Gästinlägg: Ska du ge dig ut och forska i arkiven?

Gästinlägg: Ska du ge dig ut och forska i arkiven?

Det följande är ett gästinlägg från Kathryn Lake Hogan, författare av bloggen ”Looking4Ancestors.” Hon är känd för sin roliga och dynamiska stil som en professionell släktforskare, författare, utbildare och talare. Hon är en volontär director-at-Large hos Association of Professional Genealogists. Kathryn är den kanadensiska forskningens virtuella chattvärd/koordinator hos the Institute. Hon är före detta Dominion Släktforskare hos Förenta Empire
Loyalists ’Association of Canada. Han är född i Ontario, Kanada och har djupa rötter i Kanada genom hennes Loyalist härstamning, samt anor i New England, England och Wales.

Med den ständigt ökande tillgången till databaser och dokument på nätet kanske du tror att du aldrig behöver lämna huset för att forska i din släkthistoria. Men ingenting kunde vara längre från sanningen. De flesta bibliotek, offentliga institutioner och arkiv har fler dokument i sina innehav än vad som någonsin kommer att finnas tillgängliga på Internet. Att söka lokalt kommer sannolikt att innebära en resa till kommunala eller regionala arkiv i ditt intresseområde. Innan du besöker arkivet, finns det några saker du kan göra som hjälper dig att få ut det mesta av din tid.

Planera för ditt besök

Gör det mesta av din tid på arkiven genom att kontrollera om de har en webbplats. Anteckna de dagar och tider då arkiven är öppna. Du vill inte komma fram till ett arkiv för att finna att det är stängt. Om du kör var noggrann med att kontrollera om parkeringstillgänglighet och om du måste betala. Använd din tid klokt. Leta efter online-databaser på arkivets hemsida. Dessa databaser kan sökas i hemma innan ditt besök så att du kan använda din tid mer effektivt när du är på plats.

Förbered dig
Inte säker på hur man söker markinlägg inom detta område, eller hur man kommer åt egendomsregister? Vissa arkiv har forsknings guider på deras hemsida. Läs dessa i förväg. Du kanske vill skriva ut en kopia och ta den med dig.

Skriv en lista på vad du forskar i

Vilka dokument, mikrofilmer, kartor etc. vill du forska i medan du är på arkiven? Att göra en lista och ha en plan kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid.
Ring i förväg
Ring alltid till arkiv i förväg. Arkivets webbplats kommer sannolikt att ge dig information om hur tidigt du ska kontakta dem angående ditt besök. Vissa arkiv kräver en veckas varsel för att hämta inlägg som inte finns på plats. Ring åtminstone två till tre dagar i förväg. Detta ger tid för arkivarier att hämta poster i väntan på ditt besök. Förklara kortfattat vem du söker information om, var din förfader var belägen i området, och tidsramen.

De flesta arkiv kräver att du registrerar dig vid ankomst, speciellt om det är ditt första besök. Du kommer förmodligen att bli tillfrågad om ditt namn, adress, telefonnummer och e-postadress. Du kan få ett ID-kort. Du kommer förmodligen att behöva logga in vid din ankomst och logga ut när du lämnar. Kontrollera om du kan registrera dig via nätet.

Mitt senaste besök till de regionala Peel-arkivet (i Brampton, Ontario) visade sig bli en fantastisk eftermiddag av forskning eftersom jag ringde i förväg på morgonen. Det var ett sistaminutenbesök då jag inte hade tänkt besöka arkivet. Men när jag kom var en av arkivarierna redo för mitt besök. Han hade redan några idéer om vilka inlägg jag behövde titta på medan jag var där.

Följ reglerna
Du kanske inte kan ta med väska, din handväska eller ryggsäck in på arkivet. Du kanske inte kan använda din bärbara dator eller surfplatta. Det är därför det är viktigt att ringa i förväg. Kontrollera med arkivarien om deras regler angående kopiering av dokument och/eller fotografering. De flesta arkiv kommer inte att tillåta dig att använda bläckpennor. Var beredd och ta med dig en blyertspenna. Ta också med att pappersblock eller anteckningsbok för att föra anteckningar.

Var artig
Var artig, hänsynsfull och tillmötesgående. Förklara kortfattat vad du forskar i. Arkivarien har inte tid att lyssna på dina klagomål om de hinder du har i din släktforskning. En del av deras jobb är att hjälpa dig att hitta dokumenten men de kommer inte att göra forskningen åt dig. Mindre arkiv kommer troligen att ha mindre antal anställda. Det kan finnas andra besökare som arkivarien hjälper samtidigt. Ha tålamod. Var noga med att tacka arkivarien för hennes/hans hjälp.

Ha kul
Genom att ta dig tiden och planera framåt kommer din resa till lokala arkiv sannolikt bli utbildande, produktiv och trevlig.