Aktivera barnbarnen med släkthistoria under höstlovet

Aktivera barnbarnen med släkthistoria under höstlovet

Ska du umgås med dina barnbarn under höstlovet, men är osäker på vad ni ska hitta på? Vi vill hjälpa till på traven, så att du och dina barnbarn får möjlighet att ha en trevlig stund ihop, samtidigt som du introducerar dem till deras släkthistoria. Vi har samlat ihop en lista med roliga aktiviteter som du kan använda för att få ett meningsfullt höstlov ihop med barnbarnen.

Här är våra 10 bästa tips på aktiviteter som ni kan hitta på under höstlovet:

1. Besök en nära släkting. Uppmuntra barnen att lära sig lite mer om deras nära och kära genom ett besök.

2. Träffa en avlägsen släkting. Ta med dem för att träffa en mer avlägsen släkting och förklara hur de är släkt med varandra. Peppa dem att ställa frågor om deras släkthistoria.

Läs vidare: 12 tips för att ta bra släktbilder

Vad ska du hitta på med barnbarnen under höstlovet? MyHeritage hjälper till på traven.

Vad ska du hitta på med barnbarnen under höstlovet? MyHeritage hjälper till på traven.

3. Åk på en utflykt till en plats där era anfäder har bott. Promenera runt i området. Visa var anfäderna bodde, gick i skolan och så vidare.

4. Besök museer. Förklara varför historia är viktigt och försök skapa en personlig koppling till en specifik period, till exempel när er familj invandrade till ett nytt land och varför.

5. Gå igenom gamla släktbilder. Förklara kopplingen mellan personer och de platser där bilderna togs. Liknar barnen kanske någon på bilderna? peka det i sådant fall.

6. Forska online. Skapa utmaningar för att hitta släktingar med hjälp av online-resurser. Börja med att visa dem ditt släktträd på MyHeritages webbplats. Okej, vi är lite partiska här, men barn i dag är en uppkopplad generation. För dem är internet, mobiler och annan elektronisk utrustning en naturlig del av deras liv och varför inte introducera släktforskning med hjälp av verktyg som de redan känner till?

7. Inspireras och lär av andra. Läs blogginlägg skrivna av Erik Elkan och Carl från Gnarp, två unga släktforskare som har delat sin släktforskning och fantastiska upptäckter med våra läsare.

8. Berätta historier från släktträdet. Vilka var personerna i trädet? Historier är ett bra sätt att få barn intresserade av sina rötter. Berätta en historia om en rolig moster, järv kusin eller en farförälders anmärkningsvärda prestation. Gör historian rolig och intressant. Och glöm inte, det skadar inte att överdriva en aning, om det är det som krävs för att öka deras nyfikenhet.

9. Skapa något visuellt. Uppmuntra dina barnbarn att skapa ett faktablad om släkten. Att få barnen att bli intresserade är oftast den svåraste biten, så gör det hela till en utmaning. Ge barnen några släktforskningstips och uppmuntra dem att be om hjälp från syskon, kusiner eller någon annan släkting. Nyckeln är processen, inte resultatet.

Pussla ihop släkthistorian med barnbarnen. Källa: gen-reflections.blogspot.com

Pussla ihop släkthistorian med barnbarnen. Källa: gen-reflections.blogspot.com

10. Gör det till en lek. Barn lär sig oerhört mycket genom lek. Förklara att skapandet av ett släktträd är som att lägga ett pussel. Rita eller skriv ut ditt släktträd och klipp ut namnen. Be sedan barnbarnen att pussla ihop släktingarna med namnen i trädet – på rätt plats förstås.

Läs vidare: Pyssla med släkten som motiv

Maximera och gör aktiviteten meningsfull genom att skapa uppmaningar utifrån förslagen och belöna dem efter att de har uppnått en milstolpe i deras släkt-forskning, som att ha upptäckt en ny släkting eller uppgift om en anfader.

Med dessa tips hoppas vi att du kommer kunna sysselsätta dina barnbarn under höstlovet med aktiviteter som är givande för både dig och dina barnbarn.

Har du fler tips? Hur kan du inspirera dina egna barn att lära sig mer om sitt förslutna under höstlovet? Vi vill jättegärna höra om dina erfarenheter. Dela dina tips och idéer i kommentarsfältet nedan.