Släktforskarmässan i Halmstad

Kommentarer

MyHeritage på släktforskarmässa

Förra helgen var det släktforskarmässa i Halmstad där MyHeritage var på plats med en monter. Vi var tre personer från MyHeritage som åkte till Halmstad för att prata med folk, svara på frågor, lyssna på spännande familjehistorier, hjälpa till med att teckna abonnemang, sälja och utföra DNA-tester.
Jag har aldrig varit i Halmstad förut och fick ett positivt intryck av den pittoreska stämningen, de trevliga människorna och även den fantastiska entusiasmen och nyfikenheten vi blev bemötta av.
Flera tusen släktforskare från när och fjärran strömmade till Halmstad Arena, en del för att känna gemenskap med andra släktforskare, en del för att få frågor och funderingar besvarade, och en del kom för att berätta sin historia, vad de har upptäckt och vem de funnit.
Alla vill finna sitt ursprung. Alla vill veta var de kommer ifrån och vem de är relaterade till.
Släktforskning har blivit den nya stora folkrörelsen.
Mycket har bidragit till detta, bland annat TV-program där kända människor letar efter sina rötter, men även en växande kunskapstörst och behov av samhörighet och familjekänsla.

MyHeritage-montern

En väldigt stor anledning till att denna släktforskarrörelse har spridit sig världen runt och blivit enormt stor är att den egna familjehistorien numera finns endast några klick bort – via datorn kan man bygga släktträd, bläddra sig igenom miljarder dokument och hitta familjemedlemmar och släkt man inte visste fanns.
På senare år har DNA-testet tillkommit och vid MyHeritage-montern på släktforskarmässan kunde man köpa ett DNA-kit och bli testad direkt på plats. Vi hjälpte till att öppna paketet, ta ut stickan som användaren sen svabbar runt inuti varje kind. Nedre delen på stickan läggs i en tillsluten påse som sedan läggs i ett kuvert. Provet skickas till ett labb i USA och svar får man direkt på sitt konto på webbsidan, efter cirka 4-6 veckor.
Intresset och nyfikenheten för DNA-provet var kolossalt stort. Man kan använda DNA-tester för att bekräfta eller avfärda förmodade släktskap, hitta nya släktingar och för att lära sig mer om sitt djupare ursprung.

                                Vår duktiga medarbetare hjälper kunder att utföra DNA-tester

 

Alla som kom till vår monter fick en lott och med den chansen att vinna ett DNA-kit! Efter en spännande dragning hade vi 2 glada vinnare!

Flera släktforskare kom och berättade om återföreningar med familj som troddes vara försvunna, och några hade hittat släkt i andra delar av klotet. Detta har gett ny mening för väldigt många människor i världen, en nyfunnen gemenskap, nya och återskapade familjerelationer. Liv som blivit förändrade.
Livshistoria betyder mycket för enskilda individer och familjer, många pratade med mig om skola och barndom, och man kan även lära sig om lokalhistoria och kultur genom att lyssna på berättelser och genom att släktforska.
Det var spännande att få en chans att samtala med så många människor och att lära känna vår kundkrets. Vi sålde givetvis också abonnemang, med speciellt mässerbjudande, vi svarade på tekniska frågor, vi förklarade hur man bygger ett släktträd och hur man registrerar sig. Vi visade hur man kan förnya sitt abonnemang och hur man kan leta i miljarder dokument och hitta registreringar.
Fantastiskt att man kan göra allt detta!

Men det som var mest speciellt för mig var ändå att lyssna på vad människor hade att berätta. Och vad de upplevde och kände.
Några har gett mig tillåtelse att skriva om deras historia och det kommer blogginlägg om detta längre fram.
Efter dynamiken, rörelsen och den fina kontakten med släktforskare och MyHeritage-användare var det dags att saga hejdå till Halmstad och fortsätta vidare.
Motivationen är stor att leta vidare efter släkt, för mig också, och att skriva om dessa berörande historier som jag har fått tagit del av.

Håll utkik här efter inlägg och vi ses igen på nästa års släktforskarmässa!

 

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej