din etnicitet som är tydlig och lätt att förstå. DNA-matchningarna är också användbara och du kan fortsätta sökandet genom dem. De har också miljarder historiska dokument som du kan leta i, och komma djupare in i din familjehistoria.

Jag vill tala om för andra som har obesvarade frågor, som jag hade, att aldrig ge upp hoppet. Vill man, så hittar man vägen.

Har du funderat på att försöka hitta okända släktingar? Eller har du upplevt lyckliga återföreningar? Dela dina historier i kommentarerna nedan.

 

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej

 • Karin Klasmark


  oktober 26, 2017

  Jag är själv också intresserad utifall jag har några släktingar i USA.Min mammas pappa utvandrade
  till USA och så skulle hennes mamma ( min mormor ) komma efter. Min mamma brevväxlade med en bror till hennes pappa, men mer blev det ej.Hur gör man för att få rede på något?
  Vänliga hälsningar.

  • Daphna


   november 23, 2017

   Hej Karin, om du skapar ett släktträd så kan du få träffar och hitta släkt. Även DNA-test kan hjälpa till att hitta familj.
   Du kan börja med ett gratisabonnemang. Läs även bloggen om att börja släktforska. Lycka till!
   https://blog.myheritage.se/2017/10/att-borja-slaktforska/