Jag hittade mitt barnbarn tack vare DNA Quest… och en bror som bor 8 kvarter bort

Jag hittade mitt barnbarn tack vare DNA Quest… och en bror som bor 8 kvarter bort

I juni kontaktade vi mottagare av DNA Quest – vårt pro bono-projekt för att återförena adopterade med sina biologiska familjer med hjälp av DNA-tester – för att se om de hade några berättelser de ville dela med oss av. Vi fick några fantastiska svar, och en av svaren var från Melvin Gray. Tack vare DNA Quest hittade han dottern till sin sedan länge förlorade dotter… och sedan hittade han en bror som bodde 10 minuters promenad bort!

Om du har gjort en otrolig upptäckt genom MyHeritage, som Mel gjorde, vill vi väldigt gärna höra det! Skicka den till oss.

Här är Mels historia:

Jag kommer för alltid att vara tacksam mot MyHeritage eftersom det förändrade mitt liv.

En flod av tårar av lycka kan inte förklara hur jag känner. Jag hittade mitt barnbarn och bror tack vare DNA Quest. Jag upptäckte till min förvåning att min bror hade, under alla dessa år, bott 8 kvarter bort, knappt 10 minuters promenad. I mina vildaste drömmar trodde jag inte att detta skulle bli resultatet.

’Det fanns ett hål i mitt hjärta som var min saknade dotter’

Jag heter Melvin Gray. Jag är 61 år gammal från Kansas. Som tidigare militär har jag tjänat landet överallt där det är möjligt i världen.

När jag var 17 blev min flickvän gravid av mig och födde en dotter. Jag älskade henne och ville uppfostra flickan; Jag tog värvning i armén så att jag kunde försörja dem båda, men tyvärr tyckte inte min flickväns föräldrar om mig. De ville att jag skulle lämna henne och tvingade mig att skriva på adoptionspapperen. De hotade mig att om jag inte skrev på skulle de se till att jag hamnade i fängelse (även om jag var yngre än min flickvän). Jag förstod inte vad det innebar och vad jag hade för alternativ, så jag skrev under dokumenten.

Sedan fick jag bryta banden med min flickvän, och jag tog värvning i militären och tjänstgjorde många år på olika platser. Jag har varit överallt, i Fjärran Östern, i Mellanöstern. Jag var i Irak två gånger, i Kuwait två gånger, jag tjänstgjorde till och med i Europa. Jag bildade en egen familj och har 3 underbara barn, 4 barnbarn och en fru som har gjort mitt liv mestadels komplett. Det fanns dock ett hål i mitt hjärta som var min saknade dotter. Jag lämnade en lapp i min dotters adoptionsmapp så när hon skulle ha fyllt 18,  skulle hon ha ha tillgång till lappen, men jag hörde inte från henne. Men hoppet var allt jag hade kvar på den tiden.

Familj är en komplex sak för mig. Jag adopterades när jag var 4, av en kvinna som själv var adopterad. Jag hade aldrig några familjeband – jag visste ingenting om mina rötter.

En dag såg jag en nyhet om MyHeritages pro bono-projekt för att hjälpa adopterade och bestämde mig för att jag inte hade något att förlora. Jag fyllde i formuläret och skickade det och fick snart besked om att jag hade blivit antagen, jag fick ett gratis kit och  skickade det omedelbart till labbet.

Två veckor gick och resultatet kom. Jag loggade in på kontot och trodde inte mina ögon – en matchning med ett barnbarn! Det stod klart för mig att detta var dottern till min dotter! Tårar av lycka rann från mina ögon. Mitt barnbarn letade också efter släktingar och skickade in sitt DNA-test. Det var så kopplingen skapades.

Jag skickade ett meddelande och ett meddelande till, men det tog henne en månad innan hon såg meddelandet från mig. När jag fick svar från henne blev jag oerhört glad.

Jag berättade för henne vem jag var och kände att hon var försiktig, inte hade bråttom att lämna ut information. Vi pratade mycket och bestämde oss för att träffas. Vi bodde cirka 45 minuters bilresa från varandra och vi träffades halvvägs på ett kafé.

Photo from Mel's first meeting with his granddaughter Ophelia

Dagen då jag träffade mitt barnbarn Ophelia för första gången

Mötet var mycket spännande. Jag har väntat på detta ögonblick i många, många år. Först när vi träffades ansikte mot ansikte berättade hon att min dotter gick bort för flera år sedan och tyvärr hade jag inte möjlighet att se henne och krama henne.

I mötet med mitt barnbarn visade hon mig bilder på sin mamma – min dotter och andra släktingar. Detta spännande möte har sedan dess blivit ett starkt band mellan morfar och barnbarn. Vi har ett fantastiskt förhållande, träffas och pratar så ofta vi kan, vi har firat alla möjliga högtider tillsammans sedan dess – jul, påsk, självständighetsdagen.

En upptäckt leder till en annan

Min mellandotter letade efter information om vårt arv eftersom min mamma och jag båda var adopterade och hon upptäckte att jag hade en bror som jag inte kände till. En av hans systrar hade skickat in ett DNA-test och det gjorde att vi kunde knyta an. Min dotter skickade ett meddelande till honom på sociala medier och han återkopplade till slut. När hon berättade om DNA-matchningen kontaktade jag honom personligen när hon fick hans adress. Jag fick reda på genom adressen att vi bodde 8 kvarter från varandra. När vi först träffades personligen var likheterna häpnadsväckande.

Brothers watching a game

Min bror och jag i hans vardagsrum då vi kollar på en fotbollsmatch

Min bror, Tom, är lite yngre än mig och växte upp hos min pappa och hans mamma. Han hade detaljer om vår far och hans andra släktingar som jag aldrig skulle ha känt till. Genom våra samtal fick vi reda på att den verkligt fantastiska delen är att min bror och jag har bott nära varandra under större delen av våra liv. Han bodde på 29th street och jag bodde på gatan 22nd street som barn.

Vår pappa gick bort när jag var 11 och ligger begravd på en kyrkogård inte ens en mil från mitt hus. Min bror tog mig till kyrkogården så att jag kunde se min fars sista viloplats. Min farfar som uppfostrade mig tills han gick bort när jag var 9 tjänstgjorde i marinen under andra världskriget, min bror tjänstgjorde i marinen, min dotter som gick bort tjänstgjorde i marinen, min far tjänstgjorde i marinen och jag tjänstgjorde i armén och Flygvapnet. Jag antar att den enda gren vi inte täckte är kustbevakningen.

Two shoes next to a military headstone

Min bror och jag vid vår fars sista viloplats

Och det mest fantastiska med det hela är att min bror och jag levde nästan hela våra liv väldigt nära varandra. Vi har gemensamma vänner, vi gick till samma ställen. Han var stamkund i butiken där min fru arbetade och de kände varandra, utan att veta att han var min bror.

Vi är fysiskt lika varandra; vi har båda långt hår. Vi älskar båda motorcyklar och fiske, camping och gamla bilar. Det är ofattbart att vi alla dessa år var så nära och inte visste något.

Käre Gud, tack vare detta MyHeritage-projekt har mitt liv förändrats till det bättre och jag kommer aldrig att glömma det. Jag hoppas att min berättelse inspirerar andra till att aldrig ge upp och alltid tro att det är möjligt. Jag uppskattar verkligen och respekterar det arbete som denna organisation gör för att hjälpa familjer att hitta sina saknade släktingar.

Ophelia, Tom och jag

Ophelia, Tom och jag

Stort tack till Mel för att du delar med dig av din historia! Om du har en berättelse att dela — skicka den till oss via det här formuläret eller maila den till oss på historia@myheritage.com.