Elisabeth Andreassen bringar stolthet till sina norska förfäder

Elisabeth Andreassen bringar stolthet till sina norska förfäder

När Elisabeth Andreassen vann Eurovision med Hanne Krogh 1985, hade deras hemland Norge aldrig förut vunnit Eurovision Song Contest. Norge hade kommit bland de fem första, två gånger i tävlingens historia. Duon, känd som Bobbysocks, gav ett fantastisk uppträdande av sin hyllning till gammal rock’n roll och tog hem Norges första Eurovision-seger med ”La Det Swinge”!

Det var inte första gången Elisabeth dök upp i tävlingen, inte heller första gången hon hade poäng i topp 5; hon var medlem i Chips, som placerades på 2:a plats i Eurovision 1982. Hon fortsatte att delta två gånger till i Eurovision: en gång i en duett med Jan Werner Danielsen 1994 och en gång som solist 1996!

Med hjälp av vår toppmoderna DNA-analys och dokument som vi fann genom SuperSearch, har MyHeritage dykt in i Elisabeths familjehistoria för att upptäcka rötterna till en av de sångerskor som lyckades sätta Norge på kartan över de Eurovision-vinnande länderna.

Tidigare i veckan besökte Elisabeth #EurovisionBus i Oslo för att upptäcka sin familjehistoria och MyHeritage DNA-resultat.

Se vad som hände här:

Elisabeths MyHeritage DNA-resultat

Elisabeths MyHeritage DNA-resultat visar (inte överraskande) att hon är överväldigande av skandinaviskt ursprung (81,1%), med finska (14,1%), lite irländsk, skotsk och walesisk (3,8%) och en nypa av baltisk arv (1% ).

Närmaste släkting vi hittade som matchande Elisabeths DNA var ett kusinbarn. Förutom den nära familjemedlemmen har Elisabeth över 4500 släktingar från 30 olika länder över hela världen som hon nu kan nå ut till direkt från MyHeritage-plattformen.

Johan Severin Larson, gammelfarfar och Lars Karlsen Hjelle (Klokk), gammelfarfars far

Elisabeths farfar, Johan Severin Larson, bodde hos sin far på Jellebro gård. Vi hittade register över honom i folkräkningen från 1910, där han listades som skomakare. Hans far, Lars Karlsen Hjelle (Klokk), var listad som bonde och slaktare.

Record indicating Johan Larson was a shoemaker

Register som visar att Johan Larson var en skomakare

Sykkylvens farmbok noterar att Johans far, Lars, hjälpte till att bygga den berömda Geirangervegen – Geirangerfjällspasset (bilden nedan).

The Geirangervegen

Geirangervegen

Lars var en man med flera sysselsättningar: bortsett från att han var bonde och slaktare var han också en fiskare, murare och vägarbetare. Lantbruksboken noterar att Lars`s son Johan också bedrev andra affärer än skomakeri. Förutom vinterfiske arbetade han i många år med Heinrich Schmidt på Blindheim i Sykkylven. Schmidt var en tysk-dansk-norsk arkitekt och byggare vars varumärke ”Schmidt Homes” finns i hela Sykkylven. Johan promenerade till och från jobbet varje dag – ca 5 kilometer! – tills han fick en cykel. Det finns inget sätt att veta säkert, men han kunde mycket väl ha hjälpt till att bygga många av Schmidt-bostäderna i området.

A typical Schmidt house in Sykkylven

Ett typiskt Schmidt-hus i Sykkylven

Marte Oline Tusvik, tredje gammelfarmor

Nedan visas Marte Oline Tusvik, Elisabeths tredje gammelfarmor. Hon var gift med Jon Lassen, Ytre Fauske, känd som Myhre-Jo av sina vänner. Historien i gården säger att han älskade barn. Han hade en röd stickad hatt som han sov med varje natt och några av barnen på de närliggande gårdarna skulle stjäla hatten så att han skulle komma på besök i slutet av dagen för att hämta den. Han och hans fru var båda mycket älskade av folket i området.

Marte Oline Tusvik, Elisabeth’s 3rd great-grandmother

Marte Oline Tusvik, Elisabeths tredje gammelfarmor

Louise Hjelle, farmor

Vi hittade också en bekräftelse på Elisabeths farmor Louise Hjelle. Det sägs att hon föddes i Blindheim och bodde på Hjelle gård och att hennes kunskap om religion var ”mycket bra”. Hon konfirmerades den 18 oktober 1931.

Confirmation record of Elisabeth’s grandmother, Louise Hjelle

Konfirmationsregister för Elisabeths farmor, Louise Hjelle

Martha Monsdatter, gammelmormors mor

Slutligen hittade vi ett register på Elisabeths gammelmormors mor Martha Monsdatter. Nedan finns ett utdrag av Sunnylven farmbok, där Guri Marta och hennes man Ole Karl nämns som bosatta på Åkernes gård.

Excerpt from Sunnylven farmbook

Uttdrag från Sunnylvens farmbook

Här är ett fotografi som visar en del av Åkergården.

Åkergården

Åkergården

Dokumenten som MyHeritage hittade, tillsammans med resultaten från hennes DNA-test, visar oss att Elisabeth kommer från en linje av kärleksfulla, hårt arbetande landsmänniskor med starka rötter i Norge. Vi är säkra på att de skulle ha varit stolta över vad hon lyckades göra för sitt hemland.