Nyhet: Pröva DNA Matching idag!

Nyhet: Pröva DNA Matching idag!

I mitten av maj , gav vi MyHeritage användare som har tagit ett DNA-test möjligheten att överföra DNA-datan för att kunna dra nytta av vår gratis DNA Matching tjänst.

Vi kan nu glatt meddela att vår DNA Matching teknik är redo att användas! Vår DNA Matching tjänst har förmågan att öppna upp spännande nya forskningsinriktningar , och tillåter dig att hitta och ansluta dig med släktingar du kanske inte förr känt till.


Som utlovat, är vår DNA Matching helt gratis och kommer att förbli gratis för dem som redan har laddat upp sina DNA-provresultat. Om du har tagit ett DNA-prov (med testleverantörer som Family Tree DNA , 23andMe eller Ancestry), eller har DNA- provresultat från andra familjemedlemmar, som du inte har laddat upp till MyHeritage ännu, rekommenderar vi att du skyndar dig och laddar upp din DNA-data nu. Om du gör det kommer du fortfarande kunna njuta av gratis DNA Matching på MyHeritage för evigt. Följ dessa enkla instruktioner för att exportera rå DNA-uppgifter från den tjänst du testat dig med och importera datan till MyHeritage.

Ny DNA Matching på MyHeritage

Här är en sammanfattning av den nya DNA Matching-funktionen på MyHeritage och viss information om hur det fungerar. I denna översikt använder vi några tekniska DNA-termer, men vi förenklar detta så mycket som möjligt.

Alla människor har 99,5 % av deras DNA-sekvens gemensam, endast inom de återstående 0,5 % är de genetiska skillnaderna som skiljer människor från varandra. Dessa skillnader är uttryckta i den ordning av genetisk information som kallas baspar längs en sträng av DNA. Den nuvarande DNA-teknik som utnyttjas för släktforskning består inte av en fullständig sekvens av hela genomet, som innehåller mer än 3 miljarder baspar. Istället fokuserar tekniken på de ungefär 700000 specifika områden som är kända för att innehålla de 0.5% av DNA-informationen som skiljer sig åt mellan personer. Detta är sant för aktuella autosomala DNA-prov som är de viktigaste testerna som finns tillgängliga på marknaden idag. Olika leverantörer av autosomala DNA-prov för släktforskning har utvecklat olika markörer som läser av en något annorlunda uppsättning av de cirka 700000 SNP. MyHeritage har skapat och förfinat förmågan att läsa DNA-datafiler som du kan exportera från alla större leverantörer och sammanställa dem i samma format, en process som kallas ”imputation”. Tack vare denna förmåga – vilket åstadkommes med mycket hög noggrannhet – kan MyHeritage, till exempel, med framgång koppla samman DNA hos en Ancestry kund (som använt sig av den senaste versionen) med DNA från en 23andMe kund som utnyttjat 23andMes nuvarande chip, deras version 4. Vi kan också koppla dessa användare till en Family Tree DNA kund, eller med kunder som har använt tidigare versioner från dessa provleverantörer. Detta ger MyHeritage DNA Matching en unik fördel – då vem som helst som utnyttjat dessa andra tjänster kan ladda upp sitt DNA-data till MyHeritage gratis och få unika kopplingar som de inte skulle få genom den service de testade sig med, eller potentiellt någon annanstans. Detta betyder inte att MyHeritage kommer att ha fler kopplingar eller bättre kopplingar än andra tjänster – men det garanterar att användarna kommer att få värde från den fria kopplingstjänsten på MyHeritage, eftersom de kommer att, gratis, få träffar de inte kunnat få någon annanstans. Cirka 61% av de 190 miljoner DNA-kopplingar som redan finns på MyHeritage är tvärleverantörskopplingar. Så det finns redan många intressanta, unika kopplingar att granska, och många fler kommer att hittas när vår nya tjänst växer i popularitet.

DNA Matching jämför DNA-uppgifterna som personer överfört till MyHeritage med varandra. Dess mål är att hitta kopplingar baserade på gemensam DNA. Det är hög sannolikhet att du är släkt (nära eller avlägsen) med de personer som hittas som träffar, eftersom det finns betydande likheter mellan deras DNA och din. Om två personer har samma förfader kan de ha några identiska DNA som de ärvt från den förfadern. Denna DNA kan också avslöja förhållandet mellan dem. Som ett exempel, om du och din träff har 50% gemensam DNA, då har ni förmodligen en förälder – barn relation, eller ni kan vara helsyskon. Detta kanske inte är en överraskning om du medvetet testat dig själv och din förälder, men kan vara en livsförändrande, positiv upplevelse om söker efter en biologisk förälder, och du plötsligt får en 50% överensstämmelse. På samma sätt kan DNA hitta dina kusiner, sysslingar, och även dina pysslingar. Egenskaperna hos det DNA som ni har gemensamt kan belysa vilken typ av familjeband ni har.

Hur man ser DNA-kopplingar

MyHeritage visar träffarna på en ny sida som heter DNA Matches, under fliken Upptäckter. Denna sida listar alla DNA-kopplingar. De sorteras efter den totala gemensamma DNA-andelen, så att närmaste släktingar kommer att listas först. Sidan listar de första 500 träffarna. Tänk på att DNA-kopplingar som noteras längst ner på listan (de som delar mycket lite eller nästan ingen DNA med dig) kan vara falska positiva och den DNA som ni har gemensam är ett resultat av en slump. Från och med 3:e kusiner och vidare, bör du ta DNA-kopplingar med en nypa salt och leta efter ytterligare uppgifter som indikation på att en familjeanslutning finns (t.ex. delade efternamn eller gemensamma geografiska platser i era släktträd).

För varje koppling visar sidan grundläggande information om den person som delar din DNA, det möjliga förhållandet mellan dig och personen som antyds av DNA- egenskaperna, information om kvaliteten på DNA-träffen, och släktträdsinformation, om personen du kopplas till har ett släktträd.

En DNA Match (klicka för att förstora)

En DNA Match (klicka för att förstora)

Om du hanterar flera DNA-resultat (som ett resultat av att du överfört DNA-uppgifter från dina släktingar), måste du först välja vems DNA-kopplingar som visas . Öppna rullgardinsmenyn för att välja vilka DNA-kopplingar du vill se.

För att se DNA Matches för andra vars DNA du hanterar (klicka för att förstora)

För att se DNA Matches för andra vars DNA du hanterar (klicka för att förstora)

Möjliga samband

För varje DNA Match listar sidan de möjliga förhållanden som indikeras av DNA-kopplingen mellan dig och den andra personen, till exempel kusin, syssling eller pyssling. Det är ibland svårt att visualisera dessa relationer; många användare vet inte vad skillnaden mellan en syssling och en pyssling är. Därför ger vi er ett praktiskt hjälpfönster (klicka på frågetecknet) som visar vad relationerna innebär . Om mer än en relation är möjlig kommer de olika möjligheterna att visas i fönstret.

 För att komma åt relationsförklaringsfönstret (klicka för att förstora)

För att komma åt relationsförklaringsfönstret (klicka för att förstora)

Förklaring av DNA Match kvalitetsparametrarna (klicka för att förstora)
relationsförklaringsfönstret (klicka för att förstora)

När de DNA-egenskaper du delar med en person kan innebära flera möjliga relationer mellan dig och din DNA-träff kommer MyHeritage utnyttja den information som finns i ditt träd eller i de släktträd som tillhör den person du kopplats till för att utesluta relationer som inte är vettiga. Till exempel, om du är 22 år gammal och förhållandet mellan din träff och dig, enligt DNA , är halvsyskon, farfar eller barnbarn, kommer vi att utesluta barnbarn eftersom du är för ung för att vara någons farfar. Vi kommer också att utesluta halvsyskon om den person du kopplats till föddes 80 år innan dig. I detta exempel kommer vi att föreslå att kopplingen är din farfar eller farmor beroende på kön. Även om vi kommer att utesluta omöjliga förhållanden så kommer du att kunna välja att granska alla möjligheter, ifall det finns misstag i något av släktträden.

DNA Match kvalitet

Här visas tre värden för varje träff som kan informera dig om din genetiska relation med din DNA Match. Den gemensamma DNA, delade segment, och längsta segment .

Detta förklaras i bilden neda , som du kan se genom att klicka på ett frågetecken bredvid termen ”DNA Match kvalitet”.

Förklaring av DNA Match kvalitetsparametrarna (klicka för att förstora)

Förklaring av DNA Match kvalitetsparametrarna (klicka för att förstora)

Kontakt med andra användare

Den viktigaste åtgärden du kan ta är att kontakta dina DNA-kopplingar, dvs komma i kontakt med människor som verkar vara intressanta träffar. Vi rekommenderar att du gör detta så att ni kan utbyta information om hur ni är släkt. Om personen du får en DNA-koppling till är medlem på MyHeritage kan du kontakta honom eller henne via MyHeritage (deras e-postadress kommer inte att avslöjas till dig).  Å andra sidan, om din DNA-koppling är till en person vars DNA laddats upp av någon annan som är en medlem av MyHeritage , kommer du att kunna kontakta medlemmen, det vill säga den som hanterar DNA:et . Ibland får du möjlighet att kontakta antingen den person du kopplas till eller den person som hanterar deras DNA. Detta val är användbart om DNA:et tillhör en person som har gått bort , och DNA:et sköts av hans/ hennes släkting , eller om personen du försöker kontakta inte svarar . Fler alternativ för att ta kontakt kommer att öka dina chanser att med framgång få kontakt.

Se släktträdsdetaljer

Kraften i MyHeritage kommer från dess släktträd. Det finns för närvarande mer än 35 miljoner släktträd på MyHeritage, som innehåller mer än 2 miljarder människor från alla länder runt om i världen. Detta innebär, att när du får DNA-träffar på MyHeritage, kommer de nästan alltid har ett släktträd i samband med den (en sannolikhet på mer än 95%), och du kommer att kunna se släktträdet för att bättre förstå om de verkligen är släkt med dig, och försöka lista ut detaljerna kring förhållandet. Detta är en unik fördel med MyHeritage DNA Matching. MyHeritage ger dig möjligheten att se släktträden till alla dina DNA-kopplingar. Släktträd på privata webbsidor kommer inte att vara synliga, men även i denna situation kommer du, i de flesta fall, att kunna begära åtkomst från ägaren. När du beskådar ett släktträd, kommer information om levande personer att döljas från dig för att skydda den personliga integriteten, ändast din DNA Match kommer att visas i trädet, för att ge dig sammanhang.

Som ett exempel kan du få en DNA-träff med någon som heter John Anderson från Norge . Du har inte tidigare känt till John, men MyHeritage rapporterar att du och John möjligen är tredje kusiner (vilket innebär att ni delar en anfader) . Du tittar på hans släktträd (som hanteras av hans faster Sarah) och upptäcker att ni verkligen har samma morfars far, Rikard Jansson, som du känner igen från ditt eget släktträd, ni är verkligen tredje kusiner. Du kan kontakta John för att få mer information om delade förfäder, och förrika hans släktforskning med den information som du har om familjen.

Om ditt släktträd och din kopplings släktträd har Smart Matches (individer som MyHeritage anser att vara de samma, baserat på överänstämmande släktträdsdata), kommer detta att anges för dig på DNA-sidorna.  Sådana DNA-kopplingar är intressanta att granska eftersom det är möjligt att DNA nu har visat en relation som tidigare spekulerats om via namn och datum i släktträd. Inom en snar framtid kommer vi också att visa gemensamma efternamn och platser som ditt träd och din DNA-träffs släktträd har gemensamma. Så om dina förfäder kom från Belgien och du har en DNA- träff från Ryssland som tidigare verkade irrelevant, men det visar sig att din kopplings förfäder också härstammar från Belgien, kommer anslutningen till Belgien markeras så att du kommer att kunna kolla upp det och därför inte gå miste om en intressant koppling.

För att se dina DNA Matches

Få tillgång till och granska alla dina DNA Matcher under fliken Upptäckter.

Tillgång till DNA Matches (klicka för att förstora)

Tillgång till DNA Matches (klicka för att förstora)

Sindan visar dig (eller personen vars DNA du hanterar) högst, följt av alla DNA Matcher, sorterade efter kvaliteten på delad DNA:

DNA Matches (klicka för att förstora)

DNA Matches (klicka för att förstora)

DNA inställningar

Chansen att få DNA-träffar som leder till nya upptäckter är den största fördelen för dem som är intresserade av att lägga upp sina DNA-uppgifter på MyHeritage. Men om du inte vill att andra skall kunna kopplas till din DNA , kan du stänga av DNA Matching genom att ändra inställningen under Inställningar > Min Integritet . Om du avmarkerar ”Aktivera DNA Matching på MyHeritage ”, kommer andra inte längre att kunna få kopplingar till din DNA-data. Genom att stänga av den här inställningen kommer du inte heller ta emot några DNA-kopplingar. Endast den användaren som har laddat upp DNA-datan har tillgång till att styra DNA-sekretessinställningarna.

DNA inställningar under Min Integritet (klick för att förstora)

DNA inställningar under Min Integritet (klick för att förstora)

E-post medelanden

Om du har överfört DNA-uppgifter till MyHeritage kommer vi, med jämna mellanrum, skicka ett e-post med de bästa DNA-träffar vi har hittat för dig. e-postmeddelandet kommer inte att omfatta misstänkt falska positiva för att undvika slöseri med din tid. Bara matchar med en tillräckligt stor mängd delade DNA kommer att ingå i meddelandet. Om du hanterar DNA-test från flera personer, kommer vi att, för att undvika att belamra din brevlåda, att skicka en enda konsoliderad e-post med de bästa DNA-kopplingarna för varje DNA-test som du hanterar.

DNA Matches e-post medelanden (klicka för att förstora)

DNA Matches e-post medelanden (klicka för att förstora)

Omtilldelning av DNA till en annan individ

Om du inser att du laddat DNA-uppgifter till fel släktträdprofil, radera dem inte. Vi kommer snart att ge dig möjlighet att flytta DNA-data från en person i trädet och tilldela dem till en annan person.

Sammanfattning

Vi tackar alla er som har laddat upp DNA-uppgifter till MyHeritage för ert tålamod medan vi har avslutat vårt arbete med denna funktion. Vi är nu klara och vi hoppas att ni kommer att ha nöje av att granska era resultat och upptäcka ny information som berikar er släkthistoria. Kom ihåg att ett stort antal DNA-tester ständigt laddas upp till MyHeritage, så även om du inte har bra kopplingar nu, är det sannolikt att du får en bättre träff i framtiden. V har fortfarande inte behandlat DNA-data från 4000 medlemmar som laddat upp sina DNA-uppgifter under den senaste veckan. Dessa DNA-prov kommer att kopplas med alla andra under de närmaste dagarna.

Vår DNA Matching anses vara i beta, och det kommer troligen att bli buggar och problem som behöver åtgärdas. Var vänlig och rapportera dem till oss. Vi kommer att arbeta dygnet runt för att åtgärda eventuella problem, förbättra DNA-kopplingar, och lägga till nya, spännande, funktioner. Till exempel arbetar vi på en en fantastisk etnicitetsrapport som kommer att läggas till på webbplatsen snart. Den kommer att vara gratis för alla som redan laddat upp DNA-uppgifter till oss, samt dem som överför sina DNA-uppgifter till oss snarast. Om du har testat ditt DNA och inte har laddat upp resultaten till MyHeritage ännu,  följ de enkla instruktionerna för att ladda upp ditt DNA-data nu. Det finns många fler spännande DNA-relaterade funktioner som kommer i MyHeritage mycket snart.

Vi  vill gärna höra dina framgångshistorier i samband med DNA Matching på MyHeritage. Vänligen skicka dina kommentarer direkt till support@myheritage.com.

Lycka till!

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Åke Karlsson

  september 17, 2016

  Emigranter från Sverige till Amerika önskar jag få DNA-analyser.
  I mitt släktträd finns min förfader Åke Wädal ( f.1712-1715 ) som hade senare ättlingar som alla emigrerade till Amerika, född 1863 Janne Karlsson Skarp emigrerade 1888?. Anton Karlsson född 1873 emigrerade 1904?. Carl-Oscar emigrerade 1901?. Joel Karlsson emigrerade 1903-03-06. Anton avled i en gruvolycka i Leadville Colorado 1917-03-07.
  Förfader till min mormor var Nils Peter Söderberg, smed i Wanstad på en gård i Hjärnarp Ängelholm Sverige, född 1840-08-13. Min mormor Anna Emilia Söderberg född 1870-11-12 hade syskon som
  emigrerade till Amerika, född 1872-10-06 Selma Söderberg emigrerade 4 april 1896, och Helmer Theodor Söderberg, född 1876-03-10 emigrerade 1909.
  Förfader till min morfar var Thuve Bengtsson född 1831-09-19
  hemmahörande i Hjärnarp Ängelholm Sverige. Albin Thuvesson
  var min morfar född 1875-04-25 där finns också syskon som emigrerade till Amerika, Bernhard Thuvesson född 1868-09-24, emigrerade 1892-05-08. Lovisa Thuvesson född 1870-09-16 emigrerade 1893-05-08. Jenny Bernardina Thuvesson född 1882-03-17 emigrerade 1902-04-09. Anton William Thuvesson född 1887-05-16 emigrerade 1905-08-05.

 • Åke Karlsson

  september 17, 2016

  Jag har en halvkusin i min farfar August Carlssons ( född 1860-04-13 och död 19308-03-27 ) första gifte som heter Helge Nilsson i Wallberga Laholm i Sverige som också forskar i samma släkt på sin fars sida av släkten. Dessutom ytterligare en kusin som heter Kjell-Erik Karlsson i Varberg Sverige som forskar i samma släkt på sin mors sida.