Gästinlägg: Man kan vinna mycket på att släktforska

Kommentarer

Hans-Peter Stülten var den lyckligt lottade vinnaren av en Ipad Mini 2 som MyHeritage lottade ut vid släktforskardagarna i Umeå 20-21 Augusti 2016. Här kan ni läsa mer om  Hans-Peter.

Hans-Peter Stülten är namnet, född i Köpenhamn 1943 och bor sedan 1979 i Sverige. Jag forskar företrädesvis på min svenska släkt, min morfar var svensk och i mindre grad på min danska släkt. Släkten i Tyskland har jag inte gett mig på, där har min bror forskat.

Jag halkade in på släktforskning då jag för snart 20 år sedan jobbade som bl.a. IT ansvarig på ABF i Visby. Vi fick en förfrågan om vi kunde hålla en kurs i släktforskning, det kunde vi och jag hakade på. Jag har inte hakat av än. Jag är i dag ordförande i Nynäshamns Släktforskarförening och håller kurser i släktforskning.

Men det här skulle ju inte handla så mycket om mig utan om släktforskning, eller rättare vad jag har upplevt som släktforskare.

I sommar när jag var på resa i Skåne för att se några av de ställen min släkt kommer från, den svenska delen av släkten kommer från trakterna mellan Trelleborg och Malmö, Skytts härad, fick jag ett mail från en kille i Tyskland. Hans son hade i likhet med mig tagit ett DNA test på Family Tree DNA, där kom fram att hans son och jag var nära besläktade. Icke så konstigt i och för sig då min far var tysk soldat stationerat i Danmark under kriget. Vi hade mycket centiMorgan gemensamt. Efter lite e-postande fram och åter fick vi listat ut att den gemensamma kontakten var hans hustrus farfar och min farfar som var bröder, våra fäder var alltså kusiner. Då han även var släktforskare fick jag samtidigt lite mer information om den tyska delen av min släkt. Mycket roligt och intressant. Än mera roligt var det att den son som tog DNA testet liknar min yngsta som så mycket att de kunde vara bröder.

Men jag upplevde mer roligt på denna resa till Skåne. Ett bar bröder hade länge retat mig, det var ett par av min morfars kusiner. De försvann ganska enkelt helt plötsligt i slutet å 1800 talet. Olyckan var att de båda hade flyttat till två olika socken i samma pastorat där delar av kyrkoarkivet brann 1920, däribland flyttningslängderna. Via en släkting i Skåne hittades de så småningom i var sin församlingsbok, de hade båda emigrerat till USA. Men där blev det också problem då de hade passat på att byta namn. Så småningom upptäckte jag att de hade bytt namn från Larsson till Lawson, sedan var det betydligt enklare att följa dem. Den yngsta var sjöman och hans fartyg torpederades 1942, han var en av tre i besättningen som omkom. Den äldsta dog på sjutiotalet så nu blev den lilla släktforsknings gåta löst.

Umeå släktforsktforskardagarna 2016

I augusti var jag på släktforskarstämma i Umeå, jag var även på besök på den utställning som finns i samband med stämman, där hade jag turen på söndagen, sista dagen, att vinna en iPad mini 2 på ett lotteri MyHeritage ordnade. Det var roligt den är jag mycket glad för och använder dagligen, dock inte mycket till släktforskning men till mycket annat.

Kommentera gärna om ni också var med i Umeå!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej