Hur dofter kan utlösa betydelsesfulla minnen

Hur dofter kan utlösa betydelsesfulla minnen

Detta inlägg är skrivet av vår medarbetare Jess.

Dofter kan utlösa minnen från flera år sen och ta dig tillbaka till en annan tid, på ett ögonblick. För mig påminner doften av kycklingsoppa mig om mitt barndoms kök och min mamma. Efter att ha flyttat många mil hemifrån, lagar jag ofta kycklingsoppa med mammas recept när jag känner hemlängtan, då doften automatiskt ger mig känslan av att hon är precis här, bredvid mig.

Vissa av oss delar kollektiva minnen när det gäller dofter. Till exempel så kan lukten av pump-paj få många att minnas höstlovet . Lukten av klor kan få oss att komma ihåg sommaren och simbassängerna.

De flesta av oss har dofter kopplade till minnen som är specifika för oss. Till exempel, varje gång jag var hos mina morföräldrar, när de passade mig, lekte jag med tre små dockor som jag hade fått av min mormor. Jag lade alltid dockorna i en liten låda i en gammal byrå som hade en distinkt och lite unken lukt. Flera år senare som vuxen, händer det att jag stöter på denna lukt, och den tar mig tillbaka till tiden då jag lekte med dockor hos min mormor och känslorna väller över mig. Jag minns den lycka jag kände då, och jag känner den sorg jag fortfarande bär över hennes död.

Vanligtvis är de dofter vi associerar med minnen meningsfulla, minnen som har haft en inverkan på våra liv.

Vetenskapligt kan orsaken till att dofter framkallar minnen bero på olfaktorisk glödlampa i din hjärna. Den olfaktoriska lampan finns inne i näsan och i nedre delen av hjärnan. Den olfaktoriska lampan är kopplad till delar av din hjärna som styr minnet och känslor – amygdala och hippocampus. Därför kan dofter automatiskt utlösa starka känslor och minnen.

Sambandet mellan dofter och minne är känt som ”Proustfenomenet”. Detta fenomen uppkallades efter den franska författaren Marcel Proust, som skrev i sin roman,  À la recherche du temps perdu (På spaning efter den tid som flytt) – om ett barndomsminne som huvudpersonen i boken framkallar, då han känner doften av kex och te. Romanen publicerades 1913 och påverkade forskningen mellan lukt och minnen.

Vissa dofter kan ge oss en emotionell och nostalgisk känsla. Minnena i samband med dofter kan utlösas av tvål, mat, tvättmedel, natur, parfymer och mer. Ibland är vi helt omedvetna om varför en viss doft påminner oss om ett individuellt minne, men ändå blir vi emotionella.

Dofter kan leda oss till att minnas både positiva och negativa minnen från vårt förflutna. Faktum är att vårt luktsinne är det sinnet som är mest associerat med att utlösa känslor och minnen, mer än någon annan av våra sinnen. Våra förfäder upplevde också detta fenomen och reflekterade på sina egna barndomsminnen.

Vilka dofter framkallar minnen för dig? Dela dina historier med oss ​​i kommentarerna nedan!