4 MyHeritage DNA-kit som gavs bort i present, förändrade liv för alltid

Många MyHeritage-användare har funnit att MyHeritage DNA-kit är den perfekta presenten. Gåvan av ett DNA-kit är så mycket mer än bara en trevlig upplevelse och att ta reda på ditt ursprung – det kan leda till livsförändrande upptäckter i släktforskningen.

Dessa fyra berättelser belyser hur stor inverkan ett MyHeritage DNA-kit kan ha på någons liv.

Reta spårade sin biologiska far och fick kontakt med sina kusiner

Reta föddes 1943 i ett hem för ogifta mödrar, hon var produkten av ett kort förhållande mellan hennes mor, en ung WAAF stationerad på Woodhall Spa Airbase i Lincolnshire, och en kanadensisk pilot som tjänstgjorde under Guy Gibson i Bomber Command. Retas mamma berättade för mannen som ursprungligen hade tänkt gifta sig med henne före kriget, som var stationerad långt borta, om graviditeten. Han sa till henne att han skulle adoptera barnet och gifta sig med henne som han hade planerat. Och det var vad som hände: han gifte sig med Retas mamma och uppfostrade Reta som sin egen, tillsammans med de två sönerna de fick tillsammans.

Trots en lycklig och trygg uppväxt dröjde mysteriet med hennes biologiska far kvar. Retas mamma, ovillig att återvända till det förflutna, delade bara glesa detaljer: hennes biologiska far var kanadensare, som hette Donald Dell, och hade varit stationerad i England under kriget. Denna knapphändiga information förblev outforskad i decennier, delvis av respekt för Retas adoptivfamilj och den potentiella påverkan på okända släktingar i Kanada.

Vändpunkten kom 2018. Reta, då 74, fick ett DNA-kit från MyHeritage i julklapp av sin man och son. DNA-resultaten ledde till ett livsavgörande mejl från David Dall i Kanada: en första kusin. Denna upptäckt satte Reta på en väg att avslöja sina kanadensiska familjerötter, och hon fick reda på att hennes biologiska far, nu känd som Don Dell, hade överlevt kriget som krigsfånge men aldrig visste om hennes existens.

Berättelsen kulminerar i känslomässiga återseenden med hennes nyfunna familj i Kanada, inklusive hennes halvsyster Anna och olika kusiner, och firandet av hennes 80-årsdag omgiven av denna utökade familj i Cornwall.

Ina, Reta, and David

Reta och hennes kusiner

Läs Retas hela historia här

Penny hittade sin okände bror

När Penny Fox blåste ut ljusen på sin 64-årstårta var hennes önskan om familjekontakter på väg att bli verklighet. Tack vare ett MyHeritage DNA-kit som hon fick från sin man, avslöjade hon en hel familj från faderslinjen som hon aldrig hade känt till – komplett med en halvbror, farbror, fastrar och en hel besättning av syskonbarn och kusiner, många bara ett stenkast bort. Penny har tillbringat kvalitetstid med sin nyfunna familj, och ”det blir bara bättre och närmare.”

Penny blev adopterad bara två dagar efter födseln och hade levt större delen av sitt liv med noll ledtrådar om sina biologiska rötter. Hennes adoptivmamma gav inga ledtrådar. Försöken att avslöja hennes ursprung genom officiella kanaler lyckade inte, de fick endast redigerade dokument. En privatdetektiv jämförde denna sekretessnivå med KGB! Men Penny hade ett spår – ett fullständigt födelsenamn – som ledde henne till en brittisk kvinna som heter Dorothy Hale Coutinho. Dorothy, ursprungligen från England, bodde i Singapore med sin man under andra världskriget och hade sedan bosatt sig i Kanada med deras unge son. Tyvärr gillade inte maken hur hon uppfostrade deras son, så han tog honom och lämnade henne. Dorothy var förkrossad och ville ha ett barn till och blev gravid under ett kort förhållande med Pennys pappa.

Pennys man gav henne ett MyHeritage DNA-kit till hennes 64-årsdag. Medan han tillbringade vintern i Palm Springs fick Penny besked om en MyHeritage DNA-matchning. Namnet var Richard Smith – en halvbror 14 månader äldre än henne! Richard, som nyligen förlorat en syster, omfamnade Penny som sin syster från början.

