Så uppdaterar du ditt släktträd över julen

Så uppdaterar du ditt släktträd över julen

Att kontinuerligt uppdatera sitt släktträd med nya uppgifter och bilder gör att man undviker att skriva in felaktigheter. Det är i alla fall idealet, ibland är det lättare sagt än gjort och det kan vara svårt att hitta tiden att arbeta på sitt släktträd.

Julen kan ge mer tid för att arbeta på sitt träd. För att hjälpa dig med just detta kommer här fyra enkla tips om hur du kan uppdatera ditt släktträd.

1. Ta bort dubbletter

Det är lätt hänt att skapa dubbletter. Om du använder vårt program Family Tree Builder kan du enkelt få en överblick över släktträdets dubbletter. Att sedan ta bort dessa kräver manuellt arbete, eftersom bara du vet vilken information som ska bevaras och vad som ska bort.

Ta bort dubletter i ditt träd. Foto: wellcomeimages.org

Ta bort dubletter i ditt träd. Foto: wellcomeimages.org

Du tar bort dubbletter genom att klicka på kontrollera om dubbletter finns, som du hittar i huvudmenyn under verktyg. Gå sedan till profilen som du vill ta bort, koppla bort alla relationer och radera därefter profilen.

2. Fyll i dödsdatum

Det kan vara så att personer i släkten har gott bort och detta bör markeras i trädet. Om det inte görs kan det få obehagliga konsekvenser, som födelsedags-påminnelser. Detta eftersom programmet uppfattar personer som levande om inget annat anges. Känner du inte till det exakta dödsdatumet? Lägg i så fall bara till året i profilen så att personen inte fortsätter att vara listad som levande.

3. Lägg till nyfödda barn

Ett nyfött barn innebär en ny profil i släktträdet! Fråga runt i släkten om det finns några nyfödda barn som fötts som ännu inte är inskrivna i släktträdet. Öppna trädet och klicka på plustecknet i en av förälderns profil och välj att lägga till en son eller dotter. Du kan också använda den funktionen för att lägga till nya äktenskap.

4. Ta kort

Om du ska träffa släktingar under julen kan det vara en bra idé att ta nya profil-bilder på dem. Men glöm inte att fråga om det är okej att bilderna publiceras på din släktplats, speciellt på barn. Om någon inte vill bli fotograferad är det såklart viktigt att respektera det.

Uppdatera trädet genom att lägga till nyfödda barn.

Uppdatera trädet genom att lägga till nyfödda barn.

Vi rekommenderar att du med jämna mellanrum ser över ditt släktträd för att undvika felaktiga uppgifter och skjuta upp för mycket arbete framför dig. Och även fast vi uppmuntrar dig till att släktforska under julen, uppmuntrar vi dig ännu mer att spendera tid med din familj.

Har du några andra tips på hur man kan uppdatera sitt släktträd för att undvika felaktiga uppgifter? Låt oss veta i kommentarsfältet nedan eller på vår Facebooksida!