Hur man kan leva i 100 år, enligt världens äldsta människor

Hur man kan leva i 100 år, enligt världens äldsta människor

Världens äldsta levande person just nu är Kane Tanaka, en 116-årig kvinna som bor i Japan. Hon har haft titeln sedan juli förra året när 117-åriga Chiyo Mikayo gick bort.

Världens äldsta person, Kane Tanaka, då och nu [Kredit: Guinness World Records]

Världens äldsta person, Kane Tanaka, då och nu [Kredit: Guinness World Records]

Vad är hemligheten med ett så långt liv? Kane tillskriver sin livslängd till familj, sömn, hopp och tro på Gud. Många andra hundraåringar har dock ställts samma fråga och gett många olika svar. Här är några råd från världens äldsta människor om hur man kan leva ett långt, hälsosamt liv … Du kanske vill ta en del av dessa med en nypa salt.

Ät nyttigt … Vad det nu än betyder för dig

Läkare har berättat för oss i årtionden att det vi äter kommer att påverka vår totala livslängd, så det är ingen överraskning att vissa hundraåringar tillskriver sin livslängd till sin kost. Alida Victoria Grubba Rudge – som levde till 113 – rekommenderade att äta sunt, och Alimihan Seyiti, som påstår sig vara född 1886, säger att hon dricker mycket kallt vatten och håller sig till en mestadels vegetarisk kost.

Men många av världens äldsta människor har några oväntade dietråd. Pearl Cantrell tillskrev sina 116 år till att hon åt bacon varje dag; Elizabeth Sullivan, som levde till 106 år, drack 3 Dr. Peppers om dagen; Agnes Fenton, som dog vid 112 års ålder, tog en daglig dos av Miller High Life och Johnnie Walker Blue Label. Emiliano Mercado del Toro blev världens äldsta man 2004 och behöll titeln i 3 år fram till sin död vid 115 års ålder, och han hävdade att det var funche, en Puerto Ricansk maträtt av majsmjöl och torsk, som höll honom levande så länge.

Förbli singel … eller inte

Vissa hundraåringar, till exempel Susannah Mushatt Jones (U.S., åldern 116), Leandra Becerra Lumbreras (Mexiko, 127 år) och Emma Morano (Italien, 117 år) hävdade att en viktig faktor i deras livslängd var att de var singlar. Clara Meadmore, som levde till 108, påstod sig vara ”för upptagen” för intima relationer.

Däremot tillskriver Emiliano Mercado del Toro – som nämns ovan, delvis hans långa liv till en förkärlek till kvinnor. Mbah Ghoto, som dog i den häpnadsväckande åldern av 146, berättade för NPR att han hade ett långt liv ”eftersom jag har människor som älskar mig som ser efter mig.”

Är det en slump att det verkar finnas en könsskillnad i denna fråga? Kanske: studier har visat att män lever längre när de är gifta, medan gifta kvinnor har samma förväntade livslängd som ogifta kvinnor. Kvinnor som har starka kvinnliga vänskapsrelationer tenderar dock att leva längre än de utan.

Arbeta hårt, vila hårt

Jessie Gallan, som dog vid 109 ålder, började arbeta som mjölkpiga vid 13 års ålder. Hon trodde att hennes livslånga arbetsetik bidrog till hennes ålderdom.

Jessie Gallan [Kredit: zeptha.com]

Jessie Gallan [Kredit: zeptha.com]

Å andra sidan tillskrev Leandra Becerra Lumbreras, som nämns ovan, sitt långa liv till en vana att sova i flera dagar. Kamato Hongo, som dog vid 116 år, skulle sova så mycket att hennes familj ibland matade henne medan hon sov. Mary Francis Carruba, som fyllde 100 år 2015, säger att hemligheten med att leva längre är att ”vara lat.”

Håll fast vid dina laster?

Flera hundraåringar hävdar att det var rökning och alkohol som höll dem friska. Jeanne Calment, som levde 122 år, drack portvin, åt nästan ett kilo choklad varje vecka och rökte cigaretter från 21 års ålder tills hon var 117 år gammal. Batuli Lamichhane, som fyllde 116 år förra året, röker ett och ett halvt paket varje dag och hävdar att det hjälper henne att hålla sig vid liv. Dorothy Parke sa att hennes läkare hävdade att det var att dricka alkohol som hjälpte henne att nå sin 100-årsdag.

Vad tror du? Skulle du följa dessa råd? Hur lång var den längsta livslängden bland dina egna släktingar? Berätta i kommentarerna!