9 nya rapporter har lagts till på MyHeritage Hälsa

Vi är glada över att kunna tillkännage ett stort tillägg till MyHeritage-testet för Hälsa 9 nya hälsorapporter som ger viktiga insikter till våra användare.

I maj 2019 lanserade vi MyHeritage hälsotest, som erbjuder nya dimensioner av genetisk insikt för att berika ditt liv, upplysa dig om din hälsa och hjälpa dig att göra välinformerade livsstilsval. Vid lanseringen lovade vi att fortsätta utöka omfattningen av hälsorapporter, och tillägget av dessa 9 nya rapporter är den första av många uppdateringar som vi tänker släppa i framtiden.

De 9 nya rapporterna inkluderar en polygenisk riskbedömning för utvärdering av genetisk risk för högt blodtryck, 3 rapporter som uppskattar genetisk risk för att utveckla en sjukdom och 5 bärarstatusrapporter som indikerar om en individ är en bärare av en sjukdom som kan övergå från föräldrar till barn, om båda föräldrar är bärare av samma tillstånd.

Tillägget av de nya rapporterna ger det totala antalet hälsorapporter av 36, bestående av 4 unika rapporter för polygenrisk (inklusive hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes och kvinnlig bröstcancer), 14 rapporter om personlig genetisk risk för att utveckla hälsotillstånd, och 18 bärarstatusrapporter.

MyHeritage Hälsa har fått en bra start 

Sedan lanseringen för sex månader sedan har ett stort antal människor redan gynnats av det nya MyHeritage-testet för hälsa, antingen genom att köpa kitet eller genom att uppgradera sina MyHeritage DNA-test för att få hälsorapporter utan behov av ett nytt DNA-prov.

MyHeritage-testet för hälsa har fått omfattande beröm av användare som använder det för att få ytterligare inblick i sin genetik och göra proaktiva val angående sin hälsa. Vi fick nyligen ett rörande vittnesmål från en av våra kunder, som tackade oss för att, som han uttryckte det, MyHeritage räddade hans dotters liv. Detta uppnåddes genom att upptäcka en sällsynt BRCA-variant som endast MyHeritage testar, bland de största konsumenthälsotesterna, vilket indikerar en signifikant ökad risk för att utveckla bröstcancer. Det är framgångar som dessa som gör oss ännu mer beslutsamma att fortsätta vårt uppdrag att öka medvetenheten om genetiska hälsorisker och ge insikter om betydande medicinska tillstånd till allmänheten.

Detaljer om de nya rapporterna

Nytt polygeniskt riskresultat: Högt blodtryck

Medan monogena tillstånd typiskt orsakas av en förändring i en enda gen, påverkas polygeniska tillstånd av flera hundra eller till och med tusentals genetiska varianter. Detta gör det mer komplicerat att beräkna genetisk risk för polygeniska tillstånd, och att bestämma den genetiska risken för polygeniska tillstånd är viktigt eftersom de är så utbredda. MyHeritage erbjuder nu polygeniska riskrapporter (PRS) för fyra vanliga tillstånd: hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes, kvinnlig bröstcancer, och från och med den här veckan, högt blodtryck – det mesta som erbjuds bland alla större konsumenthälsotest.

Högt blodtryck, eller högt hypertoni, är en långvarig ökning av blodtrycket som kan öka risken för hjärtattack eller stroke. Ofta känt som ”den tysta mördaren” har högt blodtryck ofta inga uppenbara tecken eller symtom. Enligt Världshälsoorganisationen har uppskattningsvis 1,13 miljarder människor världen över högt blodtryck, och färre än 1 av 5 har tillståndet under kontroll. Följaktligen är högt blodtryck en viktig orsak till för tidig död och funktionshinder. Den nya rapporten för högt blodtryck erbjuder en omfattande genetisk riskbedömning genom att undersöka tusentals varianter över genomet och den är exklusiv för MyHeritage. Denna rapport kan informera individer som har ökat den genetiska risken åratal före början av högt blodtryck, vilket möjliggör tidiga ingripande åtgärder och täta kontroller med läkare.

Nytt: Rapport om högt blodtryck

Nytt: Rapport om högt blodtryck

De polygena rapporterna är baserade på studier av europeiska populationer och är för närvarande endast tillgängliga för människor som huvudsakligen är av europeisk härkomst. Vi har börjat bedriva forskning för att låta de polygena rapporterna täcka ett bredare spektrum av populationer i framtiden.

Du kan lära dig mer om polygeniska riskresultat i detta MyHeritage blogginlägg av Jessica Greenwood, MS, LGC.

3 nya monogeniska rapporter 

Monogena tillstånd orsakas av en förändring i en enda gen. Efter denna senaste utgåva erbjuder MyHeritage nu totalt 14 monogena rapporter. Den nya PALB2-associerade bröstcancerrapporten undersöker varianter i PALB2-genen, som är kopplad till en typ av ärftlig bröstcancer. Närvaron av en PALB2-variant ökar särskilt individens risk att utveckla bröstcancer och har också förknippats med ökad risk för äggstocks- och bukspottkörtelcancer. Kvinnor som har PALB2-mutationer uppmuntras att genomföra regelbunden screening, eftersom tidig upptäckt avsevärt ökar chanserna för framgångsrik behandling.

Nytt: PALB2-associerad bröstcancerrapport

Nytt: PALB2-associerad bröstcancerrapport

HIV-1 är ett virus som attackerar kroppens immunceller som bekämpar infektion. Om det inte behandlas kan viruset förstöra immunsystemet, vilket leder till sjukdomen som kallas AIDS. Känsligheten för HIV-1-infektion påverkas av närvaron eller frånvaron av vissa skyddande varianter. Vår nya rapport identifierar förekomsten eller frånvaron av CCR5-varianten, som är vanligast bland människor med nordeuropeisk härkomst. Personer med en kopia av den skyddande CCR5-varianten har viss resistens mot HIV-1-infektion, medan individer med två kopior av varianten är mycket resistenta mot att bli smittade med viruset. Infektionsrapport för mottaglighet av HIV-1 är exklusivt för MyHeritage.

Nytt: Mottaglighet för HIV-1-infektionsrapport

Nytt: Mottaglighet för HIV-1-infektionsrapport

Malign hypertermi är ett genetiskt tillstånd som orsakar en snabb ökning av kroppstemperaturen och allvarliga muskelsammandragningar under generell anestesi. Personer med risk för malign hypertermi kan uppleva livshotande komplikationer om de får bedövningsmedicin. Individer som har en ökad risk för detta tillstånd kanske aldrig vet om att de har det förrän de genomgår en operation eller får generell anestesi. Genom att veta om denna genetiska predisposition kan medicinska team vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika allvarliga reaktioner under en operation.

5 Nya bärarstatusrapporter

När två personer som är bärare för samma genetiska sjukdom har ett barn riskerar det barnet att ärva sjukdomen eller själva vara bärare. MyHeritage erbjuder nu följande nya bärarstatusrapporter:

  • Glykogenlagringssjukdom typ 1A: Glykogenlagringssjukdom typ 1A orsakas av en uppbyggnad av socker, kallad glykogen, i kroppens celler och vävnader. Överskottet av glykogen byggs upp i levern, njurarna och tunntarmen vilket orsakar att organen inte fungerar optimalt vilket leder till olika symtom.
  • Canavans sjukdom: Canavans sjukdom är en neurologisk störning som orsakar progressiv skada på nervceller i hjärnan. Detta tillstånd är vanligast bland människor av Ashkenazi-judisk härkomst.
  • Usher-syndrom, typ 3: Usher-syndrom är ett tillstånd som kännetecknas av partiell eller total hörselnedsättning och synförlust som blir värre med tiden. Usher syndrom, typ 3 tenderar att dyka upp senare i livet än andra typer.
  • Ärftlig medelhavsfeber: Ärftlig Medelhavsfeber (FMF) är en inflammatorisk störning som orsakar smärtsamma episoder av inflammation i buken, bröstet eller lederna.
  • Ataxia-telangiectasia: Ataxia-telangiectasia (AT) är en sällsynt, ärftlig störning som påverkar nervsystemet, immunsystemet och andra kroppssystem. Detta leder till svårigheter med promenader och balans och en ökad risk för infektioner och cancer.

Granska dina rapporter; Hälsoabonnemang

De 9 nya hälsorapporterna, tillsammans med de 27 ursprungliga rapporterna, ingår för alla som köper MyHeritage-testet för hälsa eller uppgraderar sitt MyHeritage DNA-kit för att få hälsorapporter framöver. Användare som tidigare har köpt hälsokit eller hälso-uppgraderingen och som har ett hälso-abonnemang kommer att få ett e-postmeddelande som bjuder in dem att se sina nya rapporter utan extra kostnad. De kan också komma åt rapporterna genom att klicka på fliken Hälsa i navigeringsfältet. En introduktionsguide på huvudsidan för hälsa beskriver de nyligen tillagda rapporterna till användare som redan har fått sina hälsoresultat.

Introduktion som beskriver de nya hälsorapporterna för existerande användare

Introduktion som beskriver de nya hälsorapporterna för existerande användare

Användare som tidigare har tagit ett MyHeritage hälsotest eller uppgraderat för att få hälsorapporter, men för närvarande inte har ett hälsoabonnemang, kommer snart att kunna köpa det på MyHeritage för 99 $ per år och få tillgång till de nya rapporterna. Hälsoabonnemanget ger tillgång till nya hälsorapporter när de släpps, så länge du behåller abonnemanget.

De nya rapporterna är tillgängliga för MyHeritages hälso-kunder över hela världen. Användare som är bosatta i USA och har köpt hälso-abonnemanget kommer att få sina nya rapporter inom en snar framtid.

Kom ihåg att MyHeritages hälsorapporter inte berättar om du har eller kommer att utveckla ett tillstånd. De återspeglar bara din genetiska risk för att utveckla ett tillstånd. Om en specifik rapport exkluderas från dina resultat hittar du en förklaring till varför, längst ner på översiktssidan för genetiska risker.

Slutsats

De 9 nya hälsorapporterna är de första av många planerade tillägg till hälsotestet på MyHeritage. En andra uppsättning nya hälsorapporter planeras att släppas i början av 2020 och kommer att innehålla en ytterligare PRS-rapport, plus mer genetiska risker och rapporter om status för bärare. Vårt vetenskapsteam i världsklass, arbetar hårt för att fortsätta ge våra användare ett brett utbud av nya hälsoinsikter för att förbättra deras framtida hälsa och livskvalitet. Detta gör MyHeritages hälsotest till ett av de snabbast utvecklande genetiska hälsotesterna på marknaden.

MyHeritage-testet för hälsa består av en enkel kindtops – inget blod eller saliv krävs. Det är enkelt att använda och tar bara två minuter. Testet inkluderar Sanger-sekvensering för att validera positiva resultat för att avsevärt minska risken för falska positiver. Det är en omtänksam gåva till dina nära och kära denna jul, samt en gåva till dig själv. Det inkluderar också alla släktforskningsfunktioner i MyHeritage DNA-testet: Etnicitetsuppskattning och att hitta släktingar genom gemensamt DNA. Beställ MyHeritage-testet för hälsa, eller om du har testat med MyHeritage DNA tidigare och vill lägga till hälsorapporter utan att skicka in ett nytt DNA-prov, uppgradera ditt kit till hälsa.