Vi introducerar Tidslinje för släktträd

Vi introducerar Tidslinje för släktträd

Vi är glada över att kunna introducera en ny funktion på MyHeritage: Tidslinje för släktträd. Tidslinjen är en visuell representation av en individ från ditt släktträd, som du väljer, och hans eller hennes direkta förfäder. Livslängden för dessa individer (från födelseår till dödsår) kartläggs på samma axel för att du ska kunna se dem i relation till varandra, vilket kan ge uppfriskande insikter i din familjehistoria.

Tidslinjen är en ljus och attraktiv skärm, där varje gren av familjen visas i olika färger. Tidslinjen visar dina förfäders åldrar vid olika tillfällen i deras liv: hur gamla de var när de fick barn, hur länge de levde och hur deras livslängder överlappade andra familjemedlemmars eller stora världshändelser. Tidslinjen kan laddas ner och delas enkelt med familj och vänner.

Till exempel är det lätt att visualisera med tidslinjen vilken av dina fyra morföräldrar som föddes först, hur gammal du var när var och en av dem gick bort, och så vidare.

Tidslinje för släktträd med 4 generationer (Klicka för att zooma)

Tidslinje för släktträd med 4 generationer (Klicka för att zooma)

Låt oss dyka in och se hur det fungerar:

Tidslinjestaplar

Varje individs namn, profilfoto och ålder visas på en färgad stapel på tidslinjen. Håll muspekaren över en stapel på tidslinjen för att visa individens födelsedatum och dödsdatum om tillämpligt, så här:

Individer som är avlidna kommer att ha staplar som är rundade till höger, med deras dödsålder listad bredvid en gravstensikon, så här:

Levande individer kommer att visas med staplar som är kvadratiska till höger, med deras nuvarande ålder bredvid en personikon, så här:

När dödsdatumet är okänt, är stapeln bleknad till höger, och den är placerad på en approximation av när de troligen dog. Om en individs födelsedatum inte är känt är stapeln blek till vänster och är placerad på en approximation av när de troligen föddes.

Varje förälder är kopplad till sitt barn med en pil som går från föräldern till barnet. Om förälderns ålder när barnet föddes är känd kommer det att anges bredvid pilen. Om du håller muspekaren över åldern öppnas ett verktygstips med mer information.

 

I exemplet nedan var Tammy Barnetts mamma Esther 18 år när Tammy föddes och hennes pappa Jonathan var 20. Verktygstipset förklarar att Jonathan fick Tammy 1881, vid 20 års ålder.

 

Tidslinjens bakgrund

Varje årtionde är markerat med en vertikal linje. De få höga diagonalstreckade rektanglarna i bakgrunden representerar viktiga perioder, som världskrig. Håll muspekaren över de vertikala linjerna för att öppna ett verktygstips med mer information om dessa tidsperioder.

Ett exempel på tidslinje med perioden under andra världskriget markerad (klicka för att zooma)

Ett exempel på tidslinje med perioden under andra världskriget markerad (klicka för att zooma)

Fler alternativ

När du håller muspekaren över en stapel visas tre punkter till höger. Du kan klicka på detta för att öppna en meny som visar personens namn, foto och relation till dig tillsammans med ett antal alternativ: härifrån kan du redigera deras profil, se deras släktträd, se deras profilsida eller söka efter dem i MyHeritages historiska registerdatabas.

Alternativ på en stapel i tidslinjen (klicka för att zooma)

Alternativ på en stapel i tidslinjen (klicka för att zooma)

Om du klickar på ”Redigera profil”, kommer detta att visa en fönsteröverlagring där du kan redigera de grundläggande profildetaljerna direkt från tidslinjen. De andra alternativen öppnas i nya flikar.

Konsistenskontroll

Som en användbar förbättring kan tidslinjen lyfta fram konsistensproblem i ditt släktträd med anknytning till kronologi.

Cirkeln som ansluter mellan en förälder och ett barn kommer att ha en röd prick om något av följande konsistensproblem upptäcks: föräldern dog innan barnet föddes, föräldern föddes efter att barnet föddes eller föräldern var tydligen för ung när barnet föddes. I dessa fall kommer konsistensproblemet att förklaras ytterligare genom att hålla muspekaren över cirkeln.

Det här exemplet nedan visar att Tammy är listad som att hon födde Beppie vid 9 års ålder. Den röda pricken gör dig uppmärksam på det här problemet och låter dig veta att du förmodligen bör korrigera datumen i släktträdet.

Konsekvensproblem markerat på tidslinjen (klicka för att zooma)

Konsekvensproblem markerat på tidslinjen (klicka för att zooma)

Tillgång till tidslinjen

Tidslinjen är gratis och är tillgänglig för alla familjewebbplatser på MyHeritage. För att komma åt den, håll muspekaren över fliken Släktträd i navigeringsfältet och välj ”Tidslinje” från menyn.

Om din webbplats har flera träd, kommer tidslinjen som standard att vara det släktträd som du är associerad med, men en rullgardinsmeny visas uppe till vänster på tidslinjen, så att du kan välja ett av dina andra släktträd.

För att välja en annan huvudperson för tidslinjen anger du helt enkelt ett nytt namn i alternativrutan uppe till vänster.

Välj en annan huvudperson för tidslinjen (klicka för att zooma)

Välj en annan huvudperson för tidslinjen (klicka för att zooma)

Tidslinjen är också tillgänglig när du tittar på din familjewebbplats via en webbläsare på din mobila enhet, med några små modifieringar. Som standard kommer endast 3 generationer att visas, eftersom skärmen är mycket mindre. Historiska tidsperioder visas inte, inte heller de medföljande verktygstipsen som beskriver dem.

Fler alternativ och inställningar

Det övre högra hörnet av tidslinjen innehåller en meny för att ändra antalet generationer som visas och knappar för Ladda ner, Dela och Alternativ.

Antal generationer

Som standard visar tidslinjen 4 generationer (den huvudsakliga individen, föräldrar, mor- och farföräldrar och gammelfar- och morföräldrar). Använd generationsväljaren längst upp till höger på skärmen för att ändra antalet generationer som visas.

Ladda ner tidslinjen

Klicka på knappen Ladda ner längst upp till höger för att ladda ner en vacker PDF-fil av tidslinjen du tittar på. Detta är perfekt för att dela med dina släktingar.

Dela

Klicka på knappen Dela längst upp till höger för att öppna ett fönster som låter dig dela tidslinjen på Facebook, Twitter eller WhatsApp, eller kopiera en delbar länk till tidslinjen.

Inställningar

Klicka på knappen Inställningar längst upp till höger för att öppna tidslinjens inställningspanel.

”Visa stora staplar med livslängder” kommer att förstora staplarnas storlek, och individers födelse- och dödsår kommer att visas inuti staplarna.

Stora staplar med livslängd (klicka för att zooma)

Stora staplar med livslängd (klicka för att zooma)

”Visa ålder vid dödsfall” och ”Visa ålder vid barnets födelse” är aktiverade som standard. Om det är avmarkerat visas inte åldrarna vid dessa händelser på tidslinjen.

”Visa historiska perioder” är markerat som standard. Om du avmarkerar det tar du bort de skuggade linjerna som anger historiska händelser från tidslinjens bakgrund.

Slutsats

Den nya släktträdettidslinjen är ett utmärkt sätt att se förfäderna till varje individ i ditt släktträd, tillsammans med deras kända födelse- och dödsdatum, i kronologisk ordning och i samma sammanhang. Att titta på tidslinjen kan hjälpa dig att få ett nytt perspektiv på din släkthistoria. Det bästa av allt är att tidslinjen är väldigt attraktiv och helt gratis! Om du har en släkting i ditt släktträd som är ny inom släktforskning, kan du glädja dem genom att skapa en tidslinje för dem, spara den som en PDF-fil och dela den med dem.

Stort tack till den begåvade Uri Gonen från vårt team som utvecklade den här funktionen nästan helt på egen hand.

Vi hoppas att du kommer att gilla den här nya funktionen!

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

  • BW

    Bertil Westlund

    mars 17, 2022

    Det här verkar intressant, ska bli roligt att använda.