Vi introducerar flerspråkiga Record Matches

Vi introducerar flerspråkiga Record Matches

Som många släktforskare redan vet, så bland de stora kommersiella släktforskningswebbplatserna, är MyHeritage den webbplats som många väljer för internationell släktforskning – det vill säga för att hitta förfäder och släktingar över hela världen, särskilt i Europa. Den är också oerhört användbar för amerikanska släktforskare eftersom många av dem har förfäder som anlände till USA från andra länder. Denna styrka kommer från det faktum att MyHeritage är översatt till 42 olika språk och sedan starten för 17 år sedan har den blivit den mest populära och starkt använda släktforskningswebbplatsen i de flesta icke-engelsktalande länder, utöver dess popularitet i den engelsk-talande världen. Ett stort antal internationella användare som har byggt miljontals släktträd på MyHeritage, som inte hittas någon annanstans, plus exklusiva globala dokumentsamlingar och unik teknik för att övervinna språkbarriärer, har alla gjort MyHeritage till ett internationellt släktforskningscenter som inte får missas.

Vi arbetar ständigt för att ytterligare förbättra teknologierna på MyHeritage. Idag är vi glada över att kunna tillkännage en betydelsefull innovation:
Vår ”Global Name Translation Technology™” har utvidgats till att även gälla Record Matches!

Personer som forskar i sitt arv möter ofta en språkbarriär när de försöker lära sig mer om sina förfäder som bodde i ett annat land. MyHeritage lanserade Global Name Translation Technology™ för att hjälpa användare att övervinna denna barriär. Denna teknik översätter automatiskt namn mellan språk. Denna unika kapacitet, ursprungligen utformad av MyHeritage grundare och VD, gör det möjligt för användare att hitta poster som nämner deras förfäder på olika och ofta oväntade språk (liksom i synonymer på varje språk). Ursprungligen var detta tillgängligt i vår sökmotor, SuperSearch™, men nu har denna möjlighet också utvidgats till automatiska Record Matches.

Om du till exempel söker efter en förfader som du känner till som Alexander kan algoritmen avslöja en spansk post där hans namn är listat som Alejandro (en spansk version av Alexander), eller en rysk post med namnet skriven Александр i kyrilliska tecken (Ryskt sätt att skriva Alexander), eller dess vanliga ryska smeknamn Саша (Sasha).

Record Matches är poster som automatiskt hittas som matchar personer i ditt släktträd.

Med detta nya tillägg, beräknas översatta Record Matches nu automatiskt och regelbundet. Det betyder att du får Record Matches med historiska poster och släktträdprofiler på andra språk. När du tittar på dem kommer namnen också att stavas ordentligt med ditt eget alfabet. Du kanske redan har lagt märke till vissa poster från andra språk som visas i dina matchningar.

Denna funktion hjälper dig att enkelt hitta poster som annars skulle ha varit mycket svåra för dig att hitta.

Unikt för MyHeritage

Denna unika teknik är endast tillgänglig på MyHeritage och går hand i hand med vår enorma databas med internationella poster.

Till exempel, din amerikanska familj har kanske grekiska rötter. Ditt släktträd är på engelska och du kanske inte talar eller förstår grekiska, vilket gör det svårt för dig att hitta information om dina förfäder. Med den nya utvidgningen av Global Name Translation Technology™ behöver du inte söka efter poster bara på grekiska för att hitta all tillgänglig information om dina förfäder, vi ger dig nu automatiskt Record Matchings-resultat på grekiska, tillsammans med en transliteration av namnen till engelska. Det vill säga, de grekiska namnen kommer att stavas ut med det latinska alfabetet, så att du kan läsa dem. På samma sätt, om din amerikanska familj har judiska rötter, och en avlägsen förfader till dig begravdes i Israel, kan du nu få en matchning mellan en profil i ditt engelska släktträd och ett begravningsregister på hebreiska (vilket är mycket troligt, eftersom MyHeritage har fotograferat och indexerat alla gravstenar i Israel och lagt ut dem gratis online).

Hur fungerar det?

Global Name Translation™ inkluderar avancerade algoritmer och är baserad på MyHeritages massiva flerspråkiga och internationella databas med 12+ miljarder historiska poster. Global Name Translation Technology™ översätter automatiskt namn som finns i historiska register och släktträd med mycket hög noggrannhet, och genererar alla rimliga versioner av namnet för att underlätta matchningar på olika språk. Tekniskt sett, översätter den icke-latinska baserade namn till engelska (t.ex. från hebreiska, ryska, ukrainska, grekiska och andra icke-latinska texter). Engelska fungerar som en gemensam grund bakom kulisserna. Utan att ändra data som matas in i MyHeritage och lagras på sitt originalspråk, kan denna teknik matcha ihop liknande namn skrivna på olika språk med varandra.

Tekniken täcker både förnamn och efternamn och hanterar namn som hittats tidigare, och nya namn som aldrig setts förut, genom att använda maskininlärning. Den använder också omfattande ordböcker byggda av MyHeritage för att täcka synonymer och smeknamn. Detta innebär att tekniken kan hitta ett komplext ryskt namn på grekiska, även om det namnet aldrig har funnits på internet på grekiska tidigare (men det stavades på detta sätt i en specifik post som kan vara värdefull för din forskning).

För några år sedan implementerade vi den här tekniken för sökningar i vår historiska databas. Varje sökning ger resultat på andra språk, automatiskt översatt till frågespråket. Samtidigt integrerades tekniken i våra matchande tekniker – men bara för ny information som läggs till släktträd. Användare fick översatta matchningar med mycket hög noggrannhet, men matchningarna beräknades endast en gång för varje släktträdprofil, kort efter att de lades till släktträdet.

Vi tar nu denna teknik ett steg längre och behandlar matchningar med denna teknik regelbundet med några veckor. Våra användare kommer nu att dra nytta av nya matchningar när de lägger till ny information till deras släktträd, och när vi fortsätter att lägga till miljoner nya historiska register från hela världen till MyHeritage. Med den första rundan av denna process, producerades cirka 25 miljoner nya matchningar från andra språk för MyHeritage-användare och ”injicerades” in till MyHeritage till användarnas fördel.

Tillgång till dina Record Matches

Record Matches hittas automatiskt och levereras direkt till dig. De kan hittas under fliken ”Upptäckter” på din släktplats. Du kan antingen välja ”Matchningar efter personer” eller ”Matchningar efter källa” för att se Record Matches som har hittats åt dig.

Record Matches är matchningar med poster (i motsats till Smart Matches som är matchningar med släktträdprofiler).

Om du bara vill se Record Matches klickar du på ”Record Matches”-filtret som visas nedan:

Record Matches kan också nås direkt från ditt släktträd. Släktträdskort visar en brun ikon för varje person som har Record Matches. Klicka på den bruna ikonen för att se Record Matches som hittats för denna person.

Indikation på Record Matches på ett släktträdskort

Indikation på Record Matches på ett släktträdskort

Om du får en Record Match på ett annat språk visas det precis som alla andra Record Match som du får. Du kommer att se namnet i posten på samma språk som ditt släktträd. Du kan se att namnet har skrivits om eftersom det kommer att visas i sin ursprungliga form, med en version i ditt eget alfabet bredvid det i fyrkantiga parenteser. Precis som i exemplet nedan, där en användare med ett grekiskt släktträd fick en Record Match till en amerikansk folkräkningspost:

Flerspråkiga matchningar kommer också att inkluderas i de vanliga meddelandena om Record Matchningar som du får email om några gånger i månaden.

Exempel

Carol Kostakos Petranek, amerikansk forskare vid Hellenic Genealogy, forskar passionerat i sina grekiska rötter och hjälper andra släktforskare att göra detsamma. Hon fick nyligen dussintals Record Matches med de nya grekiska dokumentsamlingarna på MyHeritage: Greklands röstlängder (1863–1924), Korfus Vitala register (1841–1932) och Sparta äktenskap (1835–1935).

Detta är ett exempel på en grekisk post som matchades till hennes engelska släktträd:

Danielle från Australien fick följande match för Michael Misroch/Mizrach i sitt släktträd (på engelska) till en begravningspost i Billion Graves (på hebreiska).

Danielle skrev till MyHeritage att hon inte skulle ha hittat en sådan match på egen hand. ”Den här matchningen ger mig Michaels hustrus namn och dödsdatum!”

Hebreisktalande kommer att kunna märka att föräldrarna till matchningen från begravningsregistret kallas Yeshayahu och Rachel, vilket exakt matchar föräldrarna från användarens släktträd.

Miriam, en MyHeritage-användare från Israel, fick följande match från samlingen: Nederländerna, civila äktenskap.

Vad användare säger

Flerspråkiga Record Matches som vi har släppt, tillsammans med många nya dokumentsamlingar som vi lägger till och uppdaterar regelbundet, har inspirerat till mycket entusiastisk feedback från användare.

”Idag var första gången jag någonsin har kunnat undersöka grekiska poster utan hjälp från någon av mina grekiska vänner,” skrev en användare. ”Det här är otroligt!”

”Jag tillbringade just 5 timmar på att söka i dessa poster och jag är fascinerad över vad jag har hittat,” delade en annan användare. ”Detta har verkligen uppgraderat min forskning då det har visat mig familj i andra områden. Jag tar min forskning i helt nya riktningar nu!”

De har kallat det en ”game-changer” och en ”mega-guldgruva” och tackar oss för alla otroliga upptäckter de gjort. Vi är så tacksamma att vår teknik kunde koppla ihop dessa människor till poster som de aldrig skulle ha hittat på annat sätt.

Slutsats

Vem som helst med ett släktträd på MyHeritage åtnjuter nu Flerspråkiga Record Matches med vår online databas med miljarder internationella historiska poster för att hitta sina förfäder från hela världen. Denna funktion är unik för MyHeritage.

Vår Record Matching-teknik meddelar dig automatiskt om någon post på MyHeritage matchar en person i ditt släktträd. Du kommer då att kunna granska posten och bestämma om du vill lägga till den nya informationen i ditt träd. För att få fullständig åtkomst till Record Matches eller för att se eller spara poster från de andra samlingarna, behöver du ett Data- eller Komplett abonnemang. Vissa matchningar finns dock i gratis-samlingar och kan ses utan abonnemang.

Vi lovar att fortsätta att innovera teknik för släktforskning för att göra släkthistoria roligare och lättare att använda. Vi hoppas att våra användare kommer att njuta av denna nya innovation. Personer som ännu inte använder MyHeritage kan börja idag för att upptäcka det de har saknat.

Lycka till,
MyHeritage-teamet