Fader okänd

Fader okänd

Detta är ett gästinlägg om fader okänd av Christina Sagersten – DNA-expert, en av Sveriges ledande genetiska släktforskare och grundare av Christina Sagersten | Finding Family. Hon är en mycket uppskattad föreläsare och kommer att föreläsa på MyHeritage LIVE användarkonferens i Oslo. Christina erbjuder kurser och webinarer på sin hemsida:  www.sagersten.nu

Som släktforskare är nog orden ”fader okänd”, eller för den delen ”moder okänd”, det mest retfulla en kan stöta på. Vi vill ju gärna dokumentera alla grenar i vårt släktträd så långt bak som möjligt. Jag tror det är många med mig som önskat sig en tidsresa för att fråga vem den där fadern egentligen var!

Med ett DNA-test är det faktiskt möjligt att göra en tidsresa! För i ditt DNA bär du spår från många av dina förfäder – inte alla, men många. Med hjälp av ett DNA-test från MyHeritage kan du få fram svaret på gåtan – om den är tillräckligt nära i tiden vill säga. Eftersom du ärver hälften av ditt DNA från mamma och hälften från pappa och de i sin tur ärvt hälften från sina föräldrar så halveras mängden DNA du delar med en ana för varje generation du går bakåt. Går du 6 generationer bakåt så finns det anor som du inte ärvt något DNA alls från. Vilka det är vet vi tyvärr inte.

Fader Okänd

Så hur gör du då om du vill hitta en fader okänd? Eller, om du tar ett DNA-test och det visar sig att någonting inte stämmer? För det är faktiskt en faktor du behöver ta med dig när du tar ett DNA-test – att pappa kanske inte är din biologiska pappa, eller att morfar inte är din biologiska morfar.  Jag har mött många som aldrig haft en tanke på att en nära släkting inte skulle vara en biologisk släkting där ett DNA-test avslöjat sanningen. Så vill du inte veta – testa dig inte!

Tillbaka till hur du gör för att hitta en fader okänd. Grundprincipen är enkel. Testa så nära frågeställningen som möjligt. Söker du din pappa, testa dig själv. Söker du efter morfars far, testa morfar i första hand, något av hans barn i andra hand och barnbarn i tredje hand. Det spelar ingen roll om du testar kvinnor eller män.

När du får tillbaka testresultatet från MyHeritage så får du ett antal DNA-matchningar, alltså personer som finns i MyHeritages databas som du delar tillräckligt mycket DNA med. Jag har i skrivande stund 3.313 matcher. I översikten nedan ser du att de fördelar sig på 1 som klassas i gruppen Nära familj, 4 i Storfamilj och resten i gruppen Avlägsna. (Jag bara älskar det här sättet att presentera matcher på, det blir så tydligt!)

Fader Okänd

 

Men hur är jag släkt med dem då? Det är inte alltid så enkelt att reda ut. Om jag skulle ha en okänd pappa så vet jag ju inte vad jag ska leta efter.

När jag inte kan hitta ledtrådar till det jag inte vet, så får jag ta hjälp av det jag vet. Har jag en okänd pappa så har jag stor nytta av att ta ett DNA-test på mamma. För alla matcher jag och mamma inte delar borde vara på pappas sida!

Min mamma har testat sig, det är hon som är i gruppen Nära familj. Vi delar 1.144 matcher. Resten borde vara på pappas sida. Finns inte möjligheten att testa mamma är halvsyskon eller mammas syskon bra kandidater.

Av de 4 personerna i Storfamiljen är det bara en jag delar med mamma, resten borde vara på pappas sida. Nu är ju min pappa känd och även om han varit död i många år har jag med hjälp av andra släktingar bekräftat att han verkligen är min biologiska pappa. Det gör att jag har en släktforskning att utgå ifrån och snabbt kunde hitta att en av de tre matcherna på pappas sida är en tremänning/syssling till mig på farmors sida. De andra två har jag inte lyckats hitta kopplingen till. En av dem sannolikt för att vi är släkt på många sätt lite längre tillbaka i tiden då vi båda har rötter i Anundsjö.

Så bara för att du har kända släktingar testade och en pappersforskning att luta dig på så är det inte alltid enkelt att lista ut hur du och en match är släkt. Du kanske kan hitta en gemensam nämnare i form av ort, men inte det gemensamma anparet.

För varje generation bak i trädet du söker en okänd ana blir det svårare och börjar du komma 4-5 generationer bak i trädet mellan den testade och den okände fadern kan det vara näst intill omöjligt, beroende på hur trädet i övrigt ser ut. Har du alla dina anor från samma ställe så kan det vara svårt att sortera ut från vilken gren av trädet du ärvt vilka DNA-bitar. Har du geografiskt spridda grenar underlättar det.

Att hitta en fader okänd kräver (oftast) en hel del arbete. Du behöver testa flera släktingar som hjälper dig sortera vilka matcher som hör till vilken gren i ditt träd och, inte minst,  lite tur. Det finns exempel på personer som tagit ett DNA-test och haft svaret direkt när de öppnat sitt resultat, men i ärlighetens namn är de väldigt få. De flesta, mig själv inkluderad, har jobbat i många år med att försöka lösa sina släktgåtor utan att få en enda liten ledtråd.

Men plötsligt händer det. Och då är allt nedlagt arbete värt besväret!