Vågar du ta reda på sanningen genom DNA-test?

Vågar du ta reda på sanningen genom DNA-test?

DNA har revolutionerat släktforskningen och detta gör att man kan hitta nya släktingar över hela världen. Över fyrtio miljoner människor har dna-testat sig. Intresset är enormt även i Sverige och antalet svenskar som testar sig fördubblas för varje år. Alla som gör ett DNA-test hittar nya släktingar – ibland riktigt nära släktingar och ibland lite mer avlägsna.

Beställ ett DNA-test

Med hjälp av ett vanligt DNA-test kan man hitta sina anor 5-6 generationer tillbaka. Med ett DNA-test får man reda på exakt vilka man är släkt med av de andra personerna som testat sig och finns med i samma databas. Släktingarna behöver inte bara finnas i Skandinavien. Om till exempel en kusin till morfars mor har utvandrat, kan det ju finnas hundratals släktingar i USA, och säkert har någon av dem DNA-testat sig hos MyHeritage. Om du som släktforskar upptäckt en okänd far någonstans i släktträdet, kan du ha tur att få ledtrådar till att finna honom. 

Beställ DNA-test från Myheritage redan idag!

Var beredd på allt

Men det kan ju också hända att man får oväntade överraskningar. Den som tar ett DNA-test behöver vara beredd på att hela släktträdet kan komma att behöva ritas om. Därför är det viktigt att tänka igenom om man verkligen vill veta sanningen innan man bestämmer sig för att göra ett DNA-test. DNA ljuger aldrig och du måste vara beredd på allt!

Nära släktingar kan visa sig inte vara släktingar alls och helt nya familjemedlemmar som man inte haft en aning om kan dyka upp. Mer än en person har fått en chock när de inser att ens föräldrar inte är de personer de trott att de var. Och många har också fått uppleva att det dyker upp tidigare okända halvsyskon. 

Var varsam med informationen

Förutom att hantera sin egen chock om man får veta något oväntat, måste man också ställa sig frågan vilka andra som ska informeras. Det är inte självklart att man ska kasta den nya sanningen på andra berörda, som inte bett om att få veta något. Ibland, särskilt när det gäller äldre människor, kan det ställa till med större skada än nytta att berätta om nya släktförhållanden. Alla vill faktiskt inte veta att de har halvsyskon eller att de själva är adopterade, och kan därför bli både arga och ledsna.

Men det finns också många som känt på sig i hela livet att något inte har stämt. Alltid saknat syskon. Känt sig rotlösa. Eller kanske undrat vem deras pappa varit. Då kan det förstås bli en efterlängtad information som gör att cirkeln kan slutas. Om man bestämmer sig för att berätta, är det viktigt att man gör det försiktigt och känner efter innan hur man tror att informationen kommer att landa. Det här är en balansgång som var och en måste hantera försiktigt och med omtanke om alla de inblandade.

Glada överraskningar

Söker du på ”MyHeritage DNA test” i vår blogg finns det över trettio olika berättelser där man hittat okända syskon, föräldrar eller andra släktingar. En av de roligare är 85-åriga Torsten som fick tre nya halvbröder på äldre dar. Och de visade sig vara precis lika sociala och humoristiska som han själv. Nu håller de kontakten med varandra och pratar ofta i telefon.

En annan otrolig berättelse är de två syskonen Henrik och Maria från Sydkorea som båda adopterats till Sverige helt ovetandes om varandra. Och som av en slump testade sig båda hos MyHeritage och blev överlyckliga när de fann varandra här. En tid senare fick de ett nytt meddelande från MyHeritage om att de även har en halvsyster i USA! Deras liv förändrades än en gång.

En tredje solskenshistoria är 52-åriga Esther som letat efter sin mörkhyade pappa sedan hon var ung. Och nu när hon äntligen hittade honom upptäckte hon även sex halvsyskon, varav en syster i Sverige – alla med olika mödrar. Pappan var musiker och Esther berättar att de alla är musikaliska och konstnärliga, och nu håller på att lära känna varandra. Tack vare MyHeritage DNA-test har hennes innerligaste önskan uppfyllts. 

Sanningen kom fram

När släktforskaren Kerstin DNA-testade sig var resultatet först obegripligt. Men efter mycket forskning, DNA-testning av fler personer och ett mödosamt detektivarbete gick den osannolika sanningen upp för henne. Hennes mamma hade blivit förväxlad på BB! Vetskapen slog ner som en bomb, men nu förstod Kerstin äntligen varför hennes mamma inte var lik sina syskon. När ens släkt inte längre är ens släkt, och den nyfunna DNA-släkten är främlingar tar det tid att landa i tillvaron igen.

Vågar du ta ett DNA-test? 

Om du är beredd på att något oväntat faktiskt kan dyka upp är det dags att DNA-testa dig, och kanske även DNA-testa några äldre släktingar. Beställ DNA-test hos MyHeritage idag!

Skriv till oss om du har hittat nära släktingar – vi vill gärna höra din historia! Du kan även skriva till oss om du behöver råd och hjälp med att ta kontakt med nyfunnen nära familj!
Skriv till historia@myheritage.com – vi ser fram emot att höra av dig!