Aktrisen och prinsessan Grace Kelly

Aktrisen och prinsessan Grace Kelly

Grace Kelly som barn

Grace Kelly som barn

I morgon, fredag, har det gått 30 år sedan prinsessan Grace av Monaco omkom. I Furstendömet Monaco förbereder man sig på att fira hennes minne i tre dagar.

Hennes skönhet och elegans, i kombination med att hon blev prinsessa, har gjort henne till en evig symbol för Hollywoodglamour.

Grace Patricia Kelly föddes i Philadelphia den 12 november 1929. Hennes släkt har Irländskt och tyskt ursprung. Hon döptes efter sin fars syster, som hade gått bort vid tidig ålder. Hennes far Brendan John ”Jack” Kelly, var en framgångsrik affärsman.

Han var även tredubbel olympisk mästare i rodd. Han vann två guldmedaljer vid de olympiska sommarspelen 1920 i Antwerpen. Och ytterligare en medalj vid de olympiska sommarspelen 1924 i Paris.

Jack Kelly var av irländsk härkomst, och hans föräldrar John Henry Kelly och Mary Anne Costello lämnade sitt hemland Irland för att invandra till de förenta staterna år 1869, respektive 1867. Graces mamma Margaret Katherine Majer föddes i Tyskland och hennes föräldrarna invandrade till Philadelphia kort därefter.

Graces far, Brendan John ”Jack” Kelly.

Graces far, Brendan John ”Jack” Kelly. (fotografiet kommer från Pennsylvaniauniversitets arkiv).

Grace hade två systrar: Margaret Katherine som kallades för Peggy (1925-1991) och Elizabeth Anne som kallades för Lizanne (1933-2009). Hon hade även en bror som hette John Brendan Jr. (1927-1985). Brodern var precis som sin far en mästare i rodd. Han vann brons i de olympiska sommarspelen 1956 i Melbourne i Australien. Och han ledde den amerikanska olympiska kommittén 1985.

Grace (vänster) med sin bror och systrar. (klicka på bilden för att se en större version av bilden)

Grace (till vänster) med sin bror och systrar. (klicka på bilden för att se en större version av bilden)

Grace Kelly var 10 år vid den amerikanska folkräkning 1940. Familjens hus värderas då 50 000 dollar.

Grace var 10 år vid den amerikanska folkräkning 1940. Familjens hus hade då ett värde på 50 000 dollar (klicka på bilden för att se en större version av bilden).

Hon var inte den första i sin släkt som tog sig an underhållningsbranschen. Hennes farbror Walter C. Kelly (1873-1939) var skådespelare och medverkade i ett flertal Broadwayproduktioner och filmer. Farbrodern George Kelly (1887-1974) blev skådespelare i tidig ålder, men var även yrkesverksam som dramatiker och manusförfattare och vann ett Pulitzerpris 1926.

Redan som tonåring började Grace att spela teater och dansa. Med hjälp av hennes farbror George Kelly blev hon antagen till American Academy of Dramatics Arts, en konstskola i New York där hon studerade musik, dans och skådespeleri. Hon jobba som modell för att finasera sina studier på skolan. Det ledde snabbt till att hon började spela med i olika tv-serier. Detta i sin tur öppnade dörrarna till större filmroller.

År 1953 nominerades hon till en Oscar för hennes insats i filmen Mogambo. Hon medverkade även i tre av Alfred Hitchcocks filmer: ”Slå nollan till polisen”, ”Fönstret åt gården” och ”Ta fast tjuven”. Den sistnämnda renderade henne en Oscarsstatyett för bästa kvinnliga huvudroll 1954.

I maj 1955 tog hennes liv en helomvändning. Under filmfestivalen i Cannes träffade hon fursten Rainier III av Monaco. I slutet av året var de förlovade. Grace gav därmed upp sin filmkarriär. Hennes sista film blev ”En skön historia”, där hon spelade emot Frank Sinatra. Frank Sinatra blev senare gudfar till hennes andra dotter, Stéphanie.

Grace på sin bröllopsdag 1956.

Grace på sin bröllopsdag 1956.

De gifte sig den 19 april 1956 och bröllopet sändes över hela Europa. Paret fick tre barn: Caroline (född den 23 januari 1957), den nuvarande regerande fursten Albert Alexandre Louis Pierre (född den 14 mars 1958) och Stéphanie Marie Elisabeth (född den första februari 1965).

Klicka på bilden för att se Grimaldisläktträdet.

Klicka på bilden för att se hela Grimaldisläktträdet.

Under hennes tid som prinsessa jobbade Grace aktivt för flera humanitära ändamål. Hon omkom den 14 september 1982 i en bilolycka. Hon var ute och körde med sin dotter Stéphanie, och man misstänker att Grace drabbades av stroke medan hon körde, och tappade kontrollen över bilen.

År 1999 utsåg det amerikanska filminstitut henne till en den trettonde bästa aktrisen genom tiderna.

Vad är Grace Kelly för dig? En aktris eller prinsessa?

Har du något minne av Grace Kelly som du skulle vilja dela med dig av nedan?

Taggar: ,