Deras första familjeåterförening i Victoria var väldigt känslosam. Nu är hon en stamgäst på familjesammankomster och finner glädje i detaljerna – som att upptäcka hur hon och hennes kusiner har likt formade tår!

Penny (back row, center, in the navy jacket) reunites with her birth family

Penny (bakre raden, i mitten, i marinjackan) återförenas med sin biologiska familj

Läs hela Pennys historia här

Dianne upptäckte att hon hade en syster

I november 2021 var Dianne Larson, 71, på väg till en julshow när ett samtal från hennes dotter vände upp och ner på hennes värld. Enligt en DNA-matchning på MyHeritage fick hon en ny halvsyster. Det här avslöjandet kom vid en gripande tidpunkt för Dianne, som nyligen hade råkat ut för en kaskad av sorg med förlusten av sina två bröder, pappa, moster och farbror. Känslan av att vara ensam var överväldigande, hennes närmaste familj har minskat snabbt under de senaste månaderna. DNA-kitet, en omtänksam gåva från hennes dotter Saundra, söktes ursprungligen för att utforska avlägsna familjerötter. Vad det levererade var dock en koppling som Dianne hade längtat efter hela sitt liv, och i en tid då hon behövde den som mest.

Halvsystern i fråga, Sarah Triplett, 74, hade adopterats vid två år gammal och hade också alltid längtat efter att veta om sin biologiska familj. Hennes liv hade varit fyllt av frågor om hennes ursprung och potentiella syskon. Diannes mamma, som hade en djup kärlek till barn, skulle verkligen ha välkomnat Sarah om hon hade vetat att hennes man hade ett barn till. Under tiden hade Sarahs adoptivmamma antytt att det fanns syskon, men Sarah hade alltid antagit att de var från hennes biologiska mammas sida.

Effekten av denna enkla gåva – ett MyHeritage DNA-kit – visade sig vara livsförändrande. Från den plötsliga kopplingen som etablerades via ett e-postmeddelande till deras första känslomässiga möte i juli 2022, upptäckte systrarna kusliga likheter och intressen som cementerade deras band. De åtnjuter nu regelbunden kommunikation och en förnyad familjekänsla som sträcker sig till deras barn.

From the right: Sarah, Dianne, Saundra and Theresa

Från höger: Sarah, Dianne, Saundra och Theresa

Missa inte Diannes hela historia på vår blogg.

Tina hittade sin pappa – och sedan en bror som han aldrig hade känt till

Tina Hampton ifrågasatte alltid sanningen om sin biologiska familj. Adopterad som bebis, visste Tina väldigt lite om sin far och hans sida av familjen. Allt förändrades när hon fick ett gratis MyHeritage DNA-kit från DNA Quest-projektet. Samtidigt ledde en separat handling av julgenerositet – två DNA-kit som gavs bort i julklapp till ett par syskon som bor på Färöarna – till en annan häpnadsväckande koppling: Tina upptäckte en halvfarbror, ett syskon till sin far som varken hon eller hennes pappa visste fanns.

Tinas historia började 1968 i St. Louis, Missouri, där hon föddes och senare adopterades av sin moster och farbror. Hennes fars identitet var ett mysterium fram till hans plötsliga framträdande när Tina var 44. Att hitta honom öppnade ett kapitel i Tinas liv fyllt av frågor om hennes ursprung, men det var DNA-kit – en pro bono och två som gåvor – som gav svaren.

De oväntade meddelandena från Färöarna visade sig vara från barn till hennes pappas halvbror. Det visade sig att hennes pappa hade ett annat syskon som han aldrig träffat. Denna halvfarbror, Sigmonder ”Siggy”, hade letat efter sina amerikanska släktingar i över 3 decennier. Genom de MyHeritage DNA-kit som han fått kunde han äntligen skapa kopplingen. Tina, hennes pappa och hennes nyfunna farbror fick möjlighet att träffas och knyta ett nytt band. Även om hennes pappa gick bort kort efter denna återförening, har Tina nu en farbror som påminner henne om honom.

Tina och hennes pappa

Tina och hennes pappa

Läs Tinas hela historia här.

De bästa gåvorna ger inte bara glädje för ett ögonblick – de förändrar liv. Dra nytta av vår DNA-rea till jul på MyHeritage och ge bort en julklapp som kan starta ett nytt kapitel i någons liv.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit — nu på rea!