Titanic kommer till liv med MyHeritage In Color™

Titanic kommer till liv med MyHeritage In Color™

Ingenting inspirerar troligen mer till ödmjukhet som arvet från Titanic: det så kallade ”osänkbara fartyget” som faktiskt sjönk på sin jungfrufärd den 15 april 1912.

Fartyget byggdes under en tid då att resa var något som människor gjorde för nöjes skull snarare än för nödvändighets skull. Före den perioden var långresor, särskilt till sjöss, fulla av fara och obehag. Men med tillkomsten av bättre reseteknologi började rederier marknadsföra sina nya havsfartyg som snabbare och säkrare än sina konkurrenter. Titanic var tänkt att vara den största, snabbaste, mest lyxiga och – ironiskt nog – den säkraste av dem alla.

Titanic byggdes utan att spara på kostnader: den var utrustad med ett gym, en pool, bibliotek, högklassiga restauranger och kaféer och påkostat boende för förstklassiga resenärer. Den innehöll också en av de mest avancerade sjösäkerhetsteknologierna: 16 vattentäta fack med fjärrstyrda dörrar som skulle kunna hålla vattnet ute vid läckage. Det var den funktionen som ledde Phillip Franklin, vice ordförande för White Star Line som drev fartyget, att beryktat säga: ”Det finns ingen fara för att Titanic ska sjunka. Båten är osänkbar och enbart små obekvämligheter kommer att drabba passagerare.”

Kanske på grund av detta förtroende var andra säkerhetsåtgärder väldigt halvhjärtade: besättningen var inte utbildad för att hjälpa till att evakuera fartyget, och det fanns bara tillräckligt med livbåtar för att rymma en tredjedel av fartygets passagerare med full kapacitet.

Titanic seglade den 10 april 1912 från Southampton, England, på väg mot New York. Det transporterade cirka 2,224 passagerare och besättningsmedlemmar. Den 14 april lyckades båten inte undvika kollision med ett isberg, som punkterade fem av dess vattentäta fack – och Titanic kunde bara överleva översvämningen med fyra av dem. 1 500 människor dog i katastrofen, inklusive ganska många av världens rikaste och mest inflytelserika personer.

Händelsen har gått till historien som en hård lektion i faran med överdrivet självförtroende och som en katalysator för utvecklingen av sjösäkerhetsbestämmelser som fortfarande iakttas till denna dag.

Arvet från Titanic har gjorts odödlig i många böcker, folksånger, minnesmärken och filmer – mest känd är den Oscar-vinnande filmen Titanic av James Cameron från 1997.

Njut av bilderna nedan – alla är äkta foton av Titanic, färglagda med MyHeritage In Color™:

RMS Titanic lämnar Belfast för sin sjöresa 2 April, 1912
RMS Titanic lämnar Belfast för sin sjöresa 2 April, 1912
RMS Titanic lämnar Belfast för sin sjöresa 2 April, 1912
Den stora trappan
Den stora trappan
Den stora trappan
Titanics B 59 lyxhytt
Titanics B 59 lyxhytt
Titanics B 59 lyxhytt
Lyxhytt B-58 från B-Deck Parlour Suite
Lyxhytt B-58 från B-Deck Parlour Suite
Lyxhytt B-58 från B-Deck Parlour Suite
Första klassens gym
Första klassens gym
Första klassens gym
RMS Titanics läs- och skrivrum
RMS Titanics läs- och skrivrum
RMS Titanics läs- och skrivrum
Huvudmatsalen
Huvudmatsalen
Huvudmatsalen
Tredje klassens matsal
Tredje klassens matsal
Tredje klassens matsal
En av Titanics livbåtar närmar sig Carpathia, det enda fartyget som svarade på nödsamtal och anlände en och en halv timme efter att Titanic gick under.
En av Titanics livbåtar närmar sig Carpathia, det enda fartyget som svarade på nödsamtal och anlände en och en halv timme efter att Titanic gick under.
En av Titanics livbåtar närmar sig Carpathia, det enda fartyget som svarade på nödsamtal och anlände en och en halv timme efter att Titanic gick under.

Kvarlevorna av Titanic kan erodera vid botten av Atlanten, men minnet av dess prakt och grymheten i så många onödiga dödsfall lever vidare i vårt kollektiva medvetande. Att se dessa foton i färg kastar en lättnad över den stora tragiska förlusten.