Grunder för släktforskning kapitel 3: Upptäck historiska dokument

Grunder för släktforskning kapitel 3: Upptäck historiska dokument

Detta är det tredje inlägget i vår släktforskningsserie, där MyHeritage steg för steg leder dig till att bygga ditt släktträd. I kapitel 1 diskuterade vi om det första steget då du bygger ditt släktträd – att intervjua släktingar. De kan hjälpa till att tillhandahålla grundläggande fakta och information, så att du kan börja lägga in det i ett träd – vilket diskuteras i kapitel 2. Problemet är att när du bara förlitar dig på information från levande släktingar kan du bara gå tillbaka så långt som levande minne.

Det är där historiska poster kommer in.

Historiska dokument kan omfatta allt från officiella regerings- eller militärjournaler till personlig korrespondens som skickas från utlandet. Fram till för några decennier sedan, behövde man göra fysiska resor till arkiv och bibliotek för att få tillgång till dokument som dessa och sedan noggrann sökning i listor och mikrofilmer. Idag har det blivit enklare än någonsin att forska i din familjehistoria tack vare direkt tillgång till digitaliserade dokument online. MyHeritage SuperSearch™ ger användare tillgång till över 10 miljarder digitaliserade och sökbara historiska poster för att hjälpa användare i deras strävan att lära sig mer om sina rötter.

Här är några olika typer av historiska poster som du kan hitta på MyHeritage och som kan tilllägga värdefull information till ditt släktträd.

Födelse, giftermål och dödsattester

Den tidigaste typen av centrala poster började i forntida tider: begravningsplatser. Det blev vanlig praxis att markera en begravningsplats med namn och datum för den avlidnes födelse och död.

Under sen renässans och tidigt modern tid började kyrkorna hålla reda på dop, begravningar och äktenskap som ägde rum i samhället. Senare började regeringar kräva att medborgarna registrerade födelser, äktenskap och dödsfall.

MyHeritage ger användare tillgång till mer än 1000 samlingar som innehåller mer än 2 miljarder poster av denna typ, inklusive födelsecertifikat, vigsel- och skilsmässoregister, kyrkoregister och begravningsregister. Posterna är från alla kontinenter och går så långt tillbaka som 1474 i Leiden, Nederländerna.

Födelse-, äktenskap- och dödsregister kan ge dig viktig information om dina släktingar: när och var de föddes, vem de gifte sig med och var och hur de dog.

I Frankrike Nords civiläktenskapssamling, 1792-1937, finns äktenskapsdokument för Charles de Gaulles föräldrar – Henri Charles Alexandre De Gaulle och Jeanne Caroline Marie Maillot.

Marriage record of Charles De Gaulle’s Parents, Henri Charles Alexandre De Gaulle, and Jeanne Caroline Marie Maillot, 1886

Äktenskapsbevis för Charles De Gaulle’s föräldrar, Henri Charles Alexandre De Gaulle och Jeanne Caroline Marie Maillot, 1886

Folkräkningar och väljarlistor

När regeringarna började modernisera uppstod ett behov att hålla bättre register över befolkningen. De amerikanska grundarna föreslog folkräkningen som ett sätt att säkerställa att befolkningen i varje stat skulle ha rätt antal representanter i regeringen. I andra länder kan regeringar ha samlat information om den lokala befolkningen för skatteändamål.

På MyHeritage kan du få åtkomst till mer än en miljard folkräknings- och väljarregister från både Amerika, Europa och Oceanien. Dessa börjar med Minden-medborgarlistorna från Tyskland på 1570-talet.

Folkräkningsuppgifter inkluderar vanligtvis namn, ålder och yrken för varje medlem av hushållet som bodde vid en viss bostad. Genom att hitta en folkräkningspost som nämner dina förfäder kan du kanske lära dig den exakta adressen där de bodde.

I 1900-talets norska folkräkningsregister finns folkräkningsdokumentet för Edvard Munch, konstnären som har skapat den berömda målningen ”Skriket”.

1900 Norway Census record for Edvard Munch

Norsk folkräkning 1900 – Edvard Munch

Immigration- och resedokument

Människor har rört sig mycket, särskilt under de senaste århundradena när resor blev mindre farliga och mer ekonomiska. Immigrationspapper blev särskilt viktiga under de stora invandringsvågorna till Förenta staterna vid 1900-talets början. Om dina förfäder var invandrare kan du kanske få reda på när och varifrån de kom, tack vare dessa register.

På MyHeritage hittar du 45 samlingar med mer än 150 miljoner invandrings- och resedokument, inklusive immigrationspapper, passagerarlistor och naturaliseringsregister från Europa, Amerika, Oceanien och Asien, med början av USAs invandringsregister som går tillbaka så långt som år 1500.

Tidningar och tidsskrifter

Med uppfinningen av tryckpressen i slutet av 1400-talet blev det mycket lättare att sprida information. Den första tryckta tidningen började publicera en veckoutgåva i Tyskland 1609. Tidningar och böcker registrerade viktiga aktuella händelser, och du kanske kan hitta omnämnanden av dina förfäder i dessa publikationer – vare sig det är lika viktiga offentliga personer, såsom huvudperson till en lokal nyhetsberättelse, eller till och med i annonserna, som erbjuder en tjänst eller produkt. Dödsrunor kan ge värdefull information om deras liv.

MyHeritage har nästan 80 miljoner tidningsregister och 85 miljoner bok- och tidsskriftsposter från Nordamerika, Europa och Oceanien.

Taget från Delmarva Star, en Wilmington Delaware-tidning som är en del av Delaware Newspapers 1880-2009-samlingen, finns ett biografiskt stycke om Annie J. Cannon, en känd amerikansk astronom.

Article about Annie J. Cannon from the Delmarva Star, a Wilmington Delaware newspaper

Artikel om Annie J. Cannon från Delmarva Star, en Wilmington Delaware-tidning

Militärregister

Tyvärr har människans existens plågats med krig under större delen av historien. Dina förfäder har antagligen överlevt minst ett krig. De kanske till och med har tjänat i armén eller haft bröder eller andra släktingar som omkom i strid. Militära journaler kan ge ovärderlig information om din släkt, eftersom de ofta är ganska detaljerade, inklusive fysiska egenskaper som ögonfärg, hårfärg och höjd.

MyHeritage ger användare tillgång till nästan 50 miljoner militära poster från Nordamerika, Europa och Oceanien, som går tillbaka till ett brittiskt arméindex från år 1787.

Andra register

Detta är knappast en uttömmande lista. Det finns många andra typer av historiska dokument där dina förfäders namn gömmer sig, och bara väntar på att bli hittade. Kolla in vår fullständiga samlingskatalog för att ta reda på vilka andra typer av poster du kan komma åt på MyHeritage.

Kom igång!

Är du redo att dyka in i arkiven och upptäcka dokument om dina förfäder? Du kan gå direkt till MyHeritage SuperSearch™ för att komma igång, men vår Record Matches™-funktion kan spara dig besväret: det ger dig automatiskt förslag till poster som kan matcha personer i ditt släktträd. För att komma till Record Matches™, välj ”Matcher från källa” under ”Upptäckter” i menyn eller klicka på den bruna ikonen som visas på en persons personliga kort i ditt släktträd.

Har du redan kollat in SuperSearch™? Vad upptäckte du? Låt oss veta i kommentarerna nedan!