Finns det några snälla barn här?

Finns det några snälla barn här?

Som barn var vi förväntansfulla långt innan julafton, och redan någon månad innan kände man av stämningen, allt var lite hemligare, allt var lite godare, allt var lite mysigare och alla var lite gladare. Mer och mer för varje dag. Mest väntade vi på julklapparna. Skulle jag få den där dockan? Kom mamma ihåg den där klänningen som jag hade pekat på?

Så var kommer egentligen denna tradition med klappar ifrån?

I nordeuropa samt i Tyskland och Österrike öppnar vi våra julklappar på julafton, men i övriga världen är det mycket vanligare att man öppnar julklapparna på juldagen. Julklapparna delas enligt traditionen ut av jultomten, och det är vanligt att barnfamiljer “anlitar” någon anhörig att vara tomte åt dem, eller så lägger man bara julklapparna under julgranen.
Julen är en tradition som kommer från kristendomen och man tror att ursprunget till nutidens julklappar kommer ifrån gåvorna som de tre vise männen skänkte vid jesu födelse.

Men seden att ge bort julklappar började faktiskt som ett skämt. Byns ungdomar brukade smyga omkring på julaftonen och knacka på dörrarna i stugorna. Då någon öppnade kastade ungdomarna in en skämtgåva, till exempel ett vedträ eller en halmfigur. På denna gåva brukade de fästa en lapp där en vers var skriven. Versen förklarade varför mottagaren förärats en present. Våra dagars julklappsrim kommer från dessa verser. Man var försiktig med att inte bli tagen på bar gärning under detta julklappskastande, då verserna kunde vara ganska elaka.

Skämtet övergick så småningom till att man verkligen gav varandra presenter men man tillverkade julklapparna själv, för det mesta, och det kunde vara väldigt enkla saker såsom en träfigur eller ett bröd. Det var först på 1940-talet, efter det andra världskriget, då ekonomin växte sig stark, som vanliga människor hade råd att köpa julklappar, istället för att tillverka dem.

En annan västerländsk julklappstradition är julstrumpan eller julsockan som oftast förekommer som komplement till julklappar under julgranen. Barn hänger upp var sin strumpa eller socka ovanför den öppna spisen eller ovanför sin säng. Jultomten som  traditionsenligt anländer genom skorstenen tidigt på juldagsmorgonen, lämnar julklappar i dessa strumpor, till exempel små leksaker, godis eller pengar.


Det sägs att denna tradition är baserad på en legend om helgonet St Nicholas, som hjälpte en fattig far att gifta bort sina tre döttrar genom att på natten lägga guldmynt i deras strumpor som de hade hängt på tork. Fadern som innan inte hade haft råd att gifta bort döttrarna, kunde nu göra det med hjälp av guldmynten.

Traditionen var ju förståss att bara de barn som hade varit snälla under året skulle få presenter.. men visst är väl alla barn snälla!

Vilken var din favoritjulklapp när du var barn? Tillverkade du julklappar själv?
Berätta gärna nedan i kommentarerna!