Skolstart runt om i världen med MyHeritage

Skolstart runt om i världen med MyHeritage

När familjer överallt knyter sina skosnören och dubbelkollar skolväskorna för det kommande läsåret, reser vi genom tiden och återvänder till klassrumsminnen från avlägsna epoker. Dessa utdrag av historien har kärleksfullt delats av MyHeritage-användare från alla hörn av världen.

För att verkligen väcka liv till dessa foton och visa upp dem i sin fulla prakt använde vi MyHeritage fotoapp, Reimagine. Med sin banbrytande AI-teknik låter Reimagine oss skanna, färglägga, förbättra och återställa gamla fotografier, vilket ger dem ett nytt liv. Dessa föryngrade bilder transporterar oss mer levande tillbaka i tiden och hjälper oss att minnas känslorna och atmosfären i varje fångat ögonblick.

Följ med oss på en emotionell resa längs memory lane. Dessa foton lyfter inte bara fram våra användares unika familjeresor, utan väcker också välbekanta minnen och lyfter fram de gemensamma upplevelser vi alla delar.

Geneva, Nebraska, USA 1912

USA surrade av hopp i början av 1900-talet, precis innan den stora depressionen slog till. John Petersons ögonblicksbild ger oss en glimt av hur skolan såg ut då. Detta 111 år gamla foto visar hans farfar som ”används som ett armstöd” i mitten av raden, fjärde från vänster.

Berlin, Tyskland, 1915

1915 satte första världskriget sina spår i Berlin, och Irma Herta Ernestine Preuss, född 1908, hade precis börjat sitt skolår. Som hennes barnbarn Ralf Maehmel från Tyskland delade under åren före Weimarrepubliken (dvs före 1920), började barn ofta skolan vid påsk. Följaktligen står det på skylten längst ner på bilden: ”mein erster schulgang” (min första skola), april 1915. Irmas skola låg i stadsdelen Gesundbrunnen, idag Berlins stadsdel Mitte.

Borås, Sverige, 1924

Sverige på 20-talet rörde sig och skakade. Kerstin Wennerströms berättelse är ett fönster till de förändringar som familjer upplevde då. Kerstin delade det här fotot av sin mamma och hennes lilla första klass i en privatskola i Borås. Skolbyggnaden syns i bakgrunden. Den låg i en vacker park, som tillhörde en stor vacker villa, Annelund.

Kerstins mamma, Ingrid, var fjärde från vänster. Hon var det åttonde barnet i en grupp om nio syskon, 6 flickor och 3 pojkar. De bodde i ett stort gammalt hus. 1921 dog Ingrids mor (Kerstins mormor) Anna i efterdyningarna av spanska sjukan. Den äldsta systern fick tillsammans med barnskötaren och hushållerskan ta över ansvaret för barnen. Lilla Ingrid fick börja skolan klädd i sin storasysters kasserade, hemsydda kläder. Ingrids pappa tillät inte att flickornas hår klipptes, så hon blev retad av de andra flickorna. Efter ett tag tog storasystern Margit med sig sin lillasyster till stadens frisör för att få håret ”bobbat”, men de hade svårt att hitta en frisör som skulle gå emot deras pappas vilja! Deras skollärare var mycket religiös och sa till barnen att om de bad tillräckligt skulle de få det de ville ha mest. Så stackars Ingrid bad ivrigt varje kväll att hennes älskade mamma skulle komma tillbaka och varje morgon när hon passerade kyrkogården på väg till skolan väntade hon på att mamma skulle dyka upp där.

Berlin, Tyskland, 1932

År 2021 snubblade Martin Haesner från Tyskland över en familjeskatt och avslöjade foton och dokument efter sin fars bortgång. Bland dessa fanns ett foto från 1932 på hans farbror, Herwig Waldemar Haesner, som börjar i första klass på den 18:e grundskolan i Friedenau, Berlin. Klasslärare var herr Kasprik och Herwing står tvåa från vänster, med den vita kragen. Tragiskt nog inkallades Herwig till militärtjänst 1943, utbildades i Bremen och sändes till östfronten. Breven hem upphörde i januari 1945, och familjen fick senare veta att han hade dött i ett ryskt fångläger precis innan sin 20-årsdag. Denna djupt personliga historia ger genklang i Martins eget namn, givet som Martin Herwig Haesner 1961.

Göteborg, Sverige, 1949

Även om Sverige inte kämpade under andra världskriget kändes efterspelet. Vid den här bilden står Rustan och hans vänner Ejve och Bernt på Plommongatan i Göteborg, på väg till sin första skoldag. Rustans mamma tog bilden, och det är han som står till höger.

