Nytt år, nya prioriteringar

Nytt år, nya prioriteringar

Allt eftersom året drar mot sitt slut kan det hända att man börjar tänka tillbaka på det som skett sedan början av året. Beroende på var man befinner sig i livet och ens mentala tillstånd kan ens fokus variera.
Ibland kan slutet av året kännas som en måttstock. Plötsligt ser man allt man skulle ha gjort, allt man gjorde som man inte skulle ha gjort och allt det man felprioriterat. Att tänka på detta sätt betyder ju bara att de sista veckorna av året blir ledsna och självkritiska.

Det kan vara speciellt svårt att känna sig nöjd eller hålla hoppet vid liv om man minns alla de nyårslöften man inte lyckades hålla. För några år sedan var jag i ett stadium av mitt liv där jag var tvungen att riktigt besiktiga och ombedöma de prioriteringar jag haft i mitt liv. Men eftersom jag visste att det inte skulle hjälpa att göra en massa nya löften utan att på något sätt förändra hur jag såg på dessa löften och de gånger då jag inte lyckats hålla dem. Det var dags att göra förändringar i mitt tankesätt innan jag ens började att praktiskt förändra något.

Jag började med att inse att självplågeri inte var svaret på något av mina problem. Om jag inte klarat av något jag hoppats, så såg jag snabbt att jag fick bättre resultat framöver genom att försöka förstå (med självmedlidande) varför jag inte uppnått mitt mål.

Dessa är några av de vanligaste orsakerna jag upptäckte:

1) Min motivation när jag fattade löftet: Vissa löften görs ut av en tvångskänsla som inte kommer inifrån. Det spelar ingen roll vad ditt löfte är eller om det så skulle vara förmånligt för dig att hålla det. Om motivationen kommer utifrån så är chansen stor att det inte håller.
Om du verkligen tycket att du skulle förtjäna på resultaten av att hålla löftet så kan du ju kanske gräva lite i anledningen till att motivationen saknas. Men, kom ihåg att aldrig fördöma dina känslor.

2) Orimliga/omätliga mål: Om ditt löfte är för brett eller för stort så är det knappast underligt att du inte lyckats hålla det. Se till att alla dina löften är mätbara och att de är rimliga. Om du vill spendera mer tid på en viss aktivitet, börja med att ange exakta tidsperspektiv. Det låter rimligt att gå 10 min. per dag. Att bara lova att vara mer fysiskt aktiv är för brett. Dessutom visar forskning på att man har en större chans att hålla ett löfte om det knyts till en aktivitet som redan finns i ens dagliga liv.
Till exempel: Om du vill gå mer så kan du börja med att försöka att alltid ta trappan när du går in genom dörren på jobbet. Eller om du vill spendera mer tid med dina barn så kan du försöka att lägga in en godnattsaga i din ”släng ungarna i säng” rutin.

3) Bli inte nedstämd: Om du bestämmer dig för att göra ett försök med ett visst löfte, så är en ut av förutsättningarna att du också ger dig själv lov att bryta löftet ibland. Bara för att du känner att du slarvat eller inte kunnat uppnå ditt mål genast och alltid, så är detta inte en anledning att ge upp. Allt-eller-inget-tänkande är ett stort hinder. Om du faller kan du stiga upp igen. Det är alltid bättre att uppnå hälften av det du ville än att ge upp och inte uppnå något av det.

4) Ha tålamod: Ha tålamod mid dig själv och med andra. Det är inte alltid man ser resultat direkt och det är inte alltid att man lyckas hålla resultaten konstant. Fortsätt oavsett att försöka.

Nyårslöften kan användas för det bättre och det sämre, så se till att hålla dig positiv. Även om det finns statistik som visar på att många inte lyckas hålla sina nyårslöften, så har det också bevisats att du är minst 10% mer benägen att göra förändringar om du gör ett försök. Denna statistik stiger om du verkligen ser till att dina mål är rimliga och att du har tålamod och förlåter dig dina misstag.

Att kunna gräva djupare i sin släkthistoria är ett mål som många av er kanske har inför det nya året. Därför vill vi på MyHeritage, genom att lotta ut tre premium abonnemang, kanske hjälpa dig lite på vägen. Allt du behöver göra för att få chansen att vinna ett års gratis abonnemang är att kommentera nedan med ett nyårslöfte du gjort (om du vill så kan du också skriva hur du, på ett rimligt sätt, tänker uppnå ditt mål.)

Lycka till!