En ny funktion: Etniciteter runt om i världen

En ny funktion: Etniciteter runt om i världen

Nu när MyHeritage DNA har över en miljon människor i DNA-databasen – släpper vi ut en rolig och originell funktion baserad på ihopsamlade, anonyma etnicitetsdata från våra användare. Den nya funktionen `Etniciteter runt om i världen` gör att du kan utforska de vanligaste etniciteterna i olika länder och de vanligaste länderna för varje etnicitet, enligt uppgifter från användare som har köpt MyHeritage DNA-kit eller laddat upp DNA-data till MyHeritage.

Den här nya interaktiva funktionen är tillgänglig gratis för alla, även om du aldrig har tagit ett DNA-test. Det behövs inte för denna funktion, men om du vill ta ett DNA-test kan du beställa ett MyHeritage DNA-test eller ladda upp DNA-data från ett annat företag.

Översikt

För att navigera till den nya funktionen, välj ”Etnicitetskarta” från DNA-menyn.

Vi kunde inte kalla detta ”Etniciteter runt om i världen” på menyn eftersom det är för långt! Detta tar dig till huvudsidan för Etniciteter runt om i världen.

Välj fliken ”Enligt land” för att visa de vanligaste etniciteterna i ett visst land; eller välj fliken ”Enligt etnicitet” för att se de vanligaste länderna för en viss etnicitet.

 

De vanligaste etniciteterna i varje land

Genom att välja fliken ”Enligt land” kan du se de bästa etniciteterna i varje land. Denna information är för närvarande tillgänglig i mer än 50 länder, och fler länder kommer att läggas till så småningom. Välj ett land från listan, eller på kartan, för att se de vanligaste etniciteterna där. Länderna är ordnade efter kontinenter, och om ett namnet på ett land visas i mörkgrått, betyder det att vi inte har tillräckligt med data för det landet. Välj länder listade i svart.

Välj ett land från listan eller klicka på landet på kartan för att se de vanligaste etniciteterna

Välj ett land från listan eller klicka på landet på kartan för att se de vanligaste etniciteterna

När du väl har valt ett land ser du en lista över de vanligaste etniciteterna hos DNA-testtagare som för närvarande bor i landet, baserat på ihopsamlat data från MyHeritage-användare. Det är viktigt att notera att detta är baserat på bosättningsland och inte på födelseland från släktträdet. Till exempel, när du väljer ”Sverige” ser du att den vanligaste etniciteten är skandinavisk (80,1% av testtagarna hade minst 5% av den etniciteten), följt av finsk på 29,9%. I länder med många invandrare kan resultaten bli överraskande.

De vanligaste etniciteterna i Sverige, visas i listformat med procentandelar och de är representerade geografiskt på en världskarta

De vanligaste etniciteterna i Sverige, visas i listformat med procentandelar och de är representerade geografiskt på en världskarta

Du ser upp till de 5 mest vanliga etniciteterna i det land du väljer. För att se en komplett lista, klicka på ”Visa alla etniciteter”.

Procentandelarna för regionerna kommer inte att ge upp till 100% eftersom vi inte visar hur mycket skandinavisk etnicitet varje person i Sverige fick i sina DNA-resultat. I stället ser du andelen av MyHeritage-DNA-användare i Sverige som har minst 5% skandinavien i deras etnicitetsuppskattning.

För att välja ett annat land, navigera tillbaka till landmenyn från länken ”Alla länder” eller ”Välj ett annat land”.

De vanligaste etniciteterna i varje stat

För Förenta Staterna kan du se vanliga etniciteter för varje stat. Den här kartan och listan fungerar på samma sätt som den globala kartan och listan – välj bara någon stat för att se de vanligaste etniciteterna där.

De vanligaste länderna för varje etnicitet

Du kan också se var olika etniciteter är vanligast. Navigera till etnicitetsmenyn genom att klicka på fliken ”Enligt etnicitet”. Välj sedan en etnicitet från listan eller kartan.

Välj en etnicitet från listan eller kartan för att lära dig vilka länder som har flest människor med den etniciteten

Välj en etnicitet från listan eller kartan för att lära dig vilka länder som har flest människor med den etniciteten

Om du väljer ”Skandinavisk”, ser du till exempel de länder där det största antalet MyHeritage-DNA-användare fick skandinaviska resultat i sin etnicitetsuppskattning. Kom ihåg att det här är länder med nuvarande bosättning, inte födelse. Upp till de fem vanligaste länderna kommer att listas i resultatrutan, i nedåtgående ordning, från det land där den högsta andelen personer är skandinaviska.

De vanligaste länderna för skandinavisk etnicitet, visas i listformat med procentandelar och geografiskt läge på kartan

De vanligaste länderna för skandinavisk etnicitet, visas i listformat med procentandelar och geografiskt läge på kartan

Hur ska man jämföra?

Etniciteter runt om i världen är kul att utforska och är öppen för alla – du behöver inte ha tagit ett DNA-test eller ens loggat in på MyHeritage för att tillfredsställa din nyfikenhet. Du kan välja ett land för att se de vanligaste etniciteterna, klicka på en av de listade etniciteterna för att se de vanligaste länderna och så vidare.

Men om du är inloggad och har DNA-data kan du jämföra dina egna etnicitetsresultat till vår enorma DNA-databas. Klicka på länken ”Visa dina DNA-resultat” för att se din etnicitetskalkyl.

 

Klicka på någon av dina etniciteter för att utforska i vilka länder eller USA-stater dina etniciteter är vanligast.

Se din etnicitetsuppskattning och klicka på någon av dina etniciteter för att se deras vanligaste länder

Se din etnicitetsuppskattning och klicka på någon av dina etniciteter för att se deras vanligaste länder

Obs! Frankrike markeras inte på ovanstående karta eftersom DNA-testning inte är tillåtet i Frankrike, så det finns för närvarande inga MyHeritage-DNA-användare bosatta där. Annars kan vi förvänta oss att Frankrike är ett av de vanligaste länderna med nord- och västeuropeisk etnicitet.

Sammanfattning

Vi är glada att släppa denna nya och originella funktion, Etniciteter runt om i världen, i beta. Man kan nu utforska var etniciteter är mest vanliga, och de etniska grupperna i olika länder runt om i världen. Vi hoppas att du kommer att ha kul med det här! Denna nya funktion kommer att bli bättre med tiden när vår DNA-databas blir större, och när vi förbättrar noggrannheten i våra etnicitetsskattningar, vilket planeras de närmaste månaderna.

Lycka till!
MyHeritage team