MyHeritage DNA-testar Carola Häggkvist

MyHeritage DNA-testar Carola Häggkvist

Carola Häggkvist tar DNA-test med MyHeritage inför Eurovision 2019

Vi är glada och stolta över att presentera ett samarbete med Carola Häggkvist, känd som Carola och en av Sveriges mest populära sångerska och låtskrivare.

Carola

Eurovision Song Contest 2006

Carola har vunnit Melodifestivalen 1983 med låten ”Främling”, 1991 med ”Fångad av en stormvind” och 2006  med låten ”Evighet”. Med ”Fångad av enstormvind” tog hon Eurovision med storm och vann tävlingen! Carola är en av Sveriges bäst säljande artister och har sålt miljontals skivor i Sverige.

Då MyHeritage är huvudsponsor för Eurovision Song Contest samarbetar vi med tidigare vinnare av tävlingen och Carola är en utav dessa vinnare.

DNA-test

Carola fick göra ett DNA-test som vi senare kommer att avslöja resultaten på (håll er uppdaterade!) och vi gjorde även lite släktforskning och fick reda på intressanta fakta om Carolas förfäder.

Familjehistoria

Sex generationer tillbaka i Carolas släktträd finns en man som heter Nils Säverström, vars yrke var klockare. Detta är naturligtvis ett gammalt yrke som inte längre existerar – Klockare var ett kyrkligt ämbete som under medeltiden medförde uppgiften att vårda kyrkan och dess inventarier samt ombesörja klockringningen.

Man behövde vara en väldigt begåvad person att vara en klockare och yrket krävde en unik musikalisk känsla för att producera klockans ljud. Tack vare den här musikaliska känslan fick klockaren på 1600-talet även undervisa i sång och leda kyrksången, där en särskild kantor inte fanns. Vid samma tid fick klockaren även uppdrag att lära ungdomen att läsa och skriva. Detta medförde att klockarsysslan ofta gavs åt en präst och om klockaren då var en läs- och skrivkunnig person så hade han ofta en relativt hög status i församlingen. Klockaren blev dessutom ofta organist, i de kyrkor där en orgel införskaffades.

Vi upptäckte att Nils flyttade med sina föräldrar till en ny bostad i södra Sverige (”Klockarbolet”) år 1758, där han får detta jobb.

Detta är bevis för att den musikaliska känslan och musikbegåvning som Carola fick, verkligen har gått vidare i familjen – flera generationer tillbaka.

Carola är dessutom troende kristen vilket också har ett ursprung generationer tlllbaka då Nils Säverströms yrke var knutet till kyrkan.

Nils hade 9 barn från 2 olika kvinnor. Hans söner och barnbarn ärvde detta yrke av honom och fortsatte traditionen och familjehistorien.

Håll er uppdaterade för Carolas DNA-resultat!