De tre kompisarna bodde på samma gata och promenerade tillsammans till skolan dagligen. Rustan Ligander delar med sig av en berättelse om skollivet efter kriget. ”Det var ganska stora klasser på den tiden, vi var närmare 30 stycken. Det var trångt för att vi var ”krigsbarn”, kallat så för att födelsetalen ökade kraftigt under och efter andra världskriget, trots att Sverige inte deltog aktivt. Början var lite speciell eftersom det var ont om papper , och vi fick inte alla böcker förrän senare samma termin.Vi hade ”pappersinsamlingar” i skolan och i många år samlade vi in tidningar, sen ringde vi ett företag som kom och hämtade tidningarna och vi fick betalt. Men detta år , vid skolstarten var det bara ett fåtal som hade tidningar att dela ut. Så av olika anledningar var pappersproduktionen inte i full fart ännu efter kriget.”

Utah, USA, 1950

Amerika blomstrade på 50-talet efter kriget. Kenneth Prigmores foto fångar tidsandan perfekt. På bilden kan man se Kenneths mammas kusiner på deras första skoldag. Från höger till vänster: Patricia Lear, Darrel och lille Calvin som insisterade på att vara med på bilden, trots att han fortfarande var för ung för att börja skolan.

Frederikshavn, Danmark, 1952

Efter andra världskriget hittade Europa tillbaka till sig själv igen. Svend Kai Sørensen tar oss tillbaka till sin tidiga skoltid i norra Danmark, full av löften efter kriget. Svend hade sällskap till skolan av sin mamma (höger) och sin moster (vänster). Det andra fotot på Svend togs i skolan i hans klassrum samma första dag. ”Jag var en del av en stor årskull av barn födda efter andra världskriget. Det var 6 första klasser med 20 elever i varje klass”.

Husum, Danmark, 1955

Danmark på 50-talet handlade om nystart efter kriget. Henrik Strange Hansen delar med sig av sina minnen från skolan under denna hoppfulla tid.

”Jag såg väldigt mycket fram emot att börja skolan med mina två lekkamrater Allan och Jan som bodde i samma hus som jag, på Kobbelvænget 7 i Husum. Jag hade en ny skolväska, en läderportfölj med remmar så den kunde bäras på ryggen.

Min mamma tog bilden på gräsmattan framför vårt hyreshus innan jag gick till min nya skola, Voldparkens Skole. Min klass hette 1.v, och det var 34 elever i den. Skolan var för stor, det var alldeles för många barn i den och det blev bara värre i följande årskurser. Många år senare, 2008, stängdes Voldparkens Skole på grund av minskat antal barn i området.”

Cannes, Frankrike, 1974

Frankrike på 70-talet handlade om förändring och framsteg. Serge Manesenkows berättelse från Cannes är en återgång till den tiden. På det här fotot är Serge den kortaste pojken, visad tillsammans med sina kusiner Patrick (9) till höger och till vänster Jean-Marc (13) och Luc (12, i vitt) som alla följde med Serge till hans allra första dag i skolan 1974.

Pojkarna stod på Boulevard des Espérides i Cannes Palm-Beach på väg till Croisette-skolan. Serge minns den tiden: ”På den tiden, jag minns, fanns det fortfarande bläckhus i glas på bänkarna i klassrummet, vi fick till och med lära oss att skriva med en penna och vi skrev också på en griffel med färgad krita. Lärarna var mycket stränga och krävde respekt. Vi var alla extremt disciplinerade eftersom vi visste att om vi blev utskällda skulle våra föräldrar inte ha någon nåd med oss”.

Schwedt, Tyskland, 1975

70-talet i Tyskland var en tid av splittring. Det här fotot på Petra Hennig togs 1975 i nordöstra Tyskland. Petra tar oss in i sin skolvärld under kalla krigets vibbar.

”Jag började skolan den 1 september 1975 på Wilhelm Pieck-Oberschule i klass 1a.” säger Hennig. ”Varje barn fotograferades individuellt framför sidoingången till skolan. Min skolväska var väldigt tung och började redan slitas i kanterna. Jag var väldigt stolt över min skolkotte och mindre nöjd med min klänning som jag tyckte var nästan för kort – men jag hade ingen annan.”

Från Berlin till Cannes är dessa berättelser en hjärtlig blick in i den universella ritualen att börja skolan, mot bakgrund av sin tid. När du förbereder dig för det här läsåret, varför inte dyka in i din familjs tidigare skolberättelser? Utforska mer på MyHeritage.

Om du är nyfiken på dina förfäders skolberättelser är det ett bra tillfälle nu att kolla in www.myheritage.se/research för att lära dig mer. MyHeritages årsbok-samling är en guldgruva för historisk släktforskning och hjälper dig att få inblick i dina förfäders gymnasie- och universitetskarriärer. Lär dig deras personliga historia, sociala cirklar och mer om tiden de levde i.

Taggar: ,