Kräftpremiär!

Kommentarer

Kräftpremiär! Men varifrån kommer traditionen med kräftskiva egentligen?

En kräftskiva eller ett kräftkalas, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och hösten.
Ordet ”skiva” tror man har sammanhäng med ”bordsskiva”, alltså att man själv hämtar mat och dryck direkt från bordet,  likt bufféservering.

Tidigare fanns en lag i Sverige, som sa när under året kräftan var lovlig att fiskas. Detta för att skydda kräftorna som man då använde som dekoration på borden, och den svenska kräftstammen höll på att minska avsevärt. Det var ett tag så utbrett att man inte fick fiska kräftor mellan den 1 november och den 7 augusti, detta gör att datumet för kräftpremiären blev den 8 augusti.

Idag finns inte längre något allmänt förbud mot att fiska kräftor i Sverige även om det fortfarande är förbjudet i vissa sjöar under vissa perioder. Vi importerar även så mycket kräftor från andra länder vilket gör att vi egentligen kan äta kräftor året runt.

Kräftkalaset har dock kommit att lite grann symbolisera slutet av sommaren. Man festar, äter kräftor, dricker snaps, sjunger och tar på sig roliga hattar, precis innan hösten kommer på besök, och man tar farväl av sommaren.

kräftpremiär
Kalas i augusti

Festen

Detta firades som sagt av de rikare stånden i samhället, även om kräftätandet i sig härstammar från medeltiden. Det har dokumenterats att kung Erik XIV på 1500-talet odlade kräftor i vallgravarna runt Kalmar Slott. I Europa importerade man kräftor från Sverige – speciellt högklassiga restauranger gjorde detta – för att servera sina kunder, innan kräftfiskeförbudet trädde i kraft. Först under 1930-talet började man använda ordet “kräftskiva”. En annan teori av ordet ”skiva”  är att det betydde “fest” på gammal svenska.

Medeltiden
Medeltiden

Idag äter man kräftorna hela och helst svala, dekorerade med dill, och man dricker man avkylt brännvin och öl, men det har inte alltid varit så. Under 1500-talet åts kräftorna som en del av bland annat olika stuvningar och maträtter, och då man började äta dem hela, så som vi gör idag, så var de fortfarande ångande varma. Till kräftorna serverar man idag tilltugg som ljust bröd, rostbröd, knäckebröd eller baguette, ost, sallader och pajer. För att äta kräftor behöver man mycket tålamod. Kräftan ska skalas, man ska få ur det goda köttet, och så börjar man om på nytt med nästa kräfta. Den stora efterfrågan på kräftor i Sverige idag, under den relativt korta kräftsäsongen, har lett till att kräftor importeras från bland annat Kina och USA. De flesta tycker nog att svenska kräftor har bäst smak, men då priset är väldigt högt, är det ganska vanligt att man blandar den importerade varianten med den svenska.

Kräftorna

Kräftorna är nattdjur, så kräftfisket sker efter att mörkret har fallit in. De fångas i fällor och betet är oftast rå fisk. Kräftorna placeras i kastrull med kokande vatten (vissa lägger till öl eller sprit i vattnet), då de fortfarande är levande.

Enligt tradition så firar man kräftskivan utomhus, i den mån vädret tillåter, många gånger gärna ute på landet, i skärgården eller där sommarstugan finns. Bord dekoreras med bordsduk, servetter, papperstallrikar och glas – ofta med kräfttema – finns det en kräftkniv så kan man lättare få upp skalet som är ganska hårt. Man skapar stämning med papperslyktor och på det hela taget är det en väldigt speciell och unik fest.

Personligen har jag väldigt glada minnen av denna händelse, som barn fick jag och min syster hjälpa till att lägga ut hattar och sångtexter vid varje tallrik. Mer än själva kräftorna, är det den förväntansfulla stämningen som jag minns. Och att alla sjöng.

Hur firar du kräftpremiären i år?

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej