De bästa franska kockarna gör otroliga familjehistoriska upptäckter

De bästa franska kockarna gör otroliga familjehistoriska upptäckter

Mat har en viktig länk till vårt arv. På individnivå växer vi upp med att äta mat från en viss kultur och för många av oss blir det en integrerad del av vem vi är. På samhällsnivå går traditionella maträtter från generation till generation, vilket gör den till en integrerad del av kulturen.

Vi har nyligen bjudit in 6 av de bästa bakverks- och chokladmästare i Frankrike för att utforska hur deras rötter har påverkat deras kulinariska skapelser. Angelo Musa (Plaza Athénée, Paris), Nicolas Bacheyre (Un Dimanche à Paris), Patrick Roger, Carl Marletti, Nicolas Cloiseau (La Maison du Chocolat) och Laurent Duchêne inledde en spännande resa med MyHeritage för att upptäcka deras ursprung. De åtföljdes av livsmedelsjournalist Vincent Ferniot och bloggare Sharon Heinrich från Paris Chez Sharon.

Dessa kockar ligger på topp i sina respektive områden och skapar rätter som fascinerar och inspirerar. Men var kommer deras kreativitet från? Det är möjligt att en del av den kreativa inspirationen för deras mästerverk kommer från deras rötter? Vi bestämde oss för att utforska detta. Genom MyHeritage DNA fick kockarna reda på fascinerande ny information om sitt ursprung och sina unika etniska mixer.

Läs mer om kockarna och om deras otroliga familjehistoriska upptäckter på den speciella webbplatsen Gourmet Origins och se denna video:

Läs vidare för att få reda på mer om dessa kockar, deras etniska fördelning och familjehistoriska upptäckter.

Angelo Musa

Angelo Musa röstades till världsmästare i bakverk 2003 och Meilleur Ouvrier de France (Bästa hantverkare i Frankrike) 2007 och har varit Executive Pastry Chef på den berömda Hôtel Plaza Athénée i Paris sedan 2016.

Hans etniska ursprung är huvudsakligen koncentrerat till Europa: Sydeuropa (39,7% italiensk och 21,6% grekisk), Nord- och Västeuropa (12,6% engelsk och 9,2% skandinavisk), Östeuropa (8,7%) och Mellanöstern (8,2%).

Angelo är italiensk på sin fars sida och fransk på sin mors sida, med ursprung i regionen Lorraine i nordöstra Frankrike. Hans förfäder på faderns sida kommer från en liten by i östra Italien som heter Locorotondo. Angelo upptäckte att hans förfäder var paretari och byggde de torra stenmurarna som skapade gränser för jordbruksmark. Att veta hur man lägger torra stenar ordentligt var en konst, som nyligen har lagts till UNESCOs immateriella mänskliga kulturarv.

Dokument som visar äktenskapet mellan Angelos farfars farfar Giuseppe Petrelli, kvalificerad som paretaro och dotter till Ignazio Rosé, paretaro, 1863.

Dokument som visar äktenskapet mellan Angelos farfars farfar Giuseppe Petrelli, kvalificerad som paretaro och dotter till Ignazio Rosé, paretaro, 1863.

Dessa murar var så viktiga för lokala medborgare att paretaro inte bara var välbetalda utan erbjöds även ofta gåvor såsom vin, färskt bröd och ost.

På sin mors sida upptäckte Angelo en förfader i Nancy som var mjölkman och en som var coquetier. En coquetier var en resande köpman som samlat färskvaror (inklusive ägg) från gårdar för att sälja dem på marknaden. Hans förfäder arbetade med de väsentliga ingredienserna för konditorivaror!

Nicolas Bacheyre

Toulouse-infödda Nicolas Bacheyre blev röstad till ”Most Promising Pastry Chef” år 2016 och är konditor på Un Dimanche à Paris, en restaurang, te-rum och butik i Saint-Germain-des-Prés.

Nicolas upptäckte att hans etniska ursprung endast är europeiskt: Sydeuropa (72,2% iberisk), Nord- och Västeuropa (19,6%) och Östeuropa (8,2%).

Nicolas hade många frågor kring sitt efternamn. Efter lite forskning upptäckte han att namnet Bacheyre är anmärkningsvärt sällsynt. Endast 3 personer sedan år 1950 är födda med det namnet och alla 3 är hans familj – hans far, hans syster och han själv! Nicolas misstänkte att namnets unikhet kunde bero på utländskt ursprung.

Vårt forskarteam sökte tillbaka 5 generationer och hittade en förfader i direkt led, Joseph Vaissière, infödd i Haute-Garonne, en bonde som bosatte sig i Ariège i sydvästra Frankrike. Hans son, Jean, var den första manen i familjen som föddes med namnet Bacheyre. Den starka accenten i Ariège-regionen kan vara orsaken till övergången från efternamnet Vaissière till Bacheyre.

Huset där Nicolas ’farfarsfar Jean Bacheyre föddes 1855 i Daumazan, Ariège. Hans föräldrar var bönder som bodde i ett hus i byn.

Huset där Nicolas ’farfarsfar Jean Bacheyre föddes 1855 i Daumazan, Ariège. Hans föräldrar var bönder som bodde i ett hus i byn.

Patrick Roger

Skulptören och chokladmästaren Patrick Roger är son till en bagare och han gjorde sina första chokladverk på föräldrarnas köksbord. Sedan dess har hans briljanta skapelser tjänat honom titeln Meilleur Ouvrier de France (Bästa hantverkare i Frankrike) år 2000 och Chevalier (Knight) av Legion of Honor 2018.

Patrick Roger upptäcker sin familjehistoria med Vincent Ferniot.

Patrick Roger upptäcker sin familjehistoria med Vincent Ferniot.

Patrick etniska ursprung är Europa: Nord- och Västeuropa (44,3% väst och nordeuropeiskt, 8,2% irländsk, skotsk och walesisk), sydeuropa (26,6% iberisk och 4,8% grekisk) och östeuropa (16,1% Balkan).

Vi var nyfikna på att veta mer om Patricks förfäder och de traditioner som definierade deras liv. Vår forskning avslöjade en familjehistoria som inkluderade flera bönder, arbetare och jordbruksarbetare.

Det finns ett framträdande drag som sticker ut bland hans förfäder: flera av dem, i olika grenar av hans familj, betjänade sina samhällen. Ett utmärkt exempel på detta är Patricks direkta förfader (6 generationer) Jean-François Trécul, som var borgmästare i Choue i Loir-and-Cher 1843.

Upptäckten av förfäder som arbetade som mjölnare drog omedelbart Patrick uppmärksamhet, såsom hans direkta förfader (5 generationer), François Jacques Boulay (född 1841 i Droué i Loir-et-Cher), som var en kvalificerad mjölnare enligt hans sons födelseregister:

Carl Marletti

Carl Marletti, den tidigare konditorn på Grand Hotel Intercontinental, blev egen företagare genom att öppna en butik i 5:e arrondissementet år 2007. Han säger att han njuter av lyxen att resa och träffa människor för att få idéer till nya skapelser, och vi kunde se att hans familj är lika viktig för honom som allt detta. Hans familjhistoria är mycket robust och varierande.

Carls etniska ursprung är mycket varierat: Sydeuropa (28,4% grekisk, 12,5% italiensk, 4,9% iberisk), Nord- och västeuropa (27% engelsk och 17,6% irländsk, skotsk och walesisk), 3,8% Ashkenazi judisk, och 5,8% västasiatisk.

Carl visste att hans morfar var en bagare, men han var förvånad att upptäcka att det fanns en annan bagare bland hans förfäder. Hans italienska farfar Alfonso Carletti var också en bagare i La Spezia på 1900-talet.

Alfonso Marletti beskrivs som fornaio på hans son Loris födelseintyg 1905.

Alfonso Marletti beskrivs som fornaio på hans son Loris födelseintyg 1905.

Alfonso och hans familj lämnade Italien för Frankrike i slutet av 1920-talet. Han målade hus för att försörja sin familj och integrera sig i sitt nya land.

Nicolas Cloiseau

Nicolas Cloiseau är kock på det berömda La Maison du Chocolat. Som berömd chocolatier blev han röstad som bästa hantverkare i Frankrike 2007. Han utmärker sig vid sammansmältning av traditionella efterrätter och modern innovation.

Nicolas har främst europeiskt ursprung: Nord- och Västeuropa (43,4% irländsk, skotsk och walesisk, 15,7% väst -och nordeuropeisk och 14,8% engelsk), från södra Europa (18,1% iberisk och 6,5% italiensk) och 1,5% askenazi judisk.

Nicolas är känd för att kombinera traditionella franska chokladverk och introducera nya innovationer. Vi upptäckte att många av Nicolas förfäder (från Bourgogne och Bretagne) också arbetat i traditionella yrken, varav några inte längre existerar. Hans förfader Pierre Cloisel (född i Arthel i Nièvre-regionen 1799) var en bassecourier och hade hand om små djur. En annan förfader, Marie Hyacinthe Le Masson (född 1825 i Côtes-d’Armor) var en spinstress och hennes pappa var en sadelmästare.

Äktenskapsregister från 1852 av Marie Hyacinthe Le Masson, en spinstress, vars far, François Le Masson, var en sadelmästare.

Äktenskapsregister från 1852 av Marie Hyacinthe Le Masson, en spinstress, vars far, François Le Masson, var en sadelmästare.

Laurent Duchêne

Laurent Duchênes hantverk har vunnit många uppskattade priser, inklusive Meilleur Ouvrier de France 1993. Han öppnade sin första butik i 13:e arrondissementet i Paris 2001.

Förutom sitt europeiska ursprung, nord- och västeuropa (32,5% väst- och nordeuropeiskt och 24,4% engelsk) och södra Europa (34,6% iberisk och 2,6% italiensk) blev han förvånad över att han var 2,5% Ashkenazi judisk och 3,4 % från Mellanöstern.

Han blev förvånad då han fick reda på att han hade en farmor vars efternamn var Laurent:

Hans farmors födelsebevis, Françoise Adèle Laurent, född 23 juni 1835, i Sennely, Loiret.

Hans farmors födelsebevis, Françoise Adèle Laurent, född 23 juni 1835, i Sennely, Loiret.

Laurent kände igen sin enorma entreprenörsanda i berättelsen om sin direkta förfader (5 generationer), Théodore Foulon. Vid tidpunkten för hans äktenskap var Théodore 24 år gammal och var vävare till yrket. Vid hans dotters födsel 1824 var han bonde. Vid hans dotters äktenskap 1843 blev han förklarad som ägare. Hans biografi representerar en framgångsrik social progression av uthållighet och hårt arbete.

Sammanfattning

Vi var mycket glada över att kunna presentera var och en av dessa kända kockar med sina unika familjehistorier. Det var otroligt att titta på deras reaktioner när de hörde familjeberättelser och såg sina DNA-resultat. Om deras familjs förflutna inte har givit dem inspiration fram till den här tidpunkten, hoppas vi att det kommer att inspirera dem nu, efter att ha lärt sig mer om sina arv, då de fortsätter att skapa sina fantastiska (och välsmakande!) konstverk.

För att lära dig mer om om dessa kockars familjehistorier, avslöjande av deras etniska ursprung och se dem reagera på de upptäckter som gjorts, besök Gourmet Origins.