Nyhet: Dela DNA-resultat med en samarbetspartner

Nyhet: Dela DNA-resultat med en samarbetspartner

Inom genetisk genealogi värderar vi samarbete högt; många söker råd och vägledning från andra när de får sina DNA-matchningar, och det finns gott om experter som är villiga att hjälpa till. För de som försöker lösa en specifik genetisk släktforskningsgåta, till exempel att hitta sina biologiska föräldrar eller andra sedan länge förlorade familjemedlemmar, kan det ofta vara så att hjälp utifrån blir den saknade pusselbiten som leder till ett genombrott i forskningen. På MyHeritage uppskattar vi verkligen samarbetsandan och strävar efter att göra det enklare för alla, samtidigt som vi ser till att skydda er information. Idag är vi glada att kunna meddela att vi har lagt till möjligheten att på ett säkert sätt dela DNA-resultat med en samarbetspartner på MyHeritage.

Tidigare förekom det att användare delade sina lösenord med experter, en praxis som är förbjuden på MyHeritage och strider mot våra användarvillkor. Det är viktigt att aldrig dela sitt lösenord med någon, då det medför betydande säkerhetsrisker. På grund av en ökning av säkerhetshot inom branschen har vi nyligen gjort det obligatoriskt med Tvåstegsautentisering (2FA) för att visa DNA-resultat på MyHeritage. Det här steget gör det mycket svårare att dela lösenord för att visa DNA-resultat, vilket är positivt.

Efter flera förfrågningar från våra användare erbjuder vi nu möjligheten att säkert dela DNA-resultat med en samarbetspartner på MyHeritage. Användare kan nu ge tillåtelse till en expert eller en annan betrodd person att granska deras DNA-resultat och bli medlem på familjesidan på MyHeritage, vilket också ger tillgång till användarens släktträd.

Vem kan samarbeta kring DNA-resultat?

Har du DNA-matchningar men känner att du behöver hjälp från någon du känner och litar på, som har expertisen att effektivt tolka dem, kan vårt nya delningsalternativ vara lösningen för dig. Den du vill dela resultaten med måste vara registrerad på MyHeritage. Om du hanterar flera DNA-kit på MyHeritage kan du dela resultaten för varje enskilt kit. Alla som får delade resultat måste ha tvåstegsautentisering aktiverad på sitt MyHeritage-konto. DNA-resultat för minderåriga kan inte delas med andra användare, och minderåriga kan inte läggas till som medarbetare på någon annans DNA-resultat.

Så delar du DNA-resultat

För att dela dina egna DNA-resultat, eller resultatet från ett annat kit du hanterar, med en samarbetspartner, välj ”Hantera DNA-kit” under DNA-sektionen i huvudmenyn.

Accessing “Manage DNA kits” from the main menu

Så här når du ”Hantera DNA-kit” från huvudmenyn (klicka för att förstora)

Klicka på trepunktsikonen bredvid det DNA-kit du vill dela resultatet från, så får du upp alternativen för just det kitet.

Accessing DNA kit options

Så här kommer du åt inställningar för DNA-kit (klicka för att förstora)

Från rullgardinsmenyn med alternativ, klicka på “Dela DNA-resultat med någon.”

Sharing DNA results with a collaborator

Dela DNA-resultat med någon (klicka för att förstora

Ett popup-fönster dyker upp där du behöver fylla i e-postadressen till den person du önskar dela DNA-kitet med. Som tidigare nämnts behöver denna person vara registrerad på MyHeritage. Om du vill se en fullständig lista över vad den här personen kommer att kunna och inte kunna göra efter att kitet delats, klicka på ”Visa mer” i popup-fönstret, eller läs vidare i avsnittet nedan om ”Samarbetspartners behörigheter.”

Sharing DNA results with a collaborator

Dela DNA-resultat med någon (klicka för att förstora

Att dela DNA-resultat är säkert och sker enbart via inbjudan, och den samarbetspartner du bjuder in kan välja att acceptera eller avböja inbjudan. När du klickar på ”Dela” kommer samarbetspartnern att få en e-postinbjudan från MyHeritage, och du kommer att meddelas om de antog eller avböjde inbjudan. Du kan följa status för inbjudan på sidan ”Hantera DNA-kit”. Om inbjudan fortfarande är öppen, kommer en orange pil att visas bredvid kitnumret. När inbjudan har accepterats kommer pilen att vara grön. Du kan hålla muspekaren över pilen för att se namnet på den samarbetspartner du delat kitets resultat med.

A green arrow indicates DNA results that you shared with someone else

En grön pil visar DNA-resultat som du delat med någon annan (klicka för att förstora)

Behörigheter för samarbetspartner

När du delar resultatet från ett DNA-kit med en samarbetspartner blir de också medlem på din familjesida. Detta ger samarbetspartnern möjlighet att se ditt släktträd och till och med lägga till nya personer i släktträdet i takt med att forskningen framskrider. Vi rekommenderar att du kommunicerar med dem om du vill att de ska bidra till trädet, eller om du hellre ser att de enbart koncentrerar sig på att analysera DNA-resultaten. Om dina inställningar för släktträdet är sådana att bara du eller dina sidaadministratörer kan göra ändringar, kommer samarbetspartnern inte att kunna göra några förändringar i trädet.

Så här ser inbjudan som den potentiella samarbetspartnern kommer att få när du väljer att dela DNA-resultat med dem:

Collaborators can choose whether to accept or decline an invitation to view another user’s DNA results

Samarbetspartners kan själva bestämma om de vill acceptera eller tacka nej till en inbjudan att se någon annans DNA-resultat (klicka för att förstora)

Om samarbetspartnern accepterar inbjudan kommer de att kunna se DNA-matchningar, etnicitetsuppskattningar och genetiska grupper för det kit du delat. Beroende på dina nuvarande inställningar för släktträdet kommer de att kunna redigera ditt släktträd (eller endast se det). De kommer även att kunna kontakta dina DNA-matchningar. När de kontaktar dina DNA-matchningar kommer de att göra det som sig själva, inte under ditt namn.

Samarbetspartnern kommer inte att kunna ladda ned DNA-data, radera DNA-kitet, dela DNA-resultaten med andra, koppla kitet till en annan person eller ändra DNA-inställningarna.

Du kan hantera delningen för varje kit och när som helst ta bort samarbetspartnerns behörigheter. För närvarande är det inte möjligt att dela DNA-resultat med mer än en samarbetspartner åt gången. Så om du delar resultaten med en samarbetspartner och sedan vill dela dem med en annan, låt den första arbeta med kitet under en period, för att sedan ta bort deras åtkomst och bjuda in någon annan. För att göra detta, besök sidan ”Hantera DNA-kit” och klicka på trepunktsikonen bredvid personen du delat kitet med. Välj ”Ta bort delning av resultat.” Detta kommer att ta bort deras åtkomst. När det är gjort kan du sedan bjuda in en annan samarbetspartner att se dina resultat.

Manage DNA kits — removing results sharing

Hantera DNA-kit – ta bort delning av resultat (klicka för att förstora)

Att visa delade DNA-resultat som samarbetspartner

När du är inbjuden att arbeta med någon annans DNA-resultat, kommer de DNA-kit som delats med dig att visas i rullgardinsmenyn för att välja DNA-kit (markerade nedan i rött). Under namnet på personen som testats för varje delat kit, dyker en liten etikett upp för att påminna dig om att dessa DNA-resultat har delats med dig.

Indication that DNA results were shared with you

Markering att DNA-resultat delats med dig (klicka för att förstora)

Dessutom kommer DNA-kit som har delats med dig att visas längst ned i listan på sidan Hantera DNA-kit:

Om en användare delar sina DNA-resultat med dig och du sedan, efter att ha accepterat inbjudan, bestämmer att du inte längre vill ha åtkomst till resultaten, kan du klicka på trepunktsikonen och välja ”Ta bort delat kit”. Detta kommer inte att radera DNA-kitet utan bara ta bort det från din lista över tillgängliga kit.

Manage DNA kits — removing a DNA kit that was shared with you

Hantera DNA-kit – att ta bort ett DNA-kit som delats med dig (klicka för att zooma in)

Sammanfattning

Att dela DNA-resultat med en samarbetspartner ger MyHeritage-användare möjligheten att säkert och tryggt få hjälp av en expert. Vi hoppas att den här nya funktionen kommer att bidra till att genetiska släktforskare fortsätter att värdera MyHeritage DNA högt och ser det som sin favorittjänst för att lösa släktgåtor med hjälp av DNA.