Eurovisionsfamiljen ABBA

Eurovisionsfamiljen ABBA

Under fyra decennier har bandet ABBAs musik och stjärnglans fortsatt att glädja beundrare över hela världen. Vid Eurovisions 50-årsjubileum 2005 blev bandets sång ”Waterloo” röstad som bästa sång i tävlingens historia.

Medan många tror att de vet allt om gruppens två par, är få fans medvetna om att deras musik och kärlek inspirerade deras barn att nå Eurovisions berömmelse.

Historia

ABBAs legendariska hitlåtar är förankrade i kärlekshistorierna och Benny Anderssons och Anni-Frid Lyngstads verkliga äktenskap och även Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog.

ABBA

Från vänster, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, och Björn Ulvaeus, 1976

En onstage-kemi och gnistorna mellan ABBAs par tog kärlekssångerna till en helt ny dimension.

Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog and Björn Ulvaeus, 1976

Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus, 1976

Det var en perfekt musikalisk match när Björn, 23, en schlagersångare för den musikaliska gruppen Hootenanny Singers och Agnetha, 18, en låtskrivare, träffades och blev kära år 1968. Efter ett tvåårigt långt förhållande gifte de sig 1971, med ABBA-kompisen Benny Andersson som spelade orgel på bröllopet. Deras kärlek blommade och de fick två barn, Linda och Peter, för att sedan blekna i slutet av 1970-talet, vilket så småningom ledde till en skilsmässa 1980.

När de var på toppen av sitt äktenskap sammanföll det med den meteoriska uppstigningen av ABBA, lanserad vid deras triumf på Eurovision 1974. Deras kärlek var tydlig under uppträdandet, vilket gav passion och mening till de kärleksfulla texterna i deras vinnande låt Waterloo: ”Det är som jag hörde en sång,
Jag tror det är kärlek på gång”. Även om deras kärlek inte varade, hjälpte det att driva ABBA till en seger vid Eurovision och till en smashande kommersiell framgång de närmaste åren.

Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad

Benny och Anni-Frids kärlekshistoria var i centrum på Eurovision 1974 tillsammans med Björn och Agnetha, men deras romans hade slagit rötter såldes fem år tidigare vid Melodifestivalen 1969, Sveriges nationella tävling inför Eurovision.

 

Benny Andersson and Anni-Frid, 1976

Benny Andersson och Anni-Frid, 1976

Benny och Anni-Frid fick inte barn tillsammans, dock har de båda två barn från tidigare äktenskap.

Innan paret träffades var Anni-Frid gift med med Ragnar Fredriksson och hade två barn. Bennys två barn, Peter och Heléne, var från ett tidigare äktenskap med Christina Grönvall.

Båda relationerna fick ett slut och ledde till gruppens slutliga upplösning 1982, men meddelandet om att dela en kärlekshistoria på scenen och med en publik fördes vidare till nästa generation.

And The Beat Goes On

Peter Grönvall, Benny Anderssons son, har sagt: ”Att växa upp med Benny har lämnat sitt spår.” Att ha en av de mest kända musikerna i Sverige som far lämnar väldigt stora skor att fylla. Tidigare i livet planerade Peter att bli astronom, men blev biten av den musikaliska stämningen då han satt framför familjens piano.

Peter Grönvall [Credit IMDb.com]

Peter Grönvall [Kredit IMDb.com]

Trots att han tidigare har skytt rampljuset, stod Peter på Eurovision-scenen, precis som sin far. Hans band, One More Time, kom på tredje plats på Eurovision Song Contest 1996. Ett år tidigare kom gruppen nästan till Eurovision, då de var med i Melodifestivalen.

Ursprungligen en kvartett, som ABBA, inkluderade One More Time Peter Grönvall, hans fru Nanne Grönvall, Maria Rådsten och Thérèse Löf.

One More Time, 1992 Single Highland [Credit: lyricsvault.mobi]

One More Time, 1992 Single Highland [Kredit: lyricsvault.mobi]

Peter har sedan dess tagit upp en mer stödjande roll till Nanne, som fortsätter att dyka upp på scenen och sjunga, medan Peter fortsätter att utöva sin musikaliska muskel som producent.

Nanne Grönvall, 2010

Nanne Grönvall, 2010

Till skillnad från sin far har dock Peters förhållande varat. Han och Nanne har varit tillsammans i över 32 år och har arbetat tillsammans i 27 av dem.

Peter and Nanne Grönvall, [Credit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter och Nanne Grönvall, [Kredit: abbaofficial.files.wordpress.com]

Peter är inte det enda ”ABBA-barnet” som har ärvt den musikaliska genen. Generationsbandet fortsatte när Agnetha Fältskog spelade in ett barnalbum med sin son, Christian, 1987. Låten uppnådde inte Eurovision-berömmelse men den vann utmärkelser inom Sverige.

De säger att kärleken övervinner allt och med ABBA, erövrar sann kärlek också topplistorna. Efter att ha sålt över 380 miljoner album och singlar över hela världen, verkar ABBAs onstage-offstage romantik vara den hemliga källan till framgång. Deras varaktiga Eurovision-arv av kärlek och familj syns uppenbart i deras barn, Bennys son Peter och Agnethas son Christian. Kommer ABBAs kärleksdynasti att fortsätta? Mamma Mia, vi får vänta och se!