Blast From My Past, avsnitt 6: arvegodsjägare

Blast From My Past, avsnitt 6: arvegodsjägare

Vi är glada över att dela det sjätte avsnittet av Blast From My Past-podden. I det här avsnittet får vi en gripande inblick i arvegodsjägares arbete (heirloom hunters): människor som gör det till sin livsuppgift att hitta gamla, borttappade foton, brev och andra personliga föremål och lämna tillbaka dem till ättlingarna till dem som sakerna tillhör.

Lyssna på avsnittet nedan:

Podcasten innehåller två arvegodsjägare: Chelsey Brown och Kate Kelley, även känd som ”The Photo Angel”.

Chelsey Brown är inredningsarkitekt till yrket, som blivit känd genom att ge experttips och råd om design av hyreslägenheter. Som budgetinredare ägnade hon mycket tid åt att leta efter gömda skatter på loppisar. Vid sidan av de udda antikviteterna och billiga designföremål fann hon sig attraherad av en annan sorts skatt: personliga dokument och fotografier av okänt ursprung. Hon insåg att dessa föremål skulle vara av stort värde för familjemedlemmarna till de personer som dessa föremål tillhörde, och började använda släktforskningsverktygen på MyHeritage för att spåra ättlingarna till ägarna och lämna tillbaka dessa föremål till dem.

Som arvegodsjägare har Chelsey skapat nationella rubriker med sina spännande fynd och olika dilemman som hon har ställts inför, när hon har lämnat tillbaka förlorade arvegods. I det här avsnittet dyker vi ner i en speciell berättelse om ett brev som hon upptäckte bland en hög med förintelserelaterade dokument hemma hos en loppmarknadsförsäljare hon kände. Även om hon inte talar tyska och varken hon eller säljaren visste vad som stod i brevet, kände sig Chelsey dragen till det och bestämde sig för att få det översatt. Det visade sig att brevet var skrivet av en kvinna vid namn Ilse Loewenberg till hennes syster, Carla, som bodde i England. Skickat strax efter att Ilse befriats, står den fruktansvärda nyheten att systrarnas föräldrar och två andra systrar, samt Ilses man, hade omkommit i Förintelsen. Ilses smärta och chock strålade ut på sidorna, och Chelsey visste att detta dokument måste lämnas tillbaka till hennes familj.

Chelsey visste att om säljaren förstod vad brevet faktiskt stod, skulle han förmodligen auktionera ut det för tusentals dollar och det skulle aldrig komma tillbaka till Ilses familj. Så hon fibbade till försäljaren och sa att det bara handlade om matkuponger och övertygade honom om att sälja det till henne. Sedan gick hon och spårade upp Ilses familj och hittade någon att skicka brevet till.

Genom att använda MyHeritage och Geni fick Chelsey veta att även om Carla och hennes man Siegfried inte hade några barn, hade Siegfried en bror som hade barn – och hon kunde spåra och kontakta hans barnbarn, Jill Butler.

Jill var förvånad och kanske lite misstänksam först när hon hörde från Chelsey, men de pratade så småningom i telefon och hade ett djupt meningsfullt samtal om sina familjer. Chelsea skickade brevet till Jill.

”Brevet är ett mycket påtagligt sätt att hjälpa nästa generation att minnas”, säger Jill. ”Det faktum att vi har dessa fysiska, handskrivna repliker kan säga ”Vi var där.”

Kate Kelley, The Photo Angel, har ägnat sig åt släktforskning sedan hon var barn och ärvt många fotografier från sina familjemedlemmar. Men bland bilderna hon ärvde fick hon några bilder på icke-släktingar också, och hon bestämde sig för att försöka hitta personerna på bilderna och lämna tillbaka dem till deras familjer. Hon lyckades – och hon blev fast. Det var så hennes projekt, The Photo Angel, började.

Liksom Chelsey har Kate haft några djupt gripande upplevelser av att återförena familjer med sina förlorade artefakter. I det här avsnittet får vi lära oss historien om ett julkort som hon upptäckte i en antikaffär på en familjeresa som visade ett par med en liten pojke. Hon kunde koppla bilden till den lilla pojken på julkortet – som nu är en man i 70-årsåldern som bor i Florida. Bilden togs i hans hemstad i Wisconsin, och kortet skickades till familjemedlemmar i Virginia-området. Hon kunde kontakta mannen och lämna tillbaka bilden till honom. Hon frågade honom om han kom ihåg att ha gått till studion och tagit bilden, och han sa att han inte gjorde det – men att kortet gav några underbara minnen av hans föräldrar, som hade varit borta länge, och han var otroligt tacksam.

Njut av det här avsnittet och se till att du följer eller prenumererar på podden så att du inte missar kommande avsnitt!