MyHeritage lanserar tredje delen av DNA Quest-initiativet

MyHeritage lanserar tredje delen av DNA Quest-initiativet

Vi är mycket glada över att meddela att vi lanserar den tredje delen av DNA Quest, vårt världsomspännande pro bono-initiativ för att återförena adoptivbarn och deras biologiska familjer genom genetisk testning. Som en del av detta projekt donerar vi 5000 gratis DNA-kit till adoptivbarn och personer som letar efter familjemedlemmar som blivit adopterade.

Läs mer och ansök på DNA Quest-sidan

Om DNA Quest

DNA Quest lanserades först i mars 2018 och utökades året efter, med 20 000 gratis DNA-kit som donerades till adoptivbarn och personer som letar efter familjemedlemmar som blivit adopterade. Som ett resultat av detta kunde otaliga återföreningar världen över ta plats och många liv förändras för alltid till det bättre. Vi lanserar nu projektet på nytt och ger ut ytterligare 5000 gratis DNA-kit.

Adoptivbarn stöter ofta på flera hinder när de ger sig ut för att leta efter sina biologiska familjer. För en del erbjuder DNA-test, som tas i hemmet, det enda hoppet när det gäller att få svar på sina djupgående frågor om vilka de är och varifrån de kommer. För många är tiden en avgörande faktor i sökandet efter sina biologiska familjer, eftersom varje år som går innebär att äldre släktingar som de letar efter kan ha gått bort. Speciellt med dagens ekonomiska klimat i åtanke lanserar vi den här tredje delen av DNA Quest för att säkerställa att kostnaden för DNA-testning inte hindrar dessa individer från att upptäcka sina ursprung och hitta sina biologiska familjemedlemmar.

MyHeritage har en av de största och snabbast växande DNA-databaserna i branschen, med mer än 6,5 miljoner individer. Sedan den tidigare delen av DNA Quest har vår DNA-databas nästan blivit tre gånger större. Med tanke på att många adoptioner sker internationellt är MyHeritage DNA-testet idealiskt för adoptivbarn som letar efter sina biologiska familjer, tack vare företagets omfattande internationella fotavtryck. För varje person som tar ett MyHeritage DNA-test eller laddar upp DNA-data till MyHeritage ökar chanserna för att hitta biologiska familjemedlemmar.

Vissa av dem som drog nytta av DNA Quest hittade sina biologiska familjer omedelbart när de fick sina DNA-resultat, andra fortsätter att göra nya upptäckter än idag, flera år efter att initiativet först lanserades. Under det senaste året har ett särskilt stort antal återföreningar skett, tack vare att COVID-relaterade reserestriktioner har tagits bort så att familjerna har kunnat återförenas på plats.

DNA Quest är öppet för berättigade individer runt om i världen som antingen adopterats bort eller som letar efter en nära släkting som adopterats bort, förutsatt att de är över 18 år. Mer information om ansökningsprocessen finns nedan.

DNA Quest framgångshistorier

Här är bara några exempel på personer som gjorde livsförändrande upptäckter tack vare projektet:

Mitch Yurkovich från Bad Axe, Michigan, blev adopterad då han var bebis. Han är gift med fyra barn, men har var alltid nyfiken på sin biologiska familj och hade letat efter information i många år. När han ansökt till DNA Quest och tagit MyHeritage DNA-testet hittade han sina biologiska föräldrar — som han upptäckte hade gift sig och fått fler barn, hans helsyskon! Titta på Mitchs återförening med sin familj på Good Morning America:

Kara Miller lämnades över som en stängd adoption när hon var två dagar gammal. Många år efter att hon tagit ett DNA-test genom DNA Quest fick Kara en matchning som ledde henne till kontakt med båda sina biologiska föräldrar. Månader senare kunde både hennes biologiska pappa och hennes adoptivpappa följa henne nedför altargången på hennes bröllopsdag. Se Karas historia:

Ashleigh Brown från Kanada hittade sin syster Laurinda tack vare DNA Quest — och genom Laurinda hittade hon också många andra familjemedlemmar. Sedan dess har de två blivit oskiljaktiga! Se intervjun med systrarna i den här videon:

Rachael Robertson blev adopterad när hon var bebis och när hon var tonåring ville hon veta mer om sin biologiska familj. Hon hade ingen aning om att hennes biologiska pappa — Criss Rosenlof, som har bott bara en kort bit bort under delar av deras liv — längtade efter att hitta henne. Båda ansökte om gratis DNA-kit genom DNA Quest… och hittade varandra! Läs hela historien om deras återförening.

Rachael Robertson with her birth father, Criss Rosenlof

Rachael Robertson med sin biologiska pappa, Criss Rosenlof

Melvin Gray, en amerikansk krigsveteran och själv ett adoptivbarn blev separerad från sin dotter innan hon föddes. Tack vare DNA Quest hittade han sin dotter… och en bror som bor 10 minuters promenad bort! “Jag kommer att vara MyHeritage evigt tacksam eftersom de förändrade mitt liv”, sa Melvin Gray, en DNA Quest-förmånstagare och en amerikansk krigsveteran. “Jag hittade mitt barnbarn och min bror tack vare DNA Quest. En flod av lyckotårar kan inte beskriva hur jag känner.. I mina vildaste drömmar kunde jag aldrig ha föreställt mig att detta skulle hända. Det här projektet är en välsignelse och har förändrat mitt liv till det bättre. Jag uppskattar verkligen MyHeritages generositet eftersom den hjälper familjer att hitta sina saknade släktingar och jag hoppas min berättelse kan inspirera andra att aldrig ge upp och fortsätta tro att det är möjligt att hitta sina biologiska familjer.” Läs Melvins otroliga historia här.

Melvin (center) with his granddaughter Ophelia and his brother Tom

Melvin (i mitten) med sitt barnbarn Ophelia och sin bror Tom

Det här är bara några få exempel på liv som har förändras tack vare DNA Quest. MyHeritage hoppas kunna underlätta många fler återföreningar med det tredje kapitlet av projektet.

Så här fungerar det

Urvalskriterier

Vem som helst i världen som är över 18 varit involverad i en adoptionsrelaterad händelse eller som har en nära släkting som blev adopterad är välkommen att ansöka.

Individer som har ansökt om DNA Quest tidigare och har placerats på en väntelista är välkomna att ansöka igen.

Om du redan har tagit ett DNA-test behöver du inte göra det igen — du kan ladda upp ditt DNA-data till MyHeritage utan kostnad. Läs mer om fördelarna med att ladda upp ditt DNA-data till MyHeritage och se instruktioner om hur du gör det i den här artikeln på MyHeritage Kunskapsbas.

Ansökningsprocessen

För att ansöka, gå till dnaquest.org, klicka på “Ansök” och fyll i formuläret. Ansökningar kommer att tas emot till den 17 mars 2023 och beslut kommer att tas ungefär en månad efter. Du kommer att få ett mail med information om ett beslut angående din ansökning. DNA-kiten kommer att skickas ut kort därefter.

Att ta MyHeritage DNA-testet

MyHertigare DNA-testet består av en enkel kindtopsning som görs hemma. När du har tagit ditt prov, skicka det till vårt labb för att starta processen. Resultatet kommer att vara tillgängligt 3-4 veckor efter att vi mottagit provet.

Labbhantering och sekretess

DNA-prov behandlas i företagets CLIA-certifierade, CAP-ackrediterade labb i USA. All data hålls privat och säker och personlig information delas aldrig med några tredje parter.

Sammanfattning

DNA Quest är ett uttryck för vår medkänsla för alla adoptivbarn och vår grundläggande åsikt att alla, överallt, har rätt att känna till sina rötter. Vi hoppas att genom att återlansera DNA Quest och erbjuda gratis DNA-kit till de som behöver, kan vi skapa många lyckliga slut för biologiska familjemedlemmar som letar efter varandra.

Om du vill ansöka till DNA Quest eller få mer information ska du gå till dnaquest.org.