Gemensamma fädernesplatser har lagts till på MyHeritage DNA-matchningar

Kommentarer
Vi är glada att tillkännage lanseringen av en ny funktion för DNA-matchningar – Gemensamma fädernesplatser för varje matchning. Denna funktion gör MyHeritages DNA-matching ännu mer användbar.

Delade förfädersplatser hänvisar till städer, länder eller amerikanska stater som visas i ditt släktträd och i dina DNA-matchningars släktträd, där dina (och dina DNA-matchningars) förfäders födelse eller dödsfall ägde rum . Dessa platser identifieras att gå tillbaka 10 generationer och kan spela en viktig roll i familjehistorisk forskning.

När du granskar en DNA-matchning är det inte alltid klart hur matchningen är relaterad till dig och vem er gemensamma förfader kan vara. Hittills har du kanske kunnat ta reda på hur din DNA-matchning är relaterad till dig genom att titta på släktträd hos dina matchningar, de gemensamma anornas efternamn eller Smart Matches ™ som finns i era träd.

Från och med denna vecka, om du och en DNA-matchning har en gemensam fädernesplats, kommer du att vara beväpnad med mer information för att undersöka matchningen ytterligare. Du kan kanske bestämma vilken gemensam förfader du och din matchning delar från vilka ni båda har ärvt samma DNA-segment.

Den här nya funktionen har mervärde vare sig du och din DNA-matchning har gemensamt ursprung i en storstad eller i en liten avlägsen by. Om du och en DNA-matchning båda har en förfader som föddes eller dog i Borşa, i Maramureş County i Rumänien, kan du till exempel vara säker på att du och matchningen är relaterade ochdet  hjälper dig att räkna ut varifrån släktskapet kommer ifrån. Även om du och din matchning har en förfäder i en storstad, har det faktum att ni har den staden gemensamt redan en smalare inriktning på din sökning och kan hjälpa till att ge ytterligare ledtrådar om hur ni kan vara relaterade.

På MyHeritage har många DNA-kunder robusta familjeträd, så att vi kan hämta information om förfäder och jämföra dem hos DNA-matchningar.

Vi visar förfäders händelser på en stadsnivå. Om vi ​​till exempel kan bestämma att en händelse ägde rum i Moskva, Ryssland, placerar vi markören på den exakta staden på kartan. I de fall där vi inte kan identifiera staden kommer vi att gruppera dessa evenemang under landet.

Våra avancerade algoritmer vet att de matchar städer och platser även om de är felstavade eller inskrivna på olika språk. Om du skrev in i Moskva, Ryssland på engelska till ditt släktträd, och din matchning skrev Москва, Россия i sitt träd, kommer vi fortfarande att matcha dem och identifiera detta som en gemensam förfädernesplats.

Tilgång till delade föfädersplatser

På DNA-matchningssidan, där vi listar alla dina DNA-matchningar, ser du Delade förfäders platser för dina matchningar, när de finns, vilket kan hjälpa till att avgöra vem era gemensamma förfäder är.

Besök DNA-matchningssidan genom att klicka på ”DNA-matchnignar” under ”DNA”-menyn.

DNA-matchningssidan (Klicka för att zooma)

För att se utökad information om någon av de gemensamma förfädersplatserna, flytta musen över den. Ett verktygstips öppnas med ytterligare detaljer. Där ser du hur många gemensamma fädersnesplatser du har gemensamt med den här DNA-matchningen.

Verktygstips visar ytterligare information för Delade förfäders platser

Granskningssidan för DNA-matchningar ger mycket detaljerad information om var och en av dina DNA-matchningar, konsolideras till ett ställe med olika avsnitt som hjälper dig att upptäcka hur matchningen kan vara relaterad till dig. Den innehåller nu en ny delad förfäders plats-sektion, under avsnittet Delade efternamn.

På DNA-matchningslistan klickar du på knappen ”Granska DNA-matchning” i nedre högra hörnet av någon av dina matchningar, såsom visas nedan, och bläddra till den nya sektionen Delade förfäders platser.

Om du och en DNA-matchning har delade förfädersplatser, kommer det här avsnittet att visa de förfädersplatesr ni har gemensamt – de platser där livshändelser inträffade som visas i båda era släktträd, går tillbaka 10 generationer. På kartan ser du markörer som visar de städer där händelserna ägde rum och under kartan visas alla händelser på den platsen i ditt släktträd som kommer att listas sida vid sida med dina matchningars släktträdshändelser.

Ljusgråa markörer på kartan visar händelser i ditt släktträd, mörkgrå markörer visar händelser i din DNA-matchnings träd och lila markörer används för att beteckna gemensamma platser där det finns händelser i båda träden som uppstod på den specifika platsen.

Att flytta musen över en persons namn som hade en livshändelse på den platsen öppnar ett verktygstips, från vilket du kan se personen i släktträdet, se deras profil eller söka i register för den personen.

Välj ett land eller en stat i USA från listan längst upp till vänster för att utforska alla händelser som uppstod på denna specifika plats.

Endast händelser som inträffat i ett land eller USA-stat som du och din DNA-matchning har gemensamt kommer att visas på kartan och i listan nedan. För att se alla förfäder som hör till din DNA-matchning, klicka på knappen ”Visa alla förfäder” i det nedre högra hörnet av sektionen. Detta öppnar en popup med alla de förfäder som ni har gemensamt. I parentes listar vi efternamnen som har händelser på dessa platser.

Filter för matchningar med delade förfädersplatser

Vi släppte nyligen ett nytt och omfattande filtreringssystem för DNA-matchningar. För en påminnelse om hur du hanterar alla dina DNA-matchningar och förstår dem mer genom våra kraftfulla filter, se vårt tidigare blogginlägg.

Med den första ingången på filterverktygsfältet, som är träddetalj, kan du nu filtrera dina matchningar för att bara se de matchningar som har delade förfädersplatser med dig, förutom de tidigare filtreringsalternativen för träffar som har ett släktträd, har en gemensam förfadersefternamn med dig, eller Smart Matches ™ som finns i båda era träd. Att isolera DNA-matchningarna som har delade förfädersplatser kan låta dig räkna ut hur de är relaterade till dig.

Filter för delade förfädersplatser (Klicka för att zooma)

Detta filter kan kombineras med flera andra filter, för att filtrera matchningar efter ytterligare kriterier, och det kan också kombineras med sorterings- och sökalternativ. I det här exemplet har vi valt att bara visa matchningar med en gemensam plats där matchningen kommer från USA och har nord- och västeuropeisk etnicitet.

Kombinera filter (Klicka för att zooma)

Kostnad

Vissa avsnitt på sidan Granska Matchning, som den nya funktionen delade förfädersplatser, kräver ett webbplatsabonnemang för att visa dem i sin helhet. Användare med Premium, PremiumPlus ellerKomplett prenumeration har fullständig tillgång till alla sektioner på Granska matchningssidan, medan användare med bas-abonnemang kommer att få en partiell vy över några avancerade funktioner. Läs mer om våra prenumerationsplaner här.

Slutsats

Denna nya funktion kan ge dig en bra utgångspunkt för vidare undersökning av dina DNA-matchningar. Vi hoppas att det kommer att hjälpa till att göra DNA-matchningen ännu mer användbar för dig, så att du kan undersöka nya vägar som du kanske har lämnat ohanterade i det förflutna. Vi letar alltid efter sätt att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av dina DNA-matchningar och göra upptäckter som relaterar till din familjs historia.

Om du inte har tagit en ännu, beställ ett MyHeritage DNA-kit idag eller ladda upp din DNA-data från ett annat företag gratis. Alla DNA-data som laddas upp nu och före den 1 december 2018, fortsätter att ha full tillgång till alla DNA-funktioner gratis.

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej