7 nya rapporter har lagts till MyHeritage Hälsa

MyHeritage Hälsotest erbjuder genetiska insikter för att berika ditt liv, upplysa dig om din hälsa och hjälpa dig att göra välinformerade livsstilsval.

Den här veckan har vi lagt till 7 nya rapporter till MyHeritage Hälsa, och det ger nu 42 riskrapporter för ett brett spektrum av hälsotillstånd. De nya rapporterna inkluderar en polygenisk riskpoäng för övervikt och hög BMI som är baserad på tusentals genetiska varianter, en betydligt förbättrad ärftlig BRCA-cancerrapport och 5 bärarstatusrapporter som indikerar om en individ är en bärare av en sjukdom som kan passeras vidare till hens barn.

Många har redan gynnats av MyHeritage Hälso-test, antingen genom att köpa kitet eller genom att uppgradera sitt släktbaserade MyHeritage DNA-test för att få hälsorapporter utan att behöva ta ett nytt DNA-prov. Vi har fått vittnesmål från kunder vars liv har förändrats till det bättre som ett resultat av testet. Se vad våra användare säger.

Om de nya rapporterna

Nytt polygeniskt riskresultat: Övervikt och högt BMI

Medan monogena tillstånd typiskt orsakas av en förändring i en enda gen, påverkas polygeniska tillstånd av flera hundra eller till och med tusentals genetiska varianter. Att analysera genetisk risk för polygeniska tillstånd är komplex, men ändå värdefullt eftersom dessa sjukdomar är så utbredda. MyHeritage erbjuder också polygeniska rapporter (polygenic risk scores PRS) för 4 vanliga tillstånd: hjärtsjukdom, typ 2-diabetes, kvinnlig bröstcancer och högt blodtryck.

Övervikt uppstår när en person har en överdriven mängd kroppsfett. De flesta individer som är överviktiga har också ett högt kroppsmassaindex (BMI): förhållandet mellan vikt och höjd. Individer med en BMI på 30 eller högre anses vara överviktiga. Nya uppskattningar tyder på att 650 miljoner vuxna över hela världen är överviktiga och att nästan 40% av vuxna i USA är överviktiga.

Fetma orsakas av ett antal faktorer inklusive en persons diet, träningsnivå, familjehistoria, miljö och genetik. Fetma orsakas vanligtvis av dålig kost och livsstilsval och utvecklas gradvis över tiden. Oftast kan fetma förebyggas, och livsstilen spelar en nyckelroll. Personer som är överviktiga löper betydligt högre risk för andra kroniska hälsotillstånd, såsom högt blodtryck, typ 2-diabetes, hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Den nya rapporten för övervikt och högt BMI erbjuder en bedömning som lägger till effekterna av små genetiska variationer över genomet för att förutsäga en individs genetiska risk för övervikt och ger en genetisk BMI-uppskattning baserad på genetik, ålder och bosättningsland. Denna rapport kan informera individer som har ökad genetisk risk för fetma, vilket gör det möjligt för dem att vidta tidiga förebyggande åtgärder, såsom livsstilsförändringar och frekventa kontroller med vårdgivare.

Nytt: Rapporter för övervikt och högt BMI (klicka för zoom)

Nytt: Rapporter för övervikt och högt BMI (klicka för zoom)

Under avsnittet Index för kroppsmassa, visar vi din uppskattade genetiska BMI. Om du manuellt anger din höjd och vikt på den här sidan kommer vi att beräkna och visa din faktiska BMI för en jämförelse.

Nytt: Sektionen för kroppsmassa-index (klicka för zoom)

Nytt: Sektionen för kroppsmassa-index (klicka för zoom)

Klicka på ”Visa avancerad graf” för att visa en ny komponent som visar både din genetiska BMI-uppskattning och din faktiska BMI på en graf. På så sätt kan du jämföra din nuvarande BMI med din genetiska disposition.

.

Nytt: Index för kroppsmassa i en avancerad graf som visar din genetiska BMI-uppskattning med din faktiska BMI

Nytt: Index för kroppsmassa i en avancerad graf som visar din genetiska BMI-uppskattning med din faktiska BMI

Förbättrad BRCA-rapport: täcker103 varianter!

Monogena tillstånd orsakas av en förändring i en enda gen. Bland de monogena tillstånd som vi testar för är ärftliga BRCA-cancer. Kvinnor med en patogen BRCA1- eller 2-variant har 50-80% chans att utveckla bröstcancer när de är 80. Patogena varianter i BRCA-generna ökar också en kvinnas livslängdsrisk för att utveckla äggstockscancer och kan vara så höga som 60 % för de med en BRCA1-mutation. Personer med patogena BRCA1- eller BRCA2-varianter tenderar att utveckla cancer i yngre åldrar. De är också mer benägna att uppleva cancer en andra gång, kallat återfall. Dessa varianter har också associerats med andra cancerformer, inklusive peritoneal cancer hos kvinnor, prostata och bröstcancer hos män, såväl som bukspottkörtelcancer hos både kvinnor och män.

Vi har nu lagt till 88 fler varianter för ärftliga BRCA-cancer, vilket ger det totala antalet varianter som testats av MyHeritage till 103. Vår täckning för BRCA1-genen har ökat från 41% till 55% och för BRCA2 från 22% till 45%. Detta ökar sannolikheten att upptäcka sjukdomen för fler populationer som har BRCA1- eller BRCA2-generna. Med denna utvidgning av täckningen har MyHeritage nu den mest omfattande rapporten för ärftliga BRCA-cancer bland de ledande konsumentmärkena.

5 nya bärarstatusrapporter

När två personer som är bärare för samma genetiska sjukdom har ett barn riskerar det barnet att ärva sjukdomen eller själva vara bärare. Människor som är bärare av en genetisk sjukdom kanske inte ens vet om det. De flesta bärare utvecklar aldrig några symtom, men de kan fortfarande överföra varianten – eller själva sjukdomen – till sina barn. Vi har lagt till följande 5 nya bärarstatusrapporter:

Det finns över 4 000 patogena varianter i BRCA-generna, men majoriteten är mycket sällsynta. De 103 varianterna som omfattas av MyHeritage-testet är de högsta frekvensvarianterna för BRCA-relaterade cancerformer. De 88 nya varianter som omfattas av testet är särskilt relevanta för individer av asiatisk, afrikansk och ashkenzisk judisk härkomst, liksom bland specifika europeiska populationer.

  • Bardet-Biedl syndrom 2: Bardet-Biedl-syndrom är en störning som påverkar cellens cili, som är involverad i kemiska vägar och rörelser. Symtomen varierar, men oftast inkluderar de synförlust, övervikt, intellektuell funktionsnedsättning och extra fingrar eller tår.
  • Medfödd amegakaryocytisk trombocytopeni (CAMT): Medfödd amegakaryocytisk trombocytopeni är en extremt sällsynt genetisk form av trombocytopeni som orsakar en livshotande minskning av celler som gör trombocyter, vilket i slutändan leder till benmärgsfel.
  • Ärftlig fruktosintolerans: Ärftlig fruktosintolerans är ett metaboliskt tillstånd som påverkar en persons förmåga att smälta sockret som kallas fruktos. Personer med detta tillstånd kan uppleva uppblåsthet, diarré, kräkningar och magsmärta efter att ha ätit frukt, druckit juice eller konsumerat andra livsmedel som innehåller fruktos.
  • Joubert syndrom 2: Joubert syndrom är en störning i hjärnutvecklingen som kan påverka många områden i kroppen. Symtomen inkluderar utvecklingsfördröjning, oförmågan att koordinera muskelrörelser, ofrivilliga ögonrörelser och svårigheter att flytta ögonen från sida till sida. Individer kan också uppvisa intellektuell funktionsnedsättning. MyHeritage har en 92% detekteringsgrad för Joubert-syndrom bland Ashkenazi judar.
  • Tyrosinemia typ I: Tyrosinemia är en metabolisk störning som är resultatet av kroppens oförmåga att bryta ner aminosyran tyrosin. Symtomen kan inkludera misslyckande med att växa och frodas, kräkningar och diarré, gulsot, en kålliknande lukt och en högre frekvens av näsblod. Om det lämnas obehandlat kan tillståndet leda till njur- och leversvikt, levercancer och mjukgörelse av benen.
Nya bärarstatusrapporter (klicka för zoom)

Nya bärarstatusrapporter (klicka för zoom)

Nytt: Bärarstatusrapporter för Joubert syndrom 2 (klicka för zoom)

Nytt: Bärarstatusrapporter för Joubert syndrom 2 (klicka för zoom)

Nytt: Bärarstatusrapport för Bardet-Biedl syndrom 2 (klicka för zoom)

Nytt: Bärarstatusrapport för Bardet-Biedl syndrom 2 (klicka för zoom)

För att se alla bärarstatusrapporter som för närvarande stöds av vårt test, se hela listan av tillstånd

Åtkomst till dina rapporter

De sju nya rapporterna är gratis tillgängliga för befintliga MyHeritage hälso-kunder som har lagt till hälso-abonnemang, vilket ger tillgång till nya rapporter när de släpps.

Användare som har ett abonnemang på Hälsa kommer att få ett e-postmeddelande som bjuder in dem att se sina nya rapporter utan extra kostnad. De kan också komma åt rapporterna genom att klicka på fliken Hälsa i navigeringsfältet. En introduktionsguide på huvudsidan för Hälsa beskriver de nyligen tillagda rapporterna till användare som tidigare har fått sina hälsorapporter.

Användare som tidigare har tagit ett MyHeritage hälso-test eller uppgraderat för att få hälsorapporter tidigare, men för närvarande inte har ett hälsoabonnemang, kan köpa det och få tillgång till de nya rapporterna. Hälsoabonnemanget ger tillgång till nya hälsorapporter när de släpps, så länge du behåller abonnemanget.

De nya rapporterna är tillgängliga för MyHeritage Hälso-kunder över hela världen. Kom ihåg att MyHeritage hälsorapporter inte visar om du har eller kommer att utveckla ett tillstånd. De återspeglar bara din genetiska risk för att utveckla ett tillstånd. Om en specifik rapport utesluts från dina resultat hittar du en förklaring till varför, längst ner på översikten över genetiska risker.

Slutsats

MyHeritages vetenskapsteam arbetar hårt för att ge dig ännu mer hälsoinsikter, hålla dig informerad och hjälpa dig att förbättra din framtida hälsa och livskvalitet. Detta gör MyHeritage Hälso-test till ett av de snabbast utvecklande genetiska hälsotesterna som finns tillgängliga idag.

MyHeritage Health-testet består av en enkel topspinne – inget blod eller saliv krävs. Det är lätt att använda och tar bara två minuter. Vi använder Sanger-sekvensering för att validera positiva resultat, vilket väsentligt minskar risken för falska positiver. MyHeritage Hälsa kan vara en omtänksam present till dina nära och kära eller till dig själv. Det inkluderar också all släktforskning i MyHeritage DNA-testet: Etnicitetsuppskattningar och matchningar till släktingar genom gemensamt DNA. Beställ MyHeritage Hälsotest, eller om du har testat med MyHeritage DNA tidigare och vill lägga till hälsorapporter utan att skicka in ett nytt DNA-prov, uppgradera ditt kit till Hälsa.

Lycka till,
MyHeritage-teamet