Familjens hälsohistoria – Varför dåtid och nutid är viktiga för din framtid

Familjens hälsohistoria – Varför dåtid och nutid är viktiga för din framtid

Helgdagarna är en tid att samlas med familjen, berätta historier, minnas och komma ihåg. Denna anda av att vara tillsammans gör det till en lämplig tid att prata om familjens etniska ursprung och hur släktingar är relaterade. Du kanske vill börja skapa ditt släktträd medan du har tillgång till släktingar som du inte ser ofta och som kan svara på dina frågor. Helgerna är också ett värdefullt tillfälle att prata om familjens hälsohistoria, både tidigare och nu, för att hjälpa till att informera dig om din personliga hälsa i framtiden.

The holidays can be the perfect time to start talking about your family's health history

Helgdagarna kan vara den perfekta tiden att börja prata om familjens hälsohistoria

Upptäck hur ditt unika DNA kan påverka dig och din familj med MyHeritage Hälsa.

Vilken roll spelar familjens hälsohistoria?

I likhet med vårt arv fastställs ursprunget till vår hälsohistoria av de generationer som kom före oss. Denna hälsohistoria är unik för varje individ. Det börjar redan innan du blev till och påverkas av flera komponenter som bestämmer bilden för din personliga hälsa, både nu och i framtiden. Dessa faktorer inkluderar följande:

  1. Plats – Där din familj bor kan påverka saker som exponering för miljöförorening, tillgång till medicinsk vård etc.
    Miljö och livsstil – mat- och träningsvanor hos dina släktingar, särskilt de hos den närmaste familjen, har visat sig ha en betydande inverkan på våra egna vanor som vuxna. Om dina släktingar röker eller dricker kan också påverka ditt beteende med dessa ämnen, förutom matkonsumtion.
  2. Etnicitet – Människor med viss etnisk bakgrund är mer benägna att vara bärare för specifika genetiska sjukdomar.
  3. Genetik – DNA som överförs från generation till generation inom en familj kan bestämma om vi ärver vissa egenskaper, sjukdomar eller till och med benägenheten att utveckla en sjukdom.
The eating and exercise habits of your relatives, particularly those of your immediate family, have been shown to have a significant impact on your own habits as adults.

Släktingars mat- och träningsvanor, särskilt de i den närmaste familjen, har visat sig ha en betydande inverkan på våra egna vanor som vuxna.

Hur frågar jag familjemedlemmar om deras hälsohistoria?

Hälsa är ett mycket personligt ämne och till och med släktingar kan vara motvilliga att dela kunskap om sin egen hälsa eller för andra familjemedlemmar, särskilt om den personen har dålig hälsa. Du kan ha en produktiv konversation om hälsa genom att följa några enkla tips. Först, förklara varför du frågar. Att hjälpa släktingar att förstå att din önskan är inte att vara påträngande utan att samla in viktig information som kan informera om din egen hälsa kan få dem att slappna av.

För det andra, börja med nuet. Ibland är den enklaste och mest raka fråga om hälsotillståndet nu, enklast att besvara. Var specifik i det du frågar om. ”Hälsa” är en bred term och kan vara mycket subjektiv. Om du till exempel huvudsakligen är bekymrad över familjemedlemmar som har haft cancer, fråga det uttryckligen.

För det tredje, ge tillbaka. Låt familjemedlemmarna veta att om du får reda på något om din egen hälsa som kan vara relevant för dem eller deras barn så kommer du att låta dem veta. Ömsesidig delning är alltid att föredra framför enkelriktat avslöjande.

Slutligen, respektera motvilja eller vägran att svara. Liksom med frågor om familjeförbindelser kan denna motvilja vara en indikation på att det finns en bredare berättelse som du vill utforska vidare, men den kan behöva ett annat tillvägagångssätt eller kontakt med en annan familjemedlem. Att trycka på för hårt leder sannolikt ingenstans.

Hälsa är ett mycket personligt ämne och släktingar kan vara motvilliga att dela med sig av sin hälsohistoria. Genom att följa några enkla steg kan det bli lättare för släktingarna.

Hälsa är ett mycket personligt ämne och släktingar kan vara motvilliga att dela med sig av sin hälsohistoria. Genom att följa några enkla steg kan det bli lättare för släktingarna.

Vad behöver du veta om din familjs hälsohistoria?

Genetiska rådgivare rekommenderar vanligtvis att samla in information om minst tre på varandra följande generationer av hälsohistoria. För någon med barn skulle detta betyda sig själva, sina barn, sina föräldrar, mostrar, farbröder, syskon, etc. För att hjälpa till med att organisera denna information och lagra den så att du kan hänvisa till och lägga till den i framtiden kan du överväga att använda en verktyg som CDC My Family Health Portrait.

Consider using a tool like the CDC My Family Health Portrait to collect your family health history as well as print it out to share with your healthcare provider.

Överväg att använda ett verktyg som CDC My Family Health Portrait för att samla din familjs hälsohistoria och skriva ut det för att dela med din läkare.

Ställ samma frågor till familjemedlemmarna i släkten. Har den anhöriga eller har de haft något av följande:

  1. Kroniska hälsotillstånd som diabetes, hjärtsjukdomar, stroke?
  2. Någon form av cancer?
  3. Kända genetiska tillstånd?
  4. Födelsedefekter eller intellektuell funktionsnedsättning?
  5. Neurologiska tillstånd som Parkinsons, autism, etc..?

För alla registrerade tillstånd är det viktigt att fråga om ålder vid diagnos, om någon genetisk testning utfördes och om det finns hälsoregister relaterade till diagnosen som du kan komma åt.

Clarify the age and cause of death for anyone in the family that is deceased. Jot down any contributing factors that may be pertinent to you.

Klargör ålder och dödsorsak för familjemedlemmar som är avlidna. Skriv ner alla bidragande faktorer som kan vara relevanta för dig.

En annan viktig uppgift är att klargöra ålder och dödsorsak för alla som är döda i familjen. Familjer kan skapa historier kring sina nära och käras dödsfall som kan lämna ut viktiga detaljer om den faktiska dödsorsaken eller bidragande faktorer som kan vara relevanta för dig.

Även om det är möjligt att få reda på genetiska tillstånd utan någon familjehistoria och trots omfattande vetenskapliga framsteg inom genomisk och genetisk testning, är familjehistoria fortfarande den starkaste prediktorn för sjukdom. Som sådant, även för dem som väljer att genomgå genetisk testning, är det viktigt att ta hänsyn till resultaten i samband med deras familjs hälsohistoria. Att samlas tillsammans med din storfamilj på julen ger en unik chans att ha samtal om familjens hälsohistoria vilket kan hjälpa till att informera både om din nuvarande förståelse för din hälsa och dina framtida hälsobeslut.

Vi önskar alla en god och hälsosam jul!