Grunder för släktforskning kapitel 2: Bygg ett släktträd med sex steg

Kommentarer

Detta inlägg är skrivet av Schelly Talalay Dardashti, Daniel Horowitz, MyHeritage Team

Vi är glada över att dela det andra inlägget i vår släktforskningsserie – en steg-för-steg-guide för att öka din släktkännedom. I Grunder för släktforskning kapitel 1 introducerade vi serien och gav en djupgående titt på hur man intervjuar släktingar. I det här inlägget kommer vi att diskutera hur du kan hitta den grundläggande informationen om varje familjemedlem vilket kan hjälpa dig att bygga ditt träd.

Historien om ditt släktträd sträcker sig över århundraden och över kontinenter. Varje familjemedlem är sin egen värld med en livstid av berättelser, lärdomar och slutsatser. Hur ska du kunna veta vilka detaljer du ska fokusera på när du bygger ditt släktträd, när det finns så mycket information att lära, dela och bevara?

Vi rekommenderar att du börjar med följande:

1. Namn och efternamn

Många historiska poster kan sökas efter namn och det är viktigt att komma ihåg att människors namn förändras – av olika skäl – under deras livstid. I många kulturer – men inte alla – tar en kvinna sin mans efternamn när hon gifter sig och deras barn ärver det efternamnet, men det är inte så överallt! I Spanien till exempel upprätthåller människor samma två efternamn (faderns och moderns) hela livet och de får inte ändra dem, även om en ny lag tillåter föräldrar att välja sina barns efternamn. Ibland är efternamn sällsynta, en del har dött ut och är svåra att spåra. På Island består en persons efternamn av sin fars (eller mors) förnamn plus ”sson” för en son och ”sdóttir” för en dotter, vilket innebär att efternamnet ändras med varje generation och är olika beroende på kön! Detta behöver man veta då man håller på med släktforskning.

släktforskning
Populära amerikanska efternamn [Kredit: MyHeritage]
Vårt SuperSearch™ -verktyg skannar nära 10 miljarder historiska poster för att hjälpa dig att hitta mer information för varje givet efternamn.

En annan anledning till namnbyte är invandring. Irving Berlin, en av USAs mest berömda låtskrivare, var en rysk judisk invandrare vars riktiga födelsenamn var Israel Beilin. Jerry Yang, grundare av Yahoo!, immigrerade till USA från Taiwan som barn och hans namn var ursprungligen Chih-Yuan. Många invandrare valde ett nytt namn för att smälta in bättre och integreras i den lokala kulturen – eller för att göra sina namn lättare för lokalbefolkningen att uttala. Inget invandrarnamn till USA ändrades emellertid på Ellis Island eller någon annan amerikansk hamn. En av de största släktmyterna är att invandrarnas namn ändrades av kontorister eller notarier som tog emot invandrarna.

Människor kan också ändra namn av andliga eller religiösa skäl, eller för att de behöver dölja sin identitet, eller helt enkelt för att de inte gillade sitt ursprungliga namn.

Och för att göra släktforskning än mer komplicerat, fram till uppfinningen av tryckpressen och tillkomsten av massmedia, fanns det inga vanliga stavningar för ord eller namn. Det betyder att samma person kan ha stavat sitt namn annorlunda i olika register – och eftersom de själva vanligtvis inte var de som skrev det, kan kontoristen eller inskrivaren ha registrerat det felaktigt.

Allt detta kan vara frustrerande för den som utövar släktforskning. Lyckligtvis tar MyHeritage’s Record och Smart Matching ™ hand om detta: Vår teknik känner igen matchningar även om det finns variationer, allt från det enkla (som William vs. Bill) till det mycket mindre uppenbara (som Alessandro vs. Sasha).

Record Matching™ söker automatiskt efter familjemedlemmar som du har lagt till ditt träd i vår enorma databas med historiska poster, vilket sparar otaliga timmar av letande. Vi har också lagt till världens första teknik för översättning av förnamn för historiska poster, vilket innebär att du inte behöver läsa eller förstå postens originalspråk för att hitta dina familjemedlemmar listade i den. Detta är en `game-changer` för många släktforskare, som ofta befinner sig i en återvändsgränd när de spårar sin familj tillbaka till ett land där de inte talar språket.

Family Tree: Review record matches within each collection
Granska record matches i varje samling

Smart Matching™ hittar poster i andra användares släktträd som matchar dina poster och du kan lägga till värdefull information till ditt träd och ansluta dig till andra entusiaster av släktforskning i din familj, så att du kan jämföra anteckningar.

Se till att du markerar eventuella ytterligare namn som personen du undersöker kan ha använt och kom alltid ihåg möjligheten att de kan ha bytt namn när de flyttade från en plats eller en livsfas till en annan.

2. Datum och plats för födsel, äktenskap och dödsregister

Att söka efter ett namn hjälper inte så ofta, om du inte har åtminstone en ungefärlig uppfattning om när och var personen du söker levde – särskilt om deras namn är vanligt. Med MyHeritage SuperSearch ™ kan du titta på register över födelse-, döds- och folkräkning baserat på en uppskattning om när och var de föddes. Dessutom kan du dra ytterligare information om andra familjemedlemmar från datum och platser för familjemedlemmarnas livshändelser. Om du har en morförälder född 1903, till exempel, är chansen stor att dennes föräldrar föddes ungefär 20-30 år tidigare.

3. Utbildning

Att veta om en persons utbildning kan avslöja mycket om deras liv: hur deras uppväxt var, yrke (se nedan), socioekonomisk status. Många gymnasieskolor och högskolor registrerar sina kandidater och du kanske kan hitta värdefull information om din släkting från dessa register. MyHeritage har en hel del skol- och universitetsposter du kan söka i – inklusive en exklusiv amerikansk årsbokssamling. Årsbokssamlingen innehåller nästan 290 miljoner poster och MyHeritage genomförde en noggrann process för att identifiera och konsolidera den information som finns för att göra saker så lätt som möjligt för användare. Vi slog samman alla förekomster med samma namn i en årsbok till en post och gjorde en extra ansträngning för att identifiera elevernas betyg för vissa poster så att vi kunde dra slutsatsen om deras ålder och uppskatta deras födelseår.

släktforskning
Meryl Streeps high school-foto från årsboken, Bernards High School, 1966.

4. Yrke

Yrken kan också ge mycket information om vem en släkting var: vad som var viktigt för dem, hur och hur väl de försörjde sin familj och vilka färdigheter, talanger och vilken egendom de kan ha ägt. All denna information bidrar till din släktforskning. Många folkräkningsposter inkluderar en persons yrke. Folkräkningar är register som hålls av ett lands regering för att hålla reda på den lokala befolkningen och de kan vara ovärderliga när det gäller att ge en bild av din släkt det år folkräkningen genomfördes. Posten innehåller vanligtvis namn, födelsedatum, ålder vid förra födelsedagen och nuvarande bostad samt yrke – så du kanske till och med kan hitta det hus som dina förfäder bodde i, i ett folkräkningsregister. Vår samling innehåller folkräkningar och väljarlistor från Nord- och Sydamerika samt Europa och Oceanien.

5. Datum och plats för immigrationen

Många av oss härstammar från invandrare. Att ta reda på när och hur dina förfäder bodde på den plats där du föddes hjälper dig att bättre förstå din egen kultur och ger ledtrådar som du kan forska i för att gå tillbaka ännu en generation. I invandringsregister nämns ofta var invandraren kom ifrån. MyHeritage har ett avsnitt med immigrations- och resedokument, inklusive passagerar- och ankomstlistor från USA, Kanada, Europa, Asien, Oceanien och Latinamerika.

släktforskning
Register på Albert Einsteins ankomst till Ellis Island och andra passagerarlistor från New York, 1820–1957

6. Fysiska egenskaper

Varifrån fick du dina blå ögon? Finns rött hår i din släkt? Att notera släktingars fysiska egenskaper ger en djupare förståelse av vem du är och varför du ser ut som du gör! Det hjälper också att måla en mer livlig bild för senare generationer som kanske inte har haft chansen att träffa släktingen, särskilt om det inte finns några fotografier. Fysiska egenskaper noteras ibland i militära journaler. MyHeritage erbjuder över 45 miljoner militära registersamlingar.

Kom igång!

Att hitta dessa sex byggstenar för varje släkting – namn, datum och födelseplatser, död och äktenskap, utbildning, ockupation, invandringsdetaljer och fysiska egenskaper – kommer att göra ditt träd till ett levande släktporträtt. Kom igång genom att skriva ner namnen på alla släktingar du känner till, lista sedan upp varje byggsten och lägg till så många detaljer du kan.

Hur lång tillbaka har du lyckats komma i din släktforskning och i ditt träd? Skriv gärna i kommentarerna!

Lämna en kommentar

E-post addresen är privat och visas ej