Dokumentera husets historia!

Dokumentera husets historia!

Dagens inlägg är en översättning av en text skriven av vår amerikanska släktforskningsexpert Schelly Talalay Dardashti.

Tänk dig att du gå ner i källaren i ditt hus och se årtalet 1423 inristat i en balk.

Vår dotter bodde en gång i Zürich, Schweiz. Hon bodde i ett fascinerande hus på den historiska gatan Rennweg, mitt i stan. Gatan finns med på alla de medeltida kartorna på Zürich stadsmuseum.

På medeltiden, var det här huvudgatan i stadens övre del och låg längs stadsmuren som var byggd på 1200-talet. Under en gaturenovering upptäcktes där en romersk källa.

Ett hus på Rennweg i  Zürich cirka 1880

Ett hus på Rennweg i Zürich cirka 1880

Med undantag för det inskrivna datumet i en antik trädbalk, hade en tillfällig besökare kanske inte känt av byggnadens nästan 600 år långa historia. Så klart fanns det ledtrådar som de väldigt branta trappstegen, sluttande golv, konstigt formade rum, men allt annat var modernt.

Skulle inte du vilja lära känna ditt hus historia? Ta reda på när det byggdes och av vem? Och vilka som bott i huset genom åren? Vilken koppling hade de till grannskapet?

Såvida den inte bevaras, går ofta den här typen av information förlorad. I staden Ithaca, i den amerikanska delstaten New York, har en grupp individer skapat ett lokalt projekt för att bevara hus historia – något som lätt skulle kunna återskapas på olika platser runt om i världen.

Med hopp om att andra kanske skulle vara intresserade av att samla information om sitt eget hem, hoppas en kommunal organisation vid namn Municipal Historians of Tompkins County” i samarbete med ”Historiska Ithaca” på att kunna uppmuntra dig att upptäcka vem som har bott i ditt hus. Eller för att vara mer exakt, vi hoppas kunna hjälpa dig att hitta historiska dokument om ditt hus. Vi kallar detta för Dokumentera husets historia-projektet och uppmuntrar dig till att ansluta dig. Studiegrupper om detta kommer att hållas överallt i landet.

Tänk om varje hus hade ett ”husdokument” i garderoben eller vid elskåpet; där varje ny husägare skulle kunna lägga till information, så att nästföljande ägare skulle kunna förstå mer om sitt hem och sitt grannskap.

Den kommunala organisationen har skapat ett detaljerat formulär för husägare, där man kan skriva ner ändringar som görs i fastigheten (nytt tak, ett rum läggs till eller en större renovering görs) och om områdets utveckling. Kopior av ifyllda formulär arkiveras hos Historiska Ithaca och finns tillgängliga för alla som är intresserade.

Ett restaurerat hus i Brooktondale i den amerikanska delstaten New York

Ett restaurerat hus i Brooktondale, New York

Studiegrupper har genomförts, där husägare har samlats för att diskutera kartor och få vägledning i hur man kan hantera sin egendom.

Alla var välkomna till de annordande tillfällena. Man behövde inte bo i ett gammalt hus för att få delta. En person som bor i ett nybyggt hus, kan dokumentera sina erfarenheter av huset så att nästa ägare kan ta del av husets historia.

Det har ställts många frågor vid de anordnade tillfällena och deltagare har försökt att hitta byggnadsår och urskilja vilken arkitektonisk stil ens egna hus har. Man har delat med sig av historier om sina hem, inklusive de som restaurerats och de som hade övergivits.

Ledarna för studiegrupperna har frågat husägarna om de arkitektoniska stilarna, byggnaden, om arkiteter och leverantörer, men även varit nyfikna på områdets historia. Historiska och aktuella bilder har visats upp och uppskattas av deltagarna.

Läs om Irene som har gjort efterforskningar om sitt hus, för att ta reda på varför det spökar i huset där hon bor.

Du behöver inte bo i Ithaca eller dess omnejd för att börja dokumentera ditt hem. Känner du till ditt hems historia? Vi ser fram emot att läsa dina kommentarer om ditt eget hus historia.