Introducerar vår DNA-etnicitetsanalys

Introducerar vår DNA-etnicitetsanalys

Vi är förtjusta över att kunna offentliggöra lanseringen av vår nya och förbättrade DNA-etnicitetsuppskattning. MyHeritage DNA förser nu användare med procentbaserad uppskattning av deras etnicitetsursprung som täcker 42 etniska regioner, fler än något annat större DNA-företag och där många av dem bara finns tillgängliga hos MyHeritage. Etnicitetsuppskattningen presenteras i ett originellt och fängslande format som inte bara gör det intressant utan även roligt att se och del.

Etnicitetsuppskattningen är tillgänglig för kunder som köper MyHeritage DNA-kit, och även för användare som laddar upp DNA-data till MyHeritage. MyHeritage är unik bland de viktigaste DNA-företagen i att tillåta användare redan som har testat sitt DNA hos en annan tjänst för att ladda upp – gratis – sina data till MyHeritage. De användarna får DNA-matchningar gratis för att hitta släktingar baserat på delat DNA. Från och med den här veckan kommer användare som redan har laddat upp sina DNA-data till MyHeritage, eller som kommer att ladda upp den under de närmaste månaderna, också få – gratis – den nya etnicitetsuppskattningen.

Varje persons DNA avslöjar deras unika arv. Att förstå var dina förfäder kom ifrån kan ge dig en bättre känsla av vem du är. Du kan till och med upptäcka rötter på oväntade platser.

Beställ ett MyHeritage DNA-kit idag eller ladda upp dina DNA-data gratis för att avslöja ditt etniska ursprung och hitta nya släktingar.

DNA-resultat inkluderar en fascinerande uppdelning av din nedärvda etnicitet. Du kommer att se procentandelen av ditt DNA som härrör från var och en av de etniska regionerna som stöds av MyHeritage i en etnicitetsuppskattning, som visas i en lista och på en världskarta. Få tillgång till din etnicitetsuppskattning genom att välja ”Etnicitetsuppskattning” i ”DNA”-menyn. MyHeritage DNA-kunder ser också sina resultat – som inkluderar en översikt över deras etnicitet och DNA -matchningar – på en aggregerad sida som heter ”DNA-resultat”-sidan, som kan nås genom att klicka på ”DNA” i huvudmenyn. Klicka på ”Visa fullständig uppskattning” där för att se din etnicitetsuppskattning.

”DNA-resultat”-sidan

”DNA-resultat”-sidan

Utvecklingen av den nya etnicitetsuppskattningen ökar antalet etniska regioner som omfattas av MyHeritage DNA från 36 till 42. Det möjliggjordes tack vare MyHeritages grundarbefolkningsprojekt – en av de största i sitt slag som någonsin genomförts. För det här unika projektet har mer än 5 000 användare blivit handplockade av MyHeritage från sin 90 miljoner starka användarbas, på grund av deras familjeträd som exemplifierar konsekventa anor från samma region eller etnicitet under många generationer. Alla projektdeltagare fick gratis DNA-test och tillät MyHeritages vetenskapsteam att utveckla nya etnicitetsmodeller baserat på genererad data.

Tack vare denna analys har MyHeritage DNA blivit det enda massmarknadsprocentbaserade DNA-testet som avslöjar etniciteter som Balkan; baltisk; eskimå & inuit; japansk; kenyansk; Sierra Leone; somalisk; Fyra stora judiska grupper – etiopisk, jemenitisk, sefardisk från Nordafrika och Mizrahi från Iran och Irak; Inhemska Amazon Papuan och många andra. I vissa fall kan konkurrerande produkter identifiera och rapportera en aggregerad region (t.ex. italienska och grekiska), medan MyHeritage har en bättre lösning och identifierar grekiska, italienska och sardiska etniciteter individuellt. Vi är inte klara med att utnyttja allt från grundarbefolkningsprojektet, och det finns många fler etniska regioner som vi kommer lägga till i framtiden, efter ytterligare bearbetning och finjustering.

