Intervju med Christer Åkerlund – Allt för Sverige-producent

Intervju med Christer Åkerlund – Allt för Sverige-producent

Allt för Sverige är en svensk reality-serie som hade premiär i svensk TV den 30 oktober 2011. Serien handlar om amerikaner som har svenskt ursprung och vill söka sina rötter i Sverige. De får genom SVT komma till Sverige för att delta i en tävling. I varje avsnitt får deltagarna pusselbitar som ska hjälpa till att skapa deras släktkarta. Allt för Sverige vann en Emmy i kategorin non-scripted entertainment på Emmy-galan i New York den 22 november 2016.

Jag tyckte att programmet var otroligt spännande och kontaktade Christer Åkerlund, den fantastiske producenten för Allt för Sverige, som gick med på att göra en intervju och ärligt och öppet svarade på mina nyfikna frågor.

Christer Åkerlund, Allt för Sverige-producent

Christer Åkerlund, Allt för Sverige-producent

Hur uppkom iden att göra ett program där amerikaner får uppsöka sina rötter i Sverige?

– Det är egentligen en norsk ide från början, där släktforskning inte var en direkt del av programmet, utan konceptet var `kulturkrock` att ta norsk-amerikaner till Norge, låta dem få ta del av norska seder och prova på att leva i ett norskt samhälle en period.

– De fick smaka på konstiga maträtter, leka konstiga norska lekar och vara med på olika norska seder och bruk. Detta format har vi utvecklat mycket och vi har fört in släktforskningstemat i programmet. Vi släktforskade på de personer som potentiellt skulle delta i programmet, för att vara säkra på att de har rötter i Sverige och att det finns en svensk släkt, eftersom priset är att få träffa sin svenska släkt. Då vi höll på med detta upptäckte vi att det fanns starka historier i bakgrunden och vi tyckte att vore förkastligt att inte använda sig av och dela dessa historier. Deltagarna skulle leta efter sina svenska rötter och hitta sin svenska släkt.

Släktforskning har blivit enormt populärt, alla vill släktforska idag, vad tror du att anledningen är?

– Jag kan förstå varför det är så populärt i USA, alla kommer någon annanstans ifrån, släkten har spritt ut sig i världen och man vill gärna veta varifrån man egentligen härstammar. Jag kan inte svara på varför det har blivit så populärt i Sverige, men jag tror att man blir intresserad av att börja släktforska när man ser vårt program. Även vi som jobbar med programmet har blivit nyfikna och vill veta mer om våra rötter. Innan jag gjorde Allt för Sverige var jag inte alls intresserad av att släktforska, men nu tycker jag att det verkar jättespännande.

Finns det planer på att göra ett program med folk från andra länder där det också finns en stor population med svenska rötter?

– Ja, vi har absolut kollat på detta med andra länder, till exempel att ta in människor från Argentina och även Västindien där det fanns svenska kolonier och det finns kvar vissa svenska spår där. Australien har också omkring 30000 invånare som har svensk härkomst. Men det blir då en annan sorts släktforskning. De släktforskare som vi arbetar med är experter på den svensk-amerikanska släktforskningen. Hittar man svensk släkt till någon från Argentina måste man leta på ett annat sätt, har jag förstått och då måste vi ta in andra experter på just det relevanta området.

– Det blir då en kostnadsfråga och även en språkfråga. Alla vi i Sverige kan engelska, tar vi in argentinare, då blir det på spanska. Då måste programledaren och vårat team kunna spanska. Vi har haft tanke på att ta in bara en person från Argentina, det skulle vara ett roligt inslag, men då måste den personen kunna engelska för att kunna kommunicera med de andra deltagarna.
Men det vore väldigt spännande att göra det, vi håller på att utveckla iden och hitta lösningar på problem som kommer upp.
Kanadensare ligger just nu först på listan på folk utanför USA som får delta i programmet.

Christer Åkerlund och Anders Lundin när Allt för Sverige vann det internationella Emmy-priset

Christer Åkerlund och Anders Lundin när Allt för Sverige vann det internationella Emmy-priset

Har det varit populärt att vara med i programmet? Finns det många sökande?

– Ja, men eftersom programmet inte visas i USA, är det väldigt mycket jobb att få ut att vi finns och att vi gör det här programmet, att det alls existerar. Men amerikanarna blir superintresserade när de hör om programmet, det är som en dröm för dem, inte minst för att de får komma till Sverige och söka sina rötter på plats.

Hur väljer ni ut deltagarna, vem får delta?

– För det första måste de kunna fungera bra i TV. Inte vara rädda för att prata, ha en härlig personlighet, tycka att det är väldigt spännande och kul, och ha en drivkraft och motivation att hitta sina svenska rötter.

– Om man inte är intresserad av sitt svenska arv har man inte mycket att hämta i programmet. Då blir det bara en kul resa. Det har hänt att vi har haft någon person som har varit mest intresserad av att göra resan till Sverige, men det blir ingenting äkta utav det. Vi vill ha personer med stor passion för att finna sitt svenska ursprung.

Allt för Sverige-deltagare säsong 2

Allt för Sverige-deltagare säsong 2

Har programmet väck någonting hos dig själv, har du blivit nyfiken på din egen släkthistoria?

– Absolut! Jag har lite kontakt med min fars släkt och jag vistas ibland på platsen där han kom ifrån. Förut har jag inte varit intresserad eller brytt mig om detta, men nu när jag kommer till hembygdsgården där han vuxit upp och ser bilder som hänger uppe, eller kommer över något dokument från när min farfar var liten, tycker jag att det är väldigt intressant och spännande!

– Jag spelar i ett rockband och vi var i Finland förra året där min mamma har sina rötter från slutet av 1700-talet och jag tyckte det var jättespännande att åka till den platsen och försöka se så mycket som möjligt och även hitta släkt. Nu hann jag inte forska särskilt mycket den gången, men intresset finns och jag känner att det är dags att komma igång.

Vet du något om deltagare som har hittat släkt i Sverige, om de har behållit kontakten med varandra?

– Cirka 60 procent av alla som deltagit kommer tillbaka till Sverige, för att besöka den nyfunna familjen eller för att fortsätta forska. Denna resa är nästan som en religiös upplevelse för många, likt en pilgrimsresa. Deras liv blir förändrade. De är superentusiastiska och så tacksamma över det de har fått vara med om
– Det har hänt att folk kommer tillbaka till USA, säger upp sig från sitt jobb, byter riktning och tar kontakt med svenska släktingar. Det är en livsförändring på många olika plan.

Finns det någon person som det har varit speciellt intressant att träffa i programmet?

– I första säsongen hade vi med en amerikansk pastor som heter Brian Gerard från Kentucky. Hans förfader konfirmerade sig hos en präst som var en unik person, på 1800-talet. I kyrkan på den tiden satt de som var rika längst fram, och ju fattigare och `mindre värd` man var desto, längre bak fick man sitta. Denna präst vägrade att göra skillnad på människor. Alla skulle sitta där de ville, alla skulle vara värda lika mycket inför Gud. När Bryan fick reda på detta blev det en väldigt stark och emotionell upplevelse för honom, då han själv är exakt sådan i sin tro och i sitt kall, och han berättade sin egen historia som han upplevde hade gått i arv, och parallellen med denna präst från 1800-talet blev väldigt tydlig. Att alla ska ha lika värde är inte så självklart i det amerikanska samhället. Det var väldigt starkt.

– Det var också väldigt starkt emotionellt när de amerikanska deltagarna brast ut i tårar då de satte foten på svensk mark, i första säsongen, något vi inte alls hade förväntat oss.

– En annan upplevelse från första säsongen skapades när vi kom till Torekov, där en av de starkare deltagarna Guy Clark skulle ha rötter. Vi kom till en kyrkogård och där ser vi hans förfäders efternamn på var och varannan gravsten. Många trodde att vi hade regisserat detta och att det var uppgjort men det var det inte! Detta blev en fantastisk start både för Guy och för hela vår serie.

– Det här är bara några exempel, det finns förstås många fler.

– Från den senaste säsongen har vi till exempel Amanda i avsnitt 2 som trodde att hennes släkt och familj hade varit väldigt fattiga, men nu fick hon reda på att de hade ägt gruvor och bodde i herrgårdar, det var väldigt starkt för henne.

– Och Jack som också var med i år, är uppvuxen i en mormonfamilj som han har brutit sig ut från då han inte accepterar deras människosyn. Detta är ovanligt och oacceptabelt inom mormonkretsarna. Han fick lära sig om sin släkt, och upptäckte att personen som hade emigrerat hade varit påtvingad den kristna religionen, och brutit sig ur och hittat ny tro hos mormonerna. Då han riskerade att sitta i fängelse på grund av detta, emigrerade han.
Det här var en spegelhistoria för Jack och hans liv, det var väldigt starkt att se och fint att ta del av.

Har du något att tillägga, något du vill ha sagt om programmet?

– Ja, vi vill gå ut till alla som är intresserade av att vara med i programmet, svenskar som kanske har släkt i USA eller om någon känner amerikaner som vill uppsöka sina svenska rötter – Vi har en sajt där man kan få mer information och även anmäla sitt intresse. Klicka här för att komma till sajten.

– Sprid gärna att vi söker folk!

Vi gör också DNA-tester på MyHeritage, som en del av släktforskningen, skulle du vara intresserad av att ta ett test och få reda på var du härstammar ifrån?

– Ja, absolut, det vore jättespännande!

Vi ser fram emot nästa säsong av Allt för Sverige!

 

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • Ulla Sellman

    februari 16, 2018

    Min man och jag har följt alla programmen med stort intresse, Jag är själv född och har massa släkt på Öland – mer än halva släkten finns i USA. På min fars sida utvandrade man till jordbruksbygden i Mellanvästern , men på min mors sida till Västkusten på USA. Jag har nu mer kontakt med mina kusinbarns familjer i USA än dem i Sverige.
    På Öland var det knapert på 1800-talet, men min mans föräldrar kom från Skåne och Västergötland och där behövde man inte utvandra för att överleva.
    Tack för programmet. Anders Lundin är jättebra,
    Ulla, 90 år

  • Mia Öman

    februari 16, 2018

    Hej!
    Min far berättade att vi har släktingar i USA(Tidigare sa man Amerika)