DNA-matchning förbättrat med nya funktioner

Kommentarer

DNA-matching är ett utav av de viktigaste inslagen i MyHeritage DNA-kittet och är fortfarande gratis för användare som har testat sig med andra DNA-tjänster.

Vi har just lagt till flera nya användbara funktioner till DNA-matching, för att göra det lättare för dig att hitta och ta kontakt med släktingar som delar DNA med dig. Här är de nya funktionerna:

Utökad information om delade släktefternamn

I november, 2016, införde vi en funktion, som efterfrågats av våra användare, i DNA-matching: funktionen förfäders efternamn identifierar automatiskt vilka förfäders efternamn du och dina DNA-kopplingar har gemensamt. Detta visas i listan på kopplingar och baseras på vår kontroll av släktträdet. Vi har nu lagt till utökad information som beskriver relevansen av varje efternamn och dess koppling till dig och andra användare som delar ditt DNA. Denna information kan visa om det gemensamma släktefternamnet finns på faderns eller moderns sida. Du kan också söka alla dina DNA-matcher genom en förfaders efternamn.

På din sida för DNA-matching, kommer du att se förfäders efternamn till dina kopplingar, vilket kan bidra till att avgöra vilka de delade förfäderna är.

 

Om du vill visa utökad information om något av de vanligt förekommande efternamnen, flytta musen över det. Ett verktygstips öppnas med ytterligare detaljer. Där ser du på vilken sida av familjen (moderns eller faderns) det delade förfädersefternamnet förekommer, både i ditt släktträd och trädet med din DNA-koppling. Du kommer också att se hur många förfäder som delar efternamnet i ditt träd och i din kopplings träd. Du kan också se den närmaste släktrelationen till en förfader med detta efternamn. Här är två exempel:

 

Sök genom förfäders efternamn

I det övre högra hörnet, har vi lagt till ett sökalternativ där du förutom att kunna söka efter namnet eller landet för din DNA-koppling också nu kan söka efter delade släktefternamn. Detta kan vara användbart om du vill fokusera på särskilda DNA-kopplingar som du tror är anslutna till dig genom en särskild släktgren.

Använd rullgardinsmenyn för att välja sökinriktning.: sökning genom alla (standard), fullständigt namn för DNA-match, land eller släktefternamn.


Så här ser sökresultaten ut:


För att rensa en sökning, klicka på ”Rensa” längst upp till vänster i sökresultatet.

Nya filtreringsalternativ

Du kan filtrera dina DNA-kopplingar för att visa endast de kopplingar som innehåller ett släktträd på MyHeritage eller till de DNA-kopplingar med Smart Matches ™ mellan era träd, eller till kopplingar som du en förfaders efternamn med.

Klicka på trattikonen längst upp till höger av rullgardinsmenyn för DNA-matching för att se filtreringsalternativen.

Lägg till anteckningar till DNA-kopplingar

Du kan nu lägga till anteckningar till DNA-kopplingarna för att kunna hålla reda på dina forskningsframsteg för varje koppling och för att organisera dem bättre. Till exempel, om du har en ny koppling med en nyfunnen tremänning och du har varit i kontakt med honom/henne angående en gemensam förfader, så kan du lägga till anteckningar om kommunikationen och kommande steg. Du kan använda detta för att skilja mellan kopplingar du har kontrollerat och kopplingar du inte har granskat ännu.

För att lägga till eller redigera dina anteckningar för en viss koppling, klicka på anteckningsikonen längst upp till höger av kopplingen, som visat nedan:

En anteckningsruta öppnas då upp. Ange dina anteckningar och klicka på ”Spara anteckningar” innan du stänger sidan.

När du har sparat en anteckning kommer anteckningsfliken bli orange, så att du snabbt kan hitta alla dina kopplingar som innehåller anteckningar.

Inom en snar framtid kommer vi att lägga till möjligheten att filtrera kopplingar för att bara visa dem som har en notering och att kunna göra en sökning genom innehållet i noteringarna.

Vi hoppas att dessa nya förbättringar kommer att göra DNA-matching ännu mer användbart för dig.

Om du har väntat med att testa ditt DNA eller att beställa ett kit för en släkting, så är det dags nu! Beställ ett DNA-kit idag för att öppna upp nya horisonter i din släktforskning.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej