Nu & då: Kära tomten

Nu & då: Kära tomten

Kära tomten…

När julen närmar sig använder barn världen runt dessa två ord som en början i ett brev till tomten, med förhoppning om att han ska komma med vad de vill ha.
Dessa brev skickas ofta hem till tomten. Men förr i tiden var det populärt att skicka kära tomten-brev till den lokala tidningen, som sedan publicerade dem.

Vår tidningssamling omfattar över 120 miljoner sidor, några så gamla som från år 1609 och om man gör en sökning med sökordet ”dear santa” (sökningen måste göras på engelska) får man verkligen intressanta resultat.

Ett kära tomten-brev från den 10 december 1957, hittad i SuperSearch

Ett kära tomten-brev från den 10 december 1957, hittat i SuperSearch

Med julen så nära har vi tagit oss en titt i MyHeritages historiska tidningssamling i SuperSearch, för att se vilken typ av presenter som barnen bad jultomten om för hundra sedan, jämfört med i dag. Ju längre bak vi går, desto intressantare och enklare blev önskningarna. Det ger färg till våra förfäders liv, speciellt om man jämför med vad barn i dag önskar sig.

Här är de mest efterfrågade julklapparna från 100 år sedan:

1. Godis
2. Nötter
3. Gunghäst
4. Docka
5. Vantar
6. Leksakståg
7. Apelsiner
8. Böcker
9. Näsdukar
10. Skridskor

Listan är baserad på sökningar av kära tomten-brev från 1913, hittade i de historiska tidningssamlingarna i SuperSearch.

Det här är vad barn i dag önskar sig:

1. Furby Boom
2. Teksta Robotic Puppy
3. LeapPad Ultra
4. Flying Fairy
5. Big Hugs Elmo
6. Barbiehus
7. Giggly Monkey
8. Nerf Gun
9. Ninja Turtles
10. Lego

Listan är baserad på information från ledande internationella leksaksbutiker.

I vissa fall kan vi se likheter, en docka 1913 har i dag blivit en Barbie och vi har gått från en bok till en Leap Pad (en surfplatta för barn). Men att önska sig något så elementärt som frukt eller kläder tas för givet nu för tiden.

Varför inte pröva att göra en egen sökning? Du kanske kan hitta dina egna mor- eller farföräldrars kära tomten-brev. Allt du behöver göra för att utföra en sökning är att skriva i ett namn, datum och ”kära tomten” i söksektion. Klicka ”sök” och se vad du kan upptäcka.

För att se dessa poster krävs ett dataabonnemang. Om du inte har ett, kan du hitta mer information om våra årliga abonnemang här. Ett årligt abonnemang ger obegränsad tillgång till alla historiska poster i SuperSearch.

Vad önskade du dig av jultomten när du växte upp? Fick du vad du önskade dig? Berätta mer i kommentarsfältet nedan.