Julkort – en uppskattad jultradition

Julkort – en uppskattad jultradition

Kommentarer

Vi svenskar älskar att skicka julkort till varandra. Gladeligen köper vi vackert dekorerade kort och skickar vänliga lyckoönskade hälsningar land och rike runt. Vi uppskattar den omtanke och tid som lagts ner på att skriva ett par personliga rader, snarare än något skojigt e-vykort som skickas till alla i kontaktlistan.

Ett julkort från min barndom
Ett julkort från min barndom

Julkortsskickandet har en given plats i julförberedandet. Vi skickar inte längre lika många kort som vi brukade, men vi skickar fortfarande en hel del. Förra året skickades omkring 31 miljoner julkort i Sverige.

Att skicka julkort kan vara ett sätt att hålla kontakt med släktingar som man inte träffar så ofta. Eller ett tillfälle att uppdatera släkten om vad som hänt under det gångna året. Under min barndom tog min mamma julkort på oss tre systrar för att skicka till släktingar runt om i Sverige, men även utomlands.

Traditionen att skicka julhälsningar via julkort importerades från Tyskland och England i mitten av 1800-talet. Redan då dekorerades korten med tomtar och pyntade julgranar.

Det allra första julkortet tillverkades 1843 av den brittiske konstnären John Callcott Horsley på uppdrag av Henry Cole. Julkortskonceptet spred sig snabbt både västerut till USA och till Sverige via Danmark och Tyskland i slutet av 1800-talet. Dock var Coles avsikt en affärsmässig strategi för att utveckla det brittiska postsystemet snarare än sprida julfrid.

Tycker du om att få julkort? Skickar du julkort till dina släktingar?

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej