Besök begravningsplatser för att bevara familjehistoria

Kommentarer

Som veteran-släktforskare är begravningsplatser min favorit-turistattraktion.

Jag erkänner att när de flesta planerar en fritidsaktivitet som kommer att vara kul för hela familjen, är kanske inte begravningsplatser det första som man kommer att tänka på. Men grejen med begravningsplatser är: de är tysta, fridfulla, ofta ganska vackra och de är en fascinerande skattekista av historisk information. Speciellt om dina egna förfäder är begravda där, så finns det så många saker du kan lära dig av gravstenar som du inte kan lära dig någon annanstans.

Jag har haft förmånen att besöka många begravningsplatser och gravarna till många av mina förfäder. Tyvärr, som invandrare och barn till invandrare, ligger de flesta av mina förfäders gravar mycket långt ifrån där jag bor. Med resebegränsningarna på grund av COVID-19 kan många människor liksom jag inte göra resan.

Vad vi kan göra nu är dock att besöka webbplatser där begravningsplatser över hela världen är dokumenterade. MyHeritage har många begravningssamlingar från hela världen, och några av dem är kopplade till projekt som BillionGraves. Det som är fantastiskt med BillionGraves är att vem som helst, var som helst, frivilligt kan lägga till ovärderliga familjeposter i onlinesamlingen. Allt du behöver göra är att ladda ner appen, ta bilder av en gravsten och ladda upp informationen till webbplatsen.

Jag är djupt tacksam för möjligheten att besöka mina förfäders gravar, och när jag gör det vill jag föra det vidare. Jag gör en aktivitet med att dokumentera inte bara mina förfäders gravar utan alla gravarna på kyrkogården och ladda upp dem till BillionGraves. På så sätt kommer människor som inte kan resa till den kyrkogården fortfarande att kunna ”besöka” sina förfäders gravstenar.

Jag tror att ett besök på en lokal begravningsplats skulle kunna vara en perfekt familjetur för COVID-19-eran. Det är utomhus, det är fridfullt, det finns inga folkmassor och du garanteras ett socialt avstånd på sex meter från alla människor du besöker! Om dina egna förfäder är begravda där är det ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om dem och presentera sina gravplatser för dina barn. Om inte, kan det fortfarande vara fascinerande att lära sig mer om lokalhistoria. Och om du bestämmer dig för att dokumentera några av stenarna, skulle det vara en  samhällstjänst – att ge efterkommande som bor långt borta tillgång till ovärderlig information om sina förfäder..

Här är några tips för din utflykt till begravningsplatsen:

  • Hitta en begravningsplats att besöka: Om du har förfäder begravda i närheten kanske du vill besöka dem. Alternativt kan du hitta en annan intressant begravningsplats att besöka: en som är särskilt gammal, till exempel, eller en i ditt område som inte har dokumenterats fullständigt.
  • Kom ihåg att ta med vatten: De flesta begravningsplatser har ingen skugga och det kan bli varmt och man blir törstig.
  • Respektera eventuella begravningar: Om det är en begravning under sessionen, var känslig för de sörjande. Du kan välja att tyst gå med i tjänsten eller gå vidare till ett annat område för att respektera familjens integritet.
  • Gör det till en skattjakt: Leta efter intressanta godbitar: ovanliga skulpturer eller inskriptioner, särskilt gamla stenar, intressanta symboler och liknande. Om du är medveten om några historiska figurer från lokalhistorien, håll ögonen öppna för deras namn. 
  • Bidra till dokumentationsinsatserna: Du kan gå med i webbplatser som BillionGraves och använda deras system för att dokumentera gravstenar på dina lokala begravningsplatser. Som nämnts ovan är detta en underbar tjänst för människor vars förfäder är begravda där. Men se till att få tillstånd från begravningsplatsens personal först, eftersom det kan finnas regler mot att fotografera där.

Vill du ta reda på var dina egna förfäder är begravda innan du börjar? Sök i MyHeritages dödsregisterssamlingar nu.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej