Vi introducerar MyHeritage Photo Storyteller™

Vi introducerar MyHeritage Photo Storyteller™

Översikt

Som släktforskare strävar vi efter att bevara vår släkthistoria och dela den med vår familj och de kommande generationerna. Vi är glada att idag kunna tillkännage lanseringen av MyHeritage Photo Storyteller™ – en viktig ny funktion som ger dig möjlighet att behandla en kritisk aspekt av att bevara din familjehistoria- att spela in berättelserna bakom dina favoritfamiljefoton och koppla ljudberättelsen till bilderna.

Photo Storyteller™ är tillgänglig i den kostnadsfria MyHeritage-mobilappen och gör att du enkelt kan spela in dig själv eller intervjua dina familjemedlemmar och beskriva den verkliga historien bakom dina familjebilder. Du kommer att njuta av att få djupare inblick i dina foton och dela inspelningarna med dina familjemedlemmar (förvandla vilket foto som helst till en röstberikad video) så att du kan komma ihåg förflutna tider. Genom att spela in dina nära och kära kommer dessa fotoberättelser att bli minnen som din familj kommer att värdera i framtiden.

MyHeritage mobilapp finns gratis på iOS och Android och fungerar bra på både smartphones och surfplattor. Om du inte redan har gjort det kan du installera mobilappen nu.

Man säger att en bild är värd mer än tusen ord. Fotografier kan förmedla mycket information. De kan skildra handlingar, känslor och idéer – som alla är viktiga inslag i berättelsen för din familj. Men ofta saknas delar som bara kan fyllas i av dem som var närvarande när fotot togs. MyHeritage Photo Storyteller™ gör det lättare för dig att fånga dina berättelser och dina släktingars berättelser som beskriver familjebilder.

Även om vi inte är de första att uppfinna detta koncept föreslogs Photo Storyteller™ på MyHeritage av MyHeritages forskningschef Roi Mandel i en Ideathon där MyHeritage-anställda från alla avdelningar blev inbjudna att föreslå nya produktidéer. Roi hade känt ett behov av att fånga berättelserna bakom sina egna familjefoton. När pandemin började tillbringade Roi och hans familj mer tid hemma och de började utforska gamla familjefoton. Rois far delade ett intressant gymnasiefoto från sina dagar i skolbasketlaget, med en kort beskrivning av när det var från.

Rois far Rami Mandel i en historisk basketmatch, 1967 (färglagd och förbättrad av MyHeritage)

Rois far Rami Mandel i en historisk basketmatch, 1967 (färglagd och förbättrad av MyHeritage)

Roi ville lära sig mer om detta ovanliga foto. När han faktiskt spelade in sin far som talade om fotot, avslöjade han en mycket mer intressant historia. Basketmatchen ägde rum 1967. Det var en historisk match mellan två motståndare som aldrig hade träffats, ett israeliskt lag från ett gymnasium i Jerusalem och ett palestinskt lag från ett gymnasium i Betlehem. Rois far blev väldigt uttrycklig när han diskuterade fotot, och han kom ihåg detaljer som han inte hade delat tidigare. Bildens hela berättelse avslöjades och bevarades!
Lyssna på Rois far som beskriver det här fotot med Photo Storyteller™.

Vi älskade idén på det sätt som Roi presenterade den och implementerade den. På några månader föddes Photo Storyteller™ och alla våra användare är varmt välkomna att börja använda den.

Hur gör man?

För att spela in en historia bakom ett foto, öppna MyHeritage mobilapp. Tryck på ikonen Foton på huvudskärmen.

Om din apps huvudskärm inte ser ut så här och ändå visar bilden ”Far och son på sjön”, uppgraderar du din app till den senaste versionen som också inkluderar Photo Storyteller™.

Du kan också trycka på de tre raderna i det övre vänstra hörnet på huvudskärmen, vilket öppnar huvudmenyn och sedan välja ”Foton”.

Ditt fotogalleri kommer att visas, där du ser alla foton som du har för närvarande på MyHeritage.

Alternativt kan du komma åt dina foton från en persons profil i släktträdet. När du har gått till fliken Foton kan du trycka på ett foto och spela in en berättelse för det därifrån.

Tryck på valfritt foto för att visa det. Tryck sedan på den nya mikrofonikonen i det nedre högra hörnet för att öppna inspelningsskärmen.

Tryck på inspelningsknappen för att börja spela in.

När du är klar trycker du på Stopp för att avsluta inspelningen. Du kan lyssna på inspelningen, spara den eller radera den. Det finns en timmes gräns för varje inspelning. Observera att du antingen kan spela in dig själv eller ta med din mobiltelefon till en familjesammankomst och intervjua en släkting.

När den har sparats, kommer inspelningen att märkas under namnet på den person som gjorde inspelningen. För närvarande kan du lägga till upp till en inspelning för varje foto, och i framtida versioner planerar vi att stödja flera inspelningar. När du sparar en inspelning kommer den att laddas upp till MyHeritage-servrarna för säker förvaring och tilldelas samma sekretessnivå som det foto som den är bifogad till..

Tillgång till dina inspelningar

För att komma åt dina fotoberättelser i MyHeritage mobilapp, öppna avsnittet Foton. Alla foton i dina album som har en ljudinspelning har nu en uppspelningsknappssymbol längst ned till höger på fotot.

Välj ett foto och tryck på uppspelningsknappen i det nedre högra hörnet för att spela upp inspelningen.

Medan den spelas upp kan du när som helst pausa och återuppta den eller trycka på papperskorgen för att ta bort inspelningen om du väljer att kasta den.

Om du väljer att radera originalfotoet raderas också ljudinspelningar som är bifogade till fotot.

Vi uppmuntrar dig att dela dina inspelningar med familj och vänner. Tryck på ikonen Dela för att göra det. Detta använder det originala delningsalternativet på din mobiltelefon och stöder alla appar som du har installerat som stöder videodelning som Facebook, WhatsApp, Twitter, Instagram och andra.

Exempel

Här är flera härliga exempel som visar hur användbar Photo Storyteller™ är för att dokumentera berättelserna bakom dina foton:

Marysia Galbraith beskriver sin fantastiska upptäckt om sin mormor och den förlorade familjen hon hittade, som började med det här fotot:

Nicki Weinberg beskriver ett barndomsfoto från 1950-talet:

Thomas Edelmann var på jakt efter att hitta familjen som ägde butiken på det här fotot, som han visste var orättvist behandlade av sina förfäder:

(Denna historia publicerades nyligen på vår blogg)

I det sista exemplet berättar Jack Romberg historien om sin farbror Richard Stern, och detta monumentala foto av honom som nu visas på flera museer i hela Tyskland:

Tips för att berätta så bra som möjligt

Nedan har vi sammanställt några användbara tips och frågor att ställa, som kan hjälpa dig och dina nära och kära att berätta historierna bakom era bilder:

Beskriv fotokontext i termer av händelse, plats och tid då det togs.
Fånga kärnan i fotot när du spelar in, genom att inkludera omgivningen och stämningen, och få publiken att känna att de var närvarande.
Beskriv folket på bilden, vilken roll de spelade i familjen, deras personligheter och mer.
Vem saknas på bilden? Andra kan ha varit närvarande men av en eller annan anledning kom de inte med in i ramen.
Vilka föremål eller rekvisita finns på bilden? Har någon av dem någon speciell betydelse? Ofta kan en bakgrundsanvisning hjälpa till att väcka minnet hos dem som tittar på fotot.
Vem tog bilden?

Slutsats

Fotografier är en konkret länk till din familjs förflutna. Att fånga historierna bakom dem förvandlar dina foton till rikare minnen för dig och dina nära och kära när du bevarar din familjehistoria. Detta kan kombineras med MyHeritages funktioner för fotofärgning och förbättring, som ofta kan väcka nostalgiska minnen när du använder dem på dina foton.

Vi planerar att utveckla Photo Storyteller™ ytterligare under de kommande månaderna, så att du kan spela upp fotoberättelser från din online-familjesida (inte nödvändigtvis med hjälp av mobilappen), spela in nya berättelser från din online-familjesajt och från Family Tree Builders programvara, hantera flera inspelningar för varje foto, ändra personen som är taggad i inspelningen om det inte var du som talade och mer.

Vi är glada över att ha gjort det här nya verktyget tillgängligt för MyHeritage-användare och vi hoppas att ni alla kommer att ha stor glädje av det!