MyHeritage släpper två norska folkräkningssamlingar

MyHeritage släpper två norska folkräkningssamlingar

Vi är glada att tillkännage tillägget av två nya samlingar av Norges folkräkningsregister – Norges folkräkning från 1875 och Norges folkräkning från 1870. Digitaliserade i samarbete med National Archives of Norway (Arkivverket), innehåller de 2 miljoner posterna i dessa samlingar högkvalitativa genomsökningar av originaldokumenten.

Sök i norska folkräkningar 

Samlingarna har speciellt intresse då de täcker en unik tid i norsk historia. Den största enskilda utvandringsvågen från Norge inträffade mellan 1879 och 1893. Uppmuntrat av löftet om nya möjligheter lämnade 250 000 norrmän Norge till andra länder som till exempel USA. Folkräkningen från 1875 ger möjlighet att få en bild av dessa norska förfäder medan de fortfarande var i Norge. För de i USA och utomlands med norskt arv kan denna folkräkningssamling låsa upp viktiga detaljer om deras norska rötter.

Utöver deras historiska betydelse är samlingarna viktiga eftersom de innehåller detaljer som inte ofta finns i en typisk folkräkningssamling. Förutom att ange personens namn, bostad, ställning inom familjen, kön, civilstånd och yrke, innehåller folkräkningen också information om språk, invånarnas födelseort och deras födelseår. I specifika fall listas även medicinska tillstånd.

Inkluderade är också individer som var tillfälligt bosatta i hushållet eller de som är registrerade i ett hushåll som kan ha varit frånvarande vid folkräkningen. Detta innebär att en enskild individ kan ha listats i mer än en post om de besökte ett annat hem när folkräkningen gjordes.

Här är mer information om varje samling.

Norsk folkräkning 1875 

De 1,8 miljoner posterna från denna landsomfattande folkräkningssamling innehåller namn, bostad, position inom familjen, kön, civilstånd, yrke, födelseplats och födelseår. Folkräkningen genomfördes officiellt den 31 december 1875 och var den första folkräkningen i Norge som registrerade information om ett födelsedatum snarare än ålder. Dessutom ombads individer att rapportera sin permanenta bostad och alla tillfälliga bostäder där de kan ha bott vid tidpunkten för folkräkningen.

Sök i norsk folkräkning 1875 

Norsk folkräkning 1870 

Folkräkningen från 1870 består av register från 60 städer och städer i Norge, varav register från 50 städer finns kvar. Regeringen insåg behovet av uppdaterad information på grund av den snabba befolkningstillväxten i stadscentrum och begärde denna speciella folkräkning av städer. Dokumenten innehåller namn, kön, födelseort, födelseår, civilstånd och bosättningsort.

Sök i norsk folkräkning 1870

Exempelposter

Erik Theodor Wærenskiold

Erik Theodor Werenskiold var en norsk målare och illustratör. Han är mest känd för sina teckningar till norska folksagor (folklore), illustrationerna av Snorre Sturlason Heimskringla och hans porträtt av kända historiska figurer som Bjørnstjerne Bjørnson och Henrik Ibsen. Han är också en av de mest utvalda artisterna på norska frimärken.

Hösten 1875 reste han till München som en del av sina studier, där han stannade i fyra år. I folkräkningen 1875 listas han som tillfälligt borta från sin familjs bostad.

1875 census record of Erik Theodor Werenskiold [MyHeritage 1875 Norway Census Records]

1875 folkräkning över Erik Theodor Werenskiold [MyHeritage Norska folkräkningar 1875 ]

Bjørnstjerne Bjørnson

I folkräkningen från 1875 finns posten för Bjørnstjerne Bjørnson, en norsk poet, talare, redaktör och teaterpersonlighet.

Många av hans dikter har melodierats av stora norska kompositörer. Hans mest kända verk är texterna till den norska nationalsången, för vilken Rikard Nordraak skapade melodin.

Dokumentet innehåller information om hans födelseort och datum samt hans bosättning vid den tiden i Aulestad, Gausdal, Oppland, Norge.

1875 census record of Bjørnstjerne Bjørnson [MyHeritage 1875 Norway Census Records]

Folkräkning 1875 över Bjørnstjerne Bjørnson [MyHeritage Norska folkräkningar 1875]

Anders Steensby

I 1870-samlingen finns register över Anders Steensby, som föddes 1814 i Eidsvold och bodde vid parlamentsbyggnaden i Carl Johans gate 22 i Oslo (Christiania). Anders var en av budskapbärarna i parlamentet. Hans arbete krävde att han bodde i parlamentsbyggnaden med sin fru och sina tre barn.

Lithograph of Parliament Building in Oslo, circa 1890–1900 [Credit: Nasjonalbiblioteket]

Litografi av parlamentbyggnaden i Oslo, cirka 1890–1900 [Kredit: Nasjonalbiblioteket]

1870 census record of Anders Steensby and family [MyHeritage 1870 Norway Census Records]

Folkräkning1870 för Anders Steensby och familj [MyHeritage Norska folkräkningar 1870]

Sammanfattning

Norges folkräkningssamlingar 1875 och 1870 erbjuder nya upptäcktsvägar för alla som vill lära sig mer om sitt norska arv. Med utgivningen av dessa samlingar och den senaste utgåvan av 42 miljoner norska kyrkoböcker, erbjuder MyHeritage nu 246 miljoner poster från Norge, Danmark och Sverige, vilket gör MyHeritage till marknadsledande för skandinavisk släktforskning.

Att söka i Norges folkräkningsregister på MyHeritage är helt gratis. Om du har ett släktträd på MyHeritage kommer vår Record Matching-teknik att meddela dig automatiskt om poster från dessa samlingar matchar dina släktingar. Om du vill se dessa poster eller spara poster i ditt släktträd behöver du ett data- eller komplett abonnemang

Njut av de nya norska samlingarna!