Mors dag

Mors dag

Sista söndagen i maj när naturen är som vackrast firar vi Mors dag. När man släktforskar kan det vara kul att titta på sin raka mödernelinje – namnen på mors mors mors mors mor och så vidare så långt bak man kan komma.
Med ett gratis tvåveckors-abonnemang hos MyHeritage kan du hitta dina anmödrar.
Beställ här!

Mors dag i Sverige

Mors dag har firats i Sverige i över hundra år. 

Historiskt sett har firandet av mors dag sitt ursprung i USA. På årsdagen av sin mors bortgång, den 10 maj 1905, arrangerade lärarinnan Anna Jarvis en gudstjänst med moderskärlek i fokus. Hon ville hedra sin egen mamma och alla mödrar för deras insatser i samhället. Kyrkan pryddes med blommor och kyrkobesökarna fick en vit nejlika – moderns favoritblomma.

Efter en massiv kampanj och stöd från folket påverkades president Wilson att instifta en officiell helgdag för Mors dag 1914. Firandet spred sig snabbt i USA, och vidare till andra länder runt om i världen. Mors dag blev en viktig högtid som firades för att hylla och uppmärksamma alla mödrar och deras betydelsefulla roll i våra liv.

Mors dag 1937

Fyra generationer från Örebro. Året är 1937, en tid då de flesta firade Mors dag. Foto: Örebro Stadsarkiv

 Jämfört med andra högtider är Mors dag en ganska ny tradition. Efter första världskriget stod folkhemmet i fokus i Sverige, och vi var ett av de första länderna i Europa att snappa upp idén med Mors dag. En av anledningarna till införandet av Mors dag var ”moderns enade kraft för nationell samling”. Moderns vård och kärlek var något gemensamt som värmde alla. År 1919 firade vi mors dag första gången, och den nya högtiden blev snart populär i hela landet. Initiativtagare var författaren och folkbildaren Cecilia Bååth-Holmberg. 

Instruktioner för Mors dag

Året efter gavs häftet ”Mors dag” ut av Kommitterade för Mors dag med instruktioner om hur dagen skulle firas. Enligt dem skulle mor före uppstigandet bjudas frukost. Hon skulle också hedras med blommor och en liten gåva – och så skulle hon slippa att arbeta i hemmet den dagen (åtminstone så långt det var möjligt):

  1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
  2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
  3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
  4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
  5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
  6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

Årtiondena före 1950-talet får nog räknas som Mors dags-firandes glansdagar, och barnen tillverkade då nästan alltid något till mor i skolslöjden. Hemmavarande barn uppvaktade mor med frukostbricka och blommor, medan utflugna barn besökte sin mor eller skickade vykort. Många av dessa morsdagskort har skickats från utvandrare i Amerika – även de med svensk text. Affärsmännen insåg snabbt vilka möjligheter till förtjänster som låg i idén med Mors dag. Både i Sverige och utomlands har det tillverkats vykort, porslin, bonader och andra presenter avsedda för mor. Många av föremålen tillverkades i samlarserier med tryckta årtal, och finns nu i överflöd på alla loppisar. Efterhand som Mors dag blev en alltmer kommersiell högtid och andra aktiviteter konkurrerade om uppmärksamheten, firas högtiden inte lika mycket som förr.

Att släktforska är ett sätt att hylla alla mödrar och deras gärningar – och bevara deras minne till framtiden.

Att släktforska är ett sätt att hylla alla mödrar och deras gärningar – och bevara deras minne till framtiden.

Visa tacksamhet 

Mors dag är en dag då vi kan visa vår kärlek, uppskattning och tacksamhet för allt som våra mödrar har gjort för oss. Det är också en tid för att reflektera över den viktiga roll som mammor spelar i våra liv. Mammor är ofta de som ger oss stöd, råd och kärlek genom livets alla utmaningar. De stannar upp och lyssnar när vi behöver prata, och de firar våra framgångar med oss. Det kräver arbete, tålamod och kärlek för att uppfostra ett barn och hjälpa dem att utvecklas till en ansvarsfull vuxen. Mammor gör detta jobb med en oändlig kärlek och utan att tveka.

Mors dag släktforskning

Med MyHeritages uppskattade sökfunktion letar du dig snart bakåt i generationer av mödrar.

Mors dag är också en dag för att minnas de mammor som inte längre är med oss. Det är en dag då vi kan hedra deras minne och allt som de betytt för oss. Att släktforska är ett sätt att hålla deras minne vid liv.
Kanske vill du söka på din egen mödernelinje och se hur många generationer med mödrar du kan hitta bakåt i tiden? MyHeritages sökbara register hjälper dig.
Här bokar du ett gratis prova på-abonnemang!