I den nya etnicitetsuppskattningen som släpptes i veckan har många förbättringar gjorts i noggrannhet, jämfört med vår tidigare version. Ett särskilt exempel som kommer att vara till stor nytta är noggrannheten att identifiera tyska, franska, holländska och andra besläktade etniciteter, som mer exakt upptäcks nu som nord- och västeuropeiska, medan tidigare många av dem var felaktigt beskrivna som brittiska. Tidigare kunde vi inte skilja mellan engelska och irländska, så vi grupperade dem under en etnicitet som heter ”Brittiska öarna”. Nu kan vi skilja dem åt så att vi har engelska, och separat – irländska, skotska och walesiska. Det visar sig att de senare tre är mycket närliggande genetiskt sett, på grund av deras delade keltiska rötter, men förhoppningsvis kommer vi framgångsrikt att kunna skilja dem åt i framtiden efter ytterligare förbättringar av våra etnicitetsmodeller.

Vår nya etnicitetsuppskattning levereras i en fängslande ”avslöja”-upplevelse med animeringar, och från och med denna vecka, originalmusik som komponerats av MyHeritage. Var och en av de 42 etniciteterna har en distinkt melodi, baserat på regionens kulturella element. Alla låtar kopplar sömlöst samman med varandra. Detta gör rapporten roligt att titta på och dela över sociala medier. Få tillgång till den här upplevelsen genom att klicka på ”Etnicitetsuppskattning” i ”DNA”-menyn och klicka sedan på ”Spela Intro”-knappen som visas nedan:

Här är ett exempel på den nya etnicitetsuppskattningens ”avslöja”-upplevelsen:

När du har tittat på dina animerade resultat klickar du på ”Dela” för att dela dem med dina vänner via sociala medier. Klicka på ”Visa fullständig etnicitetsuppskattning” för att återgå till den djupgående etnicitetsrapporten.

Internt har vi namngett vår nya och förbättrade etnicitetsmodell ”0.95 beta” och den äldre modellen ”0.90 beta”. Användare som erhåller etnicitetsresultat från och med nu kommer endast få resultat med den nyare modellen. MyHeritage DNA-kunder som redan har fått etnicitetresultat med den äldre modellen kommer att förbli med dessa resultat, men de kan när som helst byta till den nyare modellen med hjälp av dialogrutan för etnicitetens inställningar. Inställningarna kan nås med hjälp av kugghjulet som visas nedan. Du kan också byta tillbaka när som helst.

Åtkomst till etnicitetsinställningarna

Åtkomst till etnicitetsinställningarna

Tänk på att etnicitetsuppskattningen, även om den är resultatet av sofistikerade algoritmer baserade på stora mängder data, fortfarande är en uppskattning. Vissa etniciteter är genetiskt mycket lika och svåra att skilja från andra etniciteter, så misstag kan inträffa. Det finns också fall av falska positiva resultat, särskilt med resultat som har mycket låga procentvärden. Så det är alltid en bra praxis att behandla dina etnicitetuppskattningsresultat med försiktighet och notera att vi kommer att fortsätta arbeta hårt för att förbättra noggrannheten och lägga till fler etniciteter som inte dagsläget inte kan identifieras. Vi tar gärna emot feedback då det hjälper till att rikta vår uppmärksamhet på områden som kan behöva förbättras.

Vi tror att DNA är ett av nyckelområdena i släktforskningens framtid, och som sådan får den mycket uppmärksamhet från oss. Precis som med alla områden inom familjehistoria, strävar vi kontinuerligt efter att göra det mer användbart för våra användare genom innovation. Vår nya etnicitetsuppskattning gör det möjligt för oss att visa er dina förfäders rötter med bättre upplösning än någon annan DNA-tjänst, i ett originellt och unikt format. Vi arbetar för att lägga till fler funktioner för att förbättra våra användares DNA-resultat inom en snar framtid, och vår färdplan innehåller en kromosom-bläddrare som förväntas av vissa av våra användare.

MyHeritage-teamet.

Kommentarer

E-postadressen hålls privat och kommer inte att visas.

 • Helena von Bergen

  september 16, 2017

  Mitt DNA resultat har förändrats drastiskt med nya beta modellen 0.95
  Vad menas med det? Vad betyder det första resultatet i förhållande till resultatet via beta 0.9?
  Vill att ni gör om testet!
  Helena

  • Daphna

   september 26, 2017

   Hej Helena,

   Jag ser att du har fått svar på ditt ärende per telefon.
   Lycka till med släktforskningen!