2020: En tillbakablick på MyHeritage

Kommentarer

”Kan du höra mig?” och ”Du är på mute!” var några av de vanligaste fraserna under 2020. Oavsett om det stämmer i ditt hem eller inte, har många av oss tillbringat större delar av vår tid framför i år, för arbete, sociala evenemang, släktforskning eller för att hålla kontakten med familj. Detta var bara toppen av isberget. Världen har förändrats på så många sätt 2020 på grund av COVID-19. Våra hjärtan går ut till familjer som drabbats av pandemin, och vår tacksamhet och uppskattning går till alla de modiga individerna som kontinuerligt har kämpat på frontlinjen för att få oss igenom denna kris.

Under dessa utmanande tider och bland så mycket osäkerhet har vi alla lärt oss att vara flexibla och anpassa oss. Det har vi verkligen gjort på MyHeritage, och genom allt detta har vi uthållit och varit framgångsrika genom att engagera oss i värdena innovation, samhörighet och att ge.

Under året släppte vi nya innovativa funktioner. Vi placerade historiska bilder centralt då vi släppte våra nya fotofunktioner, MyHeritage In Color™ och MyHeritage Bildförbättrare. Vi avslutade året med att släppa genetiska grupper som har den högsta upplösningen av etnicitet som finns på marknaden och som omfattar 2114 geografiska regioner. Vi brinner för att hjälpa människor att få kontakt med sin familjehistoria och vi kommer att fortsätta utveckla avancerad teknik för att göra upptäckten av familjehistoria enklare, roligare och mer känslomässigt givande.

Med pandemin som höll folk hemma blev släktforskning mer populär än någonsin, och många blev tröstade av det tillfredsställande tidsfördrivet. Vi hittade nya sätt att samla ihop MyHeritage-användare och släktforskningsgemenskapen, och vi erbjuder gratis onlinesessioner varje vecka inklusive webbinarier, Facebook-lives och Instagram-lives. Detta har gjort det möjligt för MyHeritage-användare från hela världen att lära sig om släktforskning och DNA-test från ett brett utbud av branschexperter och MyHeritage-personal. Våra användare svarade med stor entusiasm. Tusentals människor från hela världen har deltagit. Vi har också lagt till en mängd nytt innehåll i MyHeritage Kunskapsbas för att hjälpa användare att förbättra sitt kunnande i sin egen takt. Vi ser fram emot att ge dig mer informativa, roliga och spännande sessioner som hjälper dig att gå vidare i din släktforskningsresa.

Som ett företag med vetenskaplig kunskap och teknisk förmåga kände vi ett moraliskt ansvar att ställa upp och göra vad vi kan för att göra skillnad under dessa svåra tider. Detta ledde till ett av de mest ambitiösa projekten som MyHeritage någonsin har genomfört – och som genomfördes på några veckor – inrättandet av ett testlaboratorium för Coronavirus. Med otrolig ansträngning byggde vi ett stort laboratorium i Israel som sysselsätter 200 personer och är ett av de största testlaboratorierna för coronavirus i världen. Våra ansträngningar belönades och laboratoriet har hjälpt till att rädda hundratals liv i ålderdomshem de senaste månaderna

På många ställen under året erbjöd vi gratis och obegränsad tillgång till miljarder historiska register och våra populära fotoverktyg för att ge dem som är  hemma i säkerhet ett roligt och spännande sätt att passera tiden och njuta av släktforskning. Under det här svåra året har det varit viktigt att ta tillfället i akt att hjälpa andra och ge människor glädje. Vi är engagerade i att förse våra användare med mer resurser för att främja deras släktforskning när de är hemma.

Vi är glada att dela vår traditionella tillbakablick för 2020. Kolla gärna in våra tidigare recensioner från 2019 och 2018.

Här är en sammanfattning av våra höjdpunkter från 2020:

Januari

I januari hade vi ett släktforskningsmaraton med ett 24-timmars webinar som hölls av MyHeritage och presenterades på Legacy Family Tree Webinars. Värden Geoff Rasmussen, tillsammans med experttalare, bjöd in MyHeritage-användare från hela världen att delta i föreläsningar om de bästa och senaste släktforskningsnyheterna. Användare med ett Legacy Family Tree Webinars-medlemskap kan se alla sessioner här. Evenemanget var en framgång och vi planerar att upprepa det 2021.

Februari

Februari var en hektisk månad på MyHeritage när vi släppte MyHeritage i Color™, en banbrytande funktion för att automatiskt färglägga

dina svartvita foton, i samarbete med DeOldify. Färgläggningen väcker liv i din familjehistoria och gör att du kan se dina förfäder i ett helt nytt ljus. Resultaten är helt enkelt otroliga.

Några dagar efter att MyHeritage In Color™ lanserades publicerade vi ett blogginlägg med några av våra favoritexempel på färglagda foton som delades online. Funktionen blev snabbt en sensation, med över en miljon foton färgade bara de första dagarna. Användare från hela världen var fascinerade och grät ibland över hur färgläggningen kunde återuppliva minnen från sina nära och kära och förändra sättet de relaterar till bilderna.

Vi släppte den nya Solfjädervyn för släktträd på MyHeritage. Förutom de vyer som redan finns, ger solfjädervynen en användbar och attraktiv visualisering av ditt släktträd, som visar en huvudindivid och deras direkta förfäder i flera generationer. Det är interaktivt och låter dig enkelt navigera i ditt träd, visar mer information om varje person och till och med lägga till fler personer i trädet. Förutom textläget i Solfjädervyn finns det också ett färgläge som döljer texten och fyller varje kort med färg. Det är särskilt lämpligt för att dela ditt träds fullständighet med din familj och vänner.

I februari publicerade vi också en enorm samling historiska amerikanska stadskataloger, ett projekt som varade två år. Samlingen producerades av MyHeritage från 25 000 offentliga amerikanska stadskataloger som publicerades mellan 1860 och 1960 och innehåller 1,3 miljarder poster som har konsoliderats till 545 miljoner poster som är lätta att söka i. Denna samling fortsätter att vara en stor attraktion på MyHeritage.

Strax innan världen vändes upp och ner deltog vi personligen i RootsTech 2020, världens största och mest populära familjehistoriska konferens, som hölls i Salt Lake City, Utah. Konferensen innehöll höjdpunkter som ett stort MyHeritage-tillkännagivande varje dag, en fullbesökt MyHeritage-monter, ett komplett schema med MyHeritage-demosessioner och föreläsningar av MyHeritage-talare.

På torsdagskvällen var det visning på konferensen, av MyHeritages första fullängdsdokumentär, The Missing Piece. Tittarna följde den otroliga historien om två systrar från Korea som hade varit separerade i årtionden. De övergavs som spädbarn och adopterades av familjer i olika delar av världen och tack vare MyHeritage DNA hittade de äntligen varandra. När systrarna – filmens huvudpersoner – kom in till salen i slutet, fanns det inte ett torrt öga i huset och de fick en stående ovation.

MyHeritage grundare och VD Gilad Japhet talade till publiken och beskrev de nya funktionerna som MyHeritage hade släppt, som MyHeritage In Color™, Solfjädervyn och de amerikanska stadskatalogerna. Han demonstrerade också hur dessa verktyg gynnar släktforskning i sitt inspirerande samtal.

Mars

Efter framgången med MyHeritage In Color™ och för att underlätta delning av en enda bild som kombinerar originalfotot med den nya färgade versionen sida vid sida, skapade vi ett alternativ för ”Ladda ner jämförelse” i mars.

Ganska tidigt under pandemins början, började alla MyHeritage-anställda arbeta hemifrån. Denna förändring visade sig förvånansvärt problemfri. Alla i MyHeritage-teamet fortsatte att arbeta normalt och hittade sätt att göra det bästa av situationen samtidigt som de var skyddade och friska. Sedan dess har vi fortsatt att hålla social distans och arbeta hemifrån.

För att ge lite extra glädje åt våra användare under en globalt utmanande tid, erbjöd vi gratis och obegränsad användning av MyHeritage In Color™ under en hel månad. Genom att färga dina foton kan du skapa en djupare koppling till din familjehistoria och väcka varma minnen.

April

Baserat på den fantastiska reaktionen på MyHeritage In Color™, färglade vi hela den amerikanska årbokssamlingen på MyHeritage, som innehåller 290 miljoner namn på 36 miljoner årbokssidor, från 1890–1979. Vi erbjöd sedan fri tillgång till alla amerikanska årböcker på MyHeritage under en hel månad, så våra användare kunde se färgversioner av sina förfäders årboksfoton bredvid originalen.

Maj

I maj uppdaterade vi data för Theory of Family Relativity™, funktionen som hjälper dig att få ut det mesta av dina DNA-matchningar genom att kombinera släktforskningsinformation från miljarder släktträdsprofiler och historiska register för att ge teorier om hur du och dina DNA-matchningar kan vara relaterad. Användare som har tagit ett MyHeritage DNA-test eller laddat upp DNA-resultat till MyHeritage kan få nya teorier som ger dem ny information om familjekontakter.

För första gången publicerade vi tre omfattande samlingar av grekiska historiska register, inklusive Sparta-äktenskap1835–1935, Korfu vitala register, 1841–1932 och väljarlistor 1863–1924. Posterna i dessa samlingar är detaljerade och innehåller skannade bilder av originaldokumenten. Dessa samlingar är sökbara på både grekiska och engelska.Vi publicerade en exklusiv dödsregisterssamling från delstaten Nordrhein-Westfalen, Tyskland, från 1874–1938. Samlingen innehåller 2450 551 register med vackra skannade bilder av de ursprungliga civila registreringsposterna.

Juni

Varje dag i juni erbjöd vi en annan historisk dokumentsamling gratis. Samlingarna vi valde valdes ut för sitt värde för familjehistoriker och inkluderar samlingar som är exklusiva för MyHeritage. Sammantaget gav vi gratis tillgång till 2 miljarder historiska register under hela juni.

Senare samma månad meddelade vi att vår Global Name Translation Technology™ utvidgades till Record Matches, automatiskt och regelbundet. Användare får nu Record Matches med historiska poster och släktträdsprofiler på andra språk, och namnen stavas bekvämt med användarens önskade språk. Den här uppdateringen hjälper användare att hitta poster som annars skulle ha varit mycket svåra att hitta.

Vi lade till 7 nya rapporter i MyHeritage Health-testet, vilket ökade det totala antalet hälsorapporter till 42. De nya rapporterna inkluderade en polygenisk riskpoäng för fetma och högt BMI som baseras på tusentals genetiska varianter, en signifikant förbättrad ärftlig BRCA-cancerrapport , och 5 operatörsstatusrapporter.

Vi lanserade MyHeritage Bildförbättrare: en kraftfull funktion baserad på AI-teknik som ger ansikten i alla foton skarp fokus. Bildförbättraren ger resultat som är skarpa och väldefinierade och kompletterar MyHeritage In Color™ som släpptes tidigare på året.

Vår grundare och VD, Gilad Japhet, avslöjade nya utvecklingar under ett föredrag som han höll online till Israel Genealogy Research Association (IGRA) den 23 juni. Gilad gav en smygtitt på kommande funktioner som MyHeritage utvecklar inom släktforskning och DNA.

MyHeritage Bildförbättrare blev snabbt en mycket populär funktion på MyHeritage, och användare var ivriga att dela sina förbättrade och färglagda foton på sociala medier. Några veckor efter lanseringen publicerade vi några fantastiska exempel som våra användare delade och deras feedback.

I slutet av juni, efter en månads hårt arbete, öppnade MyHeritage ett lokalt COVID-19-testlaboratorium i Israel av humanitärt intresse. Även om det var ett stort åtagande, var det tack vare det utmärkta MyHeritage-teamet som vi lyckades uppnå denna nästan omöjliga prestation på rekordtid. Efter validering och ackreditering av Israels hälsovårdsministerium började laboratoriet bearbeta riktiga prover och skalades upp till ett av världens största testlaboratorier för coronavirus. Vi gjorde detta för att vi tror att testning i stor skala är avgörande för att bekämpa sjukdomen, stoppa smittspridning och rädda liv.

Se hur testlaboratoriet MyHeritage COVID-19 byggdes, i denna video:

Juli

Vi erbjöd, gratis tillgång till alla födelseregister på MyHeritage som innehåller en miljard historiska poster.

I juli utökade vi testlaboratoriet COVID-19 och började testa alla vårdgivare i Israels ålderdomshem en gång i veckan. Genom detta unika program, kallat ”Magen Avot” eller ”Fathers and Mothers Shield”, lett av professor Nimrod Maimon, sjönk COVID-19-dödligheten i Israels ålderdomshem från 50% av alla COVID-19-dödsfall (som i Europa) till 30%, vilket räddade hundratals liv under de följande månaderna.

Augusti

I augusti tillkännagav vi en redesign av vår sökmotor för historiska poster, vilket gör sökningen enklare och mer intuitiv. Användare kan nu redigera sökningen medan de visar resultaten och se fler resultat på varje sida.

September

Vi lanserade fototävlingen #förbättratochfärglagt och erbjöd en gratis komplett plan till 3 vinnare som delade sina förbättrade och färglagda familjebilder på sociala medier. Vi gillade att se våra användares familjebilder komma till liv tack vare våra fotoverktyg. Vi inbjuder dig att se några av våra favoriter i det här sammanfattande blogginlägget.

Vi uppdaterade data för Theory of Family Relativity™ igen i september och gav våra DNA-användare många fler teorier som ger viktig inblick i familjerelationer.

Oktober

I oktober lade vi till Norska kyrkböcker, 1815–1938. Samlingen består av 42,2 miljoner registerposter och högkvalitativa genomsökningar av originaldokumenten.

Vi släppte en ny version av vårt släktträdsprogram, Family Tree Builder, för Mac-användare med operativsystem Catalina och High Sierra. Programvaran åtnjuts av miljontals användare runt om i världen och kombinerar innovativ teknik med lättanvända funktioner.

November

Inför julhelgen introducerade vi MyHeritage-presentmedlemskapet för det kompletta abonnemanget, så att användarna kan introducera sina nära och kära till den härliga släktforskningsvärlden och hjälpa dem att upptäcka sin släkthistoria.

December

Vi släppte en ny färgmodell för färgläggning av svartvita foton med MyHeritage In Color™, vilket ger bättre resultat. Denna modell är nu den nya standarden för färgläggning av svartvita foton.

Vi lade till sex nya hälsorapporter till MyHeritage Hälsa, inklusive nya Polygenic Risk Score (PRS) -rapporter för glaukom och prostatacancer, en uppdatering av PRS-rapporten för hjärtsjukdomar samt fyra rapporter om bärarstatus.

Vi tillkännagav tillägget av två nya samlingar av Norges folkräkningsregister – Norges folkräkning från 1875 och Norges folkräkning från 1870. Digitaliserade i samarbete med National Archives of Norway, innehåller de 2 miljoner posterna i dessa samlingar högkvalitativa genomsökningar av originaldokumenten.

I december släppte vi en släkttavlevy för släktträd på Family Tree Builder. Släkttavlevyn är den föredragna släktträdsvyn för otaliga MyHeritage-användare som gör släktforskning på sina MyHeritage-släktplatser, och många har begärt att vi erbjuder samma funktionalitet i vår programvara.

Sist men inte minst, och precis i tid till jul släppte vi Genetiska grupper, en efterlängtad förbättring av etnicitetsresultat på MyHeritage DNA. Med detta tillägg ökade upplösningen av MyHeritages uppdelning av etnicitet avsevärt till 2114 geografiska regioner, vilket gav mer djup och upplösning än något annat DNA-test som finns tillgängligt idag och kompletterar de nuvarande 42 toppnivåerna. Detta är en enorm milstolpe för MyHeritage och vi fortsätter att finjustera den här funktionen och släppa förbättringar under de kommande månaderna.

De procentbaserade etnicitetsuppskattningarna uppdateras för närvarande med bättre teknik som släpps 2021.

Vi avslutade året med en speciell Facebook Live där vi fick sällskap av branschledare och vänner från MyHeritage för att reflektera över 2020 och se fram emot 2021. Paneldiskussionerna var upplysande och visade oss alla hur långt släktforskningsvärlden har utvecklats under det senaste året.

Historiska dokument:

2020 lade vi till 2,15 miljarder historiska poster från hela världen för en summa av totalt 12,7 miljarder historiska poster i vår historiska databas.

Här är några av de samlingarna vi lade till i år:

Speciella historier:

År 2020 avslöjades många familjeförbindelser, och återföreningar möjliggjordes (vissa virtuella) tack vare MyHeritage. Här är några av årets otroliga historier:

MyHeritage avslöjade den extraordinära historien om den tyska judiska krigshjälten. Ett ikoniskt foto från 1933 av den judiska butiksinnehavaren Richard Stern som står utanför sin butik i Köln, Tyskland, väckte intresset för MyHeritages forskningsteam. De märkte järnkorset på hans kavaj när en nazisoldat står vakt några meter bort. Med MyHeritage släktträd och våra historiska registersamlingar spårade vi Starns otroliga personliga historia från den dagen i Köln och över Atlanten, och den presenterades på CNN.

MyHeritage-användaren David “Dudi” Lenchner växte upp med att veta att hans mormor hade överlevt förintelsen, men hon nämnde aldrig några andra familjemedlemmar. Efter att ha upptäckt att minst en kusin till hans mormor överlevde kriget, vände han sig till MyHeritage för att söka vidare. Hans resa på MyHeritage ledde honom till att hitta historiska register för länge förlorade familjer och hjälpte honom att komma i kontakt med familjemedlemmar över hela världen.

Ludmila Benová delade en fantastisk upptäckt som hennes mormor gjorde med MyHeritage. Vid 86 års ålder hittade Květoslava Bechyňová sina syskon med MyHeritage-funktionen kallad Search Connect™, som gör det möjligt för användare att ansluta till andra MyHeritage-medlemmar som har sökt efter samma förfäder.

Anne Angot föddes 1972 i Ho Chi Minh, Vietnam, och adopterades av en fransk familj vid ett år. Hon växte upp utan att veta någonting om sin biologiska familj. Anne bestämde sig för att ta ett DNA-test med MyHeritage i hopp om att hitta sin biologiska familj. Hennes MyHeritage DNA-matchning ledde henne till sin biologiska far.

Vi vet alla att några av de sanna hjältarna från 2020 har varit läkare. Dessa dagar är det särskilt viktigt att komma ihåg att inte alla krigshjältar bär arméuniformer. Vissa av dem bär rockar. Vårt forskargrupp vände sig till MyHeritage tidningssamlingar för att lära sig om vilken roll sjuksköterskor och läkare hade under andra världskriget och hur de firades i media.

Marysia Galbraith – en antropolog från Alabama – upptäckte ett hemligt kuvert som tillhörde hans mormor med ett gammalt familjefoto inuti. Beväpnad med fotografiet började Marysia arbeta och letade efter sin utökade familj på MyHeritage. Hon upptäckte en kusin som hade exakt samma foto i hans ägo. De är så tacksamma för att ha hittat varandra och pratar med varandra regelbundet.

Kim Ok Le övergavs i en katolsk kyrka i Daegu, Sydkorea som spädbarn och adopterades av en italiensk familj. Kim var alltid nyfiken på sin biologiska familj. Månader efter att hon tagit ett MyHeritage DNA-test fick hon ett meddelande om en DNA-matchning till en helsyster!

När Clare Reays son köpte ett MyHeritage DNA-test åt henne hoppades hon kunna upptäcka lite om sin mors etniska bakgrund. Hon föreställde sig aldrig att testet skulle leda henne att lösa mysteriet med sin mammas ursprung och hitta systrarna som hade letat efter henne i mer än 50 år.

Michigan-användaren Melissa Porter gav en livstids överraskning till en arméveteran i Florida: hon var hans dotter. Efter en 23 år lång sökning återförenades de äntligen tack vare MyHeritage DNA.

När Seraine Danner  var 7 år lärde hon sig något omtumlande: hon hade en biologisk far och hade ingen aning om vem han var. Efter nästan tio års sökning ledde en DNA-matchning på MyHeritage henne till sin biologiska far och de träffades för första gången.

Thomas Edelmann, en MyHeritage-användare från Tyskland, kontaktade vårt team för att begära hjälp med att hitta efterkommorna till en judisk familj vars butik konfiskerades av tyskarna under andra världskriget. Thomas farfar hade köpt företaget från de judiska grundarna när de tvingades sälja det redan 1938. Han var fast besluten att spåra avkommorna för att göra en försenad ursäkt. Den emotionella berättelsen presenterades på CNN.

MyHeritage-teamet

Trots att vi har arbetat på distans har MyHeritage-teamet varit i kontakt med varandra med hjälp av teknik så att alla teams kan dela idéer, samarbeta med olika projekt och få viktiga uppdateringar.

I augusti var vi värdar för en intern virtuell ”Ideathon”. Vi uppmanade alla anställda från alla avdelningar att ta fram nya och innovativa idéer för MyHeritage-produkter och funktioner. Vi väntar med spänning på att dela de vinnande idéerna med er under de kommande månaderna.

På hösten var vi värdar för en avlägsen hackathon, en sprintliknande händelse där anställda kunde samarbeta för att utveckla out-of-the-box-idéer. Föregående hackathon ledde oss till skapandet av MyHeritage In Color™-funktionen, och denna händelse visade sig vara lika framgångsrik. Många idéer dök upp och har lagts till i vår produktkarta.

Sedan övergången till att arbeta hemifrån i mars har MyHeritage-anställda haft 60 virtuella föreläsningar och evenemang, inklusive sessioner med experter, matlagningsdemonstrationer, ”TED”-stil-tal, trivia-nätter och mer.

200 anställda anställdes för att arbeta i nya MyHeritage-labbet, förutom de 72 MyHeritage-anställda som anställts under det senaste året. Våra anställdas familjer växte också – vi firade fyra MyHeritage-bröllop och lade till 47 nya barn till våra släktträd.

Sammanfattning

2020 var ett år som ingen av oss kunde ha föreställt oss eller förberett oss för. Det var svårt för så många, med nya utmaningar och ny verklighet. Vi är glada över att ha klarat det och vi ser fram emot en tid då vi kan se förbi COVID-19. Vi är alla hoppfulla om en tid då vi kan se våra nära och kära igen, personligen och utan begränsningar.

Under det senaste året har vi utvecklat användbara nya funktioner som ger ett enormt värde för släktforskarsamhället. Vi har arbetat hårt för att stärka vårt samhälle, föra oss alla lite närmare varandra, och vi kommer att fortsätta göra det under det kommande året.

Vi önskar er och era familjer ett gott och hälsosamt nytt år!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej