Husdjur som förändrade historien

Kommentarer

Som alla husdjursägare vet, kan våra lurviga eller fjädriga vänner vara en lika stor del av vår familj och vårt liv som våra mänskliga släktingar.

Vi skulle vilja dela de fantastiska berättelserna om några av de mest kända husdjuren i historien, med dig.

Incitatus, hästen som nästan styrde över Rom … Kanske

Staty av den romerska kejsaren Caligula på sin häst, Incitatus [Kredit: HorseNation]
Vi vet att hästälskare kan skämma bort sina ryttarvänner, men om historikerna har rätt, så tog kejsar Caligula i Rom detta till en helt annan nivå. Romerska historiker Suetonius skrev att Caligula var så förtjust i sin häst, Incitatus, att han ville utse honom som konsul i Rom – en av de högsta positionerna i imperiet. Suetonius hävdade också att Caligula utrustade sin häst med överdrivet överdådiga utrustningar och tillhörigheter: ett stall av marmor, en elfenbenskrubba, lila filtar och en krage av ädelstenar. En annan romersk historiker, Cassius Dio, skrev att Incitatus matades med havre blandat med guldflingor.

Det finns anledning att tvivla på den här historien – historiker av den tiden var inte bundna av moderna objektivitetsbegrepp, och de kunde ha försökt visa upp Caligula i ett föga smickrande ljus. Det är också möjligt att Caligula behandlade sin häst kungligt, men att han gjorde det som ett skämt eller ironisk kommentar om senatens kompetens.

Hur som helst så blev hästen definitivt aldrig någon konsul.

Osänkbara Sam

Unsinkable Sam [Credit: Wikipedia]
Osänkbara Sam [Kredit: Wikipedia]
De säger att katter har nio liv, men hur många har använt upp tre av dem på olika skeppsbrott?

Den här sjöfartskatten seglade först på det tyska slagskeppet Bismarck den 18 maj 1941, förmodligen med sin ägare. Fartyget sjönk 9 dagar senare och endast Sam och 115 av de 2100 besättningsmedlemmarna överlevde. Besättningen på ett brittiskt slagskepp, HMS Cossack, hittade katten som flöt på ett bräde, räddade honom och kallade honom Oscar – sjöfartskoden för ”man överbord”.

5 månader senare blev the Cossack skadad av en tysk torpedo. 159 besättningsmedlemmar dödades. Överlevande besättningsmedlemmar överfördes till HMS Legion – Oscar bland dem. Han togs till land vid Gibraltar och fick ett nytt smeknamn: ”Osänkbara Sam.”

Han överfördes sedan till HMS Ark Royal – som senare också besköts med torpeder den 14 november 1941. De fann Sam flytande på en planka och hans räddare beskrev honom som ”arg men ganska oskadad”.

Sam skickades så småningom tillbaka till Storbritannien och tillbringade resten av sina dagar i en sjömans hem i Belfast.

Historiker är inte helt övertygade om att det var samma katt som överlevde de tre skeppsvraken, men, det är en bra historia.

Cher Ami, krigshälteduvan

Cher Ami, duvan som flög på 12 viktiga uppdrag under första världskriget [Kredit:National Archives]
Dagarna före e-post och mobiltelefoner var budbärare eller brevduvor det snabbaste sättet att skicka ett meddelande på långt avstånd från en plats utan telefonlinjer. Duvor har en anmärkningsvärd navigeringsförmåga: När du tar dem till ett avlägset ställe och släpper ut dem, kommer de nästan alltid att hitta vägen tillbaka hem. Denna talang gjorde dem till perfekta brevbärare – särskilt under första världskriget.

Cher Ami (franskt för ”kära vän”) var en av 600 brevduvor som gavs till US Army Signal Corps av brittiska uppfödare och utbildades av amerikanerna. Under flera månader under krigets sista år flög Cher Ami sammanlagt 12 viktiga uppdrag.

Hans slutliga uppdrag ägde rum den 4 oktober 1918 under slaget om Agronne. Major Wittlesey, ansvarig officer, insåg att hans bataljon besköts av sina egna män, så han skickade Cher Ami med en anteckning knuten till benet för att tala om för soldaterna att upphöra sin eld. Cher Ami upplevde en allvarlig skada på bröstet, förlorade det mesta av ett ben och blev blind i ett öga, men det stoppade inte denna fågel. Han lämnade sitt budskap och räddade livet på mer än 200 soldater.

Cher Ami tilldelades Croix de Guerre av den franska regeringen och fick ett träben, men han dog mindre än ett år senare. Han bevarades av en konservator och presenterades på Smithsonian Museum.

Smoky, Yorkshire Terriern som blev krigshjälte

husdjur
Smoky Yorkshire Terriern [Kredit: australiadoglover.com]
Det är inte bara katter och fåglar som har varit modiga vid fiendens gränser. Smoky var en liten Yorkshire terrier som hittades på ett slagfält i Nya Guinea under andra världskriget. Hon levde på soldatrationer och hjälpte sin ägare, korporal William Wynne, genom att varna honom om inkommande eld – och vid en tidpunkt genom att springa med en telegraftråd genom en smal tunnel på 30 meter.

Smoky blev allmänt erkänd och firad för sin tjänst efter kriget: hon var med på olika föreställningar och utförde tricks på armésjukhus ända till sin död 1957.

Kung Alexanders apa

Många primater har fått berömmelse (eller vanära, beroende på vad som är fallet), men har du hört talas om apan som indirekt orsakade dödsfallet på 25 000 personer?

Kung Alexander av Grekland var ute på en promenad med sin hund Fritz den 2 oktober 1920. En apa som tillhörde någon i palatset attackerade hunden och medan kung Alexander tog upp kampen, närmade sig en annan apa och bet kungen i benet och på överkroppen.

Såren blev infekterade och kung Alexander dog till slut. Han var bara 27 år och hade styrt i enbart tre år sedan hans far, kung Constantine I, abdikerade tronen. Kung Alexanders död påbörjade en serie händelser som till sist ledde till det grekisk-turkiska kriget (1919-1922) – vilket Grekland förlorade. Winston Churchill citeras då han sa, ”Det är nog ingen överdrift att påpeka att en kvarts miljon människor dog av denna apas bett.”

Finns det några kända (eller ökända) husdjur i din familjehistoria? Vad tror du att ditt husdjur skulle kunna bli känt för? Berätta för oss i kommentarerna